Σε κρίσιμη κατάσταση ο 19χρονος Τσερνάεφ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 19χρονος Τσερνάεφ Facebook Twitter
10

Ενώ ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ έχει δηλώσει ότι η κατάσταση του Τσαρνάεφ παραμένει σοβαρή  («Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει», είπε το Σάββατο στους δημοσιογράφους), μεγάλη συζήτηση έχει ανάψει για την νομική συνέχεια της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συνήγοροί του επιζήσαντος συλληφθέντος για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονο συλληφθέντα Τζοχάρ Τσερνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Μία υπαγωγή του νεαρού, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή έπειτα από εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό και παραμένει νοσηλευόμενος υπό φρούρηση, σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους. Ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν, πιθανόν,  κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να εκδικαστεί η υπόθεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι σε πολιτειακό (σε αυτήν την περίπτωση η θανατική ποινή προβλέπεται).http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/04/20/tsarnaev-death-penalty/2099413/
Το enemy compatant ειναι "μαχητής του εχθρού" και όχι "εχθρός πολεμιστή"...Νομικά υπόκειται σε στρατιωτικό δίκαιο και μπορεί να κρατηθεί χωρίς δικη και δεν εχει πολιτικά δικαιώματα.