Πενήντα γυναίκες που είχαν φυλακιστεί στη Ρουάντα επειδή έκαναν άμβλωση θα αφεθούν ελεύθερες, καθώς τους απένειμε χάρη ο πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλωσόρισαν την απόφαση για την αποφυλάκιση των γυναικών, έξι από τις οποίες είχαν καταδικαστεί σε ισόβια, δύο σε 25 έτη φυλάκισης και οι υπόλοιπες σε ποινές από 12 μήνες έως 20 χρόνια.
«Είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε ο Τομ Μουλίσα, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης GLIHD. Από την πλευρά της η δρ. Ανις Οντιάμπο, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κένυα υπογράμμισε ότι αυτές οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είχαν φυλακιστεί. «Αν και αυτή είναι μια καλή κίνηση, γυναίκες και κορίτσια δεν θα έπρεπε ποτέ να φυλακίζονται γιατί ασκούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους. Η κυβέρνηση της Ρουάντα θα έπρεπε να καταργήσει τα τιμωρητικά μέτρα για τις γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις», τόνισε.
Το 2018, η Ρουάντα αναθεώρησε τον ποινικό κώδικα, επιτρέποντας την άμβλωση μόνο για περιπτώσεις ανηλίκων, βιασμού, καταναγκαστικού γάμου, αιμομιξίας και περιπτώσεις στις οποίες η εγκυμοσύνη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Όμως, η Οντιάμπο υπογράμμισε πως αυτό στέλνει το λάθος μήνυμα. Ότι οι γυναίκες πρέπει να υποστούν συγκεκριμένη κακοποίηση προκειμένου να ασκήσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους.
Ακόμη και για τις περιπτώσεις που επιτρέπεται ο τερματισμός κύησης, πρέπει να γίνει από γιατρό, κάτι που αποτελεί πρόβλημα σε μια χώρα με έλλειψη γιατρών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016 από τον ιατρικό σύλλογο της χώρας, στη Ρουάντα υπάρχει μόνο ένας γιατρός για κάθε 10.055 ανθρώπους και μία μαία για κάθε 4.064 γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών.
«Ο όρος που επιτρέπει μόνο σε έναν "αναγνωρισμένο γιατρό" να εκτελέσει την άμβλωση απειλεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατο τον ασφαλή τερματισμό κύησης για πολλές γυναίκες και κορίτσια, ιδιαίτερα για εκείνες που είναι φτωχές, αναλφάβητες και από αγροτικές περιοχές», δήλωσε η Οντιάμπο και συμπλήρωσε πως μελέτες έχουν δείξει ότι «εκπαιδευμένες νοσοκόμες και μαίες είναι το ίδιο ικανές με τους γιατρούς για μια ασφαλή άμβλωση».
Όσο πιο δύσκολη είναι η πρόσβαση στην άμβλωση, τόσο περισσότεροι οι άνθρωποι ωθούνται προς τις μη ασφαλείς λύσεις, επεσήμανε ο δρ. Αφροντίς Καγκάμπα, εκτελεστικός διευθυντής του Health Integrated Development. «Νοσοκόμες και μαίες μπορούν να εκτελέσουν με ασφάλεια τις επεμβάσεις άμβλωσης, όπως βοηθούν πάνω από το 80% των γυναικών να γεννήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια γυναίκα που έχει αποφασίσει να διακόψει την κύηση. Καλός είναι ο νόμος, αλλά όπως γνωρίζουμε περίπου το 40% των νοσοκομείων ανήκουν σε θρησκευτικές οργανώσεις και δεν προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, λόγω πεποιθήσεων», επεσήμανε.
Σύμφωνα με μελέτη του 2015, από τις οργανώσεις Ipas και GLIHD, εξαιτίας των νομικών εμποδίων και του στίγματος είναι σχεδόν αδύνατο για τις γυναίκες να κάνουν μια ασφαλή, νόμιμη άμβλωση στη Ρουάντα. Και αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα είναι αναγκασμένη να καταφύγει σε μη ασφαλείς διαδικασίες, με τις οποίες παραβιάζουν τον νόμο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 227 γυναίκες φυλακίστηκαν λόγω άμβλωσης το 2014. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες από αυτές παραμένουν στη φυλακή.
Με πληροφορίες από Guardian