Σήμερα, κατοικούν στον πλανήτη μας, περίπου 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνε με νέα μελέτη που διεξήχθη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Washington, ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100.
Προηγούμενες μελέτες που συνυπολόγιζαν "αυθαίρετα στοιχεία" και βασίζονταν σε παρωχημένα στατιστικά μοντέλα, προέβλεπαν τον αριθμό αυτό σε περίπου 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμένεται να προέλθει από την Αφρικανική ήπειρο, ο πληθυσμός της οποίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 4 δισεκατομμύρια, στο τέλος του αιώνα, από το 1 δις, που είναι σήμερα. Άλλες περιοχές όπως η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Λατινική Αμερική θσ παραμείνουν με πληθυσμό κάτω του 1 δισ. η κάθε μία. Η Ασία που έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 5 δισ. έως το 2050 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται.
Οι εκτιμήσεις της έρευνας, βασίστηκαν κυρίως στο προσδόκιμο ζωής, τα ποσοστά γονιμότητας και τις μεταναστευτικές τάσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν δραστικά τον πληθυσμό κάθε ηπείρου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι μέρος του φαινομένου μπορεί να ελεγθεί με επενδύσεις των χωρών που πλήττονται από υπερπληθυσμό, σε προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού.
[WIRED]
σχόλια