Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, προειδοποίησε για τις συνέπειες και τις επιπλοκές «όποιας πιθανής απόφασης της Μόσχας να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία».
Η προειδοποίηση αυτή αποτυπώνει τις εντεινόμενες ανησυχίες στην Ουάσινγκτον ότι οι Ρώσοι, μπορεί να καταφύγουν σε όπλα μαζικής καταστροφής.
Στην ίδια συνομιλία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν δήλωσε στον Πατρούσεφ ότι αν η Μόσχα σοβαρολογεί για τη διπλωματία, τότε θα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις.
Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε με την πρωτοβουλία ποιας πλευράς έγινε η επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, αν και η Μόσχα ανέφερε πως η συνομιλία έγινε έπειτα από αμερικανικό αίτημα. Ο Πατρούσεφ, που βρίσκεται σε αυτό το πόστο εδώ και 14 χρόνια, ήταν ανάμεσα στους Ρώσους που μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με τη Μόσχα, ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να σταματήσει να υποστηρίζει νεοναζί και τρομοκράτες στην Ουκρανία» και να πάψει να διευκολύνει την εισροή «μισθοφόρων» και όπλων στη χώρα.
Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας της Ρωσίας, ο Πατρούσεφ ανέφερε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί εγκαταστάσεων βιολογικών όπλων, υπό των έλεγχο των ΗΠΑ, στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην σχεδιάσει προβοκάτσιες που περιλαμβάνουν όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί εργαστηρίων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Τέλος, σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Πατρούσεφ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει γιατί πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που θα σηματοδοτούσε τεράστια κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει απαντήσει το ερώτημα για το αν και πώς η χρήση τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη φύση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία, όσο η Μόσχα δεν επιτίθεται σε εδάφη του ΝΑΤΟ. Όμως, σημειώνουν οι New York Times, η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων θα αποτελούσε για τον Μπάιντεν πρόβλημα παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2013 και το 2013, όταν είχε δηλώσει ότι η κόκκινη γραμμή είναι η μετακίνηση ή χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όμως, ο Ομπάμα απέσυρε πλάνο για στρατιωτική δράση αφότου ο Μπασάρ αλ- Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, τον Απρίλιο του 2013. Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική.