Περίπου 980.000 άνθρωποι στους τέσσερις νομούς που έπληξε ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή στα μέσα Αυγούστου κινδυνεύουν να πεινάσουν τον χειμώνα.
Στη δραματική αυτή προειδοποίηση προχώρησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), απευθύνοντας έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια.
Ο σεισμός προκάλεσε την καταστροφή σχεδόν όλων των υποδομών που επιτρέπουν την αγροτική παραγωγή και τη διανομή τροφίμων –αγορών, δρόμων, αποθηκών, συστημάτων άρδευσης κ.λπ.–, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε το πέρασμα της καταιγίδας Γκρέις, μερικές ημέρες αργότερα.
Στο νότιο τμήμα της χώρας, που επλήγη από τον σεισμό, «περίπου 980.000 άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας (φάση 3 ή ακόμη υψηλότερη στην 5βαθμη κλίμακα) μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου του 2022, ανάμεσά τους 320.000 που αναμένεται να περιέλθουν στη φάση 4 (κατάσταση έκτακτης ανάγκης)», προειδοποιεί ο FAO σε έγγραφό του, σύνθεση δεδομένων που συγκέντρωσαν 15 υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ.
Την άνοιξη (Μάρτιος-Ιούνιος 2022), ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν οξεία διατροφική ανασφάλεια στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί στους 991.000, προστίθεται.
Ο Οργανισμός θέλει να βοηθήσει τους Αϊτινούς ενόψει της αγροτικής περιόδου, που ξεκινά τον Οκτώβριο, διανέμοντας σπόρους, άλλο υλικό, ζώα φάρμας και συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση υποδομών που υπέστησαν ζημιές (κανάλια άρδευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας φρούτων, γαλακτοκομεία, ψαραγορές...).
Γι’ αυτό, ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια 20 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε 32.000 οικογένειες που επλήγησαν περισσότερο –από το σύνολο των 160.000 σεισμοπαθών– ώστε να αποκατασταθούν αγροτικές και άλλες υποδομές.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις ήταν λιγότερες από τις συνηθισμένες την εποχή μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου αναμένεται επίσης να μειώσει την αγροτική παραγωγή φέτος.
Η Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου, με το 60% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, βρίσκεται σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Ο μεγάλος σεισμός που τη χτύπησε το 2010 είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους και είχε καταβαραθρώσει την οικονομία της.
Ο σεισμός της 14ης Αυγούστου στη νότια χερσόνησο της νήσου Εσπανιόλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.248 ανθρώπους, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 329 πολιτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (24654231).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ