Πέθανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ, που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία το 1981.
Σήμερα το πρωί o Ρομπέρ Μπαντεντέρ, μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Γαλλίας πέθανε σε ηλικία 95 χρονών. Κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν και ως υπουργός Δικαιοσύνης εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα, ένα ζήτημα αρκετά δύσκολο εκείνη την εποχή.
Σημειώνεται πως οι Γάλλοι πολίτες τότε, ήταν υπέρ της θανατικής ποινής και η χώρα ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές που την κατήργησαν. Εκτός από την κατάργηση της θανατικής ποινής κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ προώθησε επίσης την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Γαλλία. Υπήρξε επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, επί 30 χρόνια δικηγόρος, γερουσιαστής καθώς και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας.
Στην Ελλάδα ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ έγινε γνωστός το 1992, όταν ως πρόεδρος επιτροπής νομομαθών της τότε ΕΟΚ, η οποία γνωμοδότησε ότι η ΠΓΔΜ πληρούσε προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως κράτος. Η οικογένειά του είχε εβραϊκή καταγωγή και διέμενε στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του από τους Ναζί. Τόσο ο πατέρας του όσο και πολλά μέλη της οικογένειας του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και θανατώθηκαν.
Ως δικηγόρος γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζιλ Ντασσέν, εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.α. Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανιψιός του Σαρλ Ντε Γκολ επιδιώκοντας την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η τελευταία επίσημη εμφάνιση του ήταν το 2021 σε μία τελετή που έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τα 40 χρόνια από την κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Γαλλία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ