Νέα τουρκική πρόκληση έρχεται σήμερα από τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος υποστήριξε πως το καθεστώς στο Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση.
Σήμερα στην τουρκική Βουλή, ο Γιλντιρίμ κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το θέμα που έθεσε για τα 18 «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου και για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει "δωρίσει" στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει ένα "γκρίζο καθεστώς" όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο.
Επίσης επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα.
«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, επειδή η Ελλάδα -όπως είπε- δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης "Τούρκος", δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή και αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του Προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.
«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο ...σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη», ανέφερε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
πηγή: ant1news.gr