Σεισμός στην Τουρκία: Επιζώντες ψάχνουν ακόμα τα πτώματα των οικείων τους

Σεισμός στην Τουρκία: Επιζώντες ψάχνουν ακόμα τα πτώματα των οικείων τους - Φτάνουν στο τέλος οι προσπάθειες διάσωσης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι προσπάθειες διάσωσης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους σήμερα στην πληγείσα από τον σεισμό Τουρκία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προσεύχονται πλέον μόνον για να βρεθούν τα πτώματα των οικείων τους για να μπορέσουν να τους κηδεύσουν.

«Αν θα προσευχόμουν να βρω έναν νεκρό; Ναι [...] πρέπει να παραδώσουμε το σώμα του στην οικογένεια», είπε ο χειριστής εκσκαφέα Ακίν Μποζκούρτ καθώς απομάκρυνε τα συντρίμμια από κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Καχραμανμαράς. «Όταν βγάζεις ένα πτώμα κάτω από τόνους ερειπίων, οικογένειες περιμένουν με ελπίδα», συνέχισε ο Μποζκούρτ. «Θέλουν να κάνουν κηδεία. Θέλουν έναν τάφο». Βάσει της ισλαμικής παράδοσης, οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε πλέον ανθρώπους»

Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ. Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης.

"Κανένας δεν είναι ζωντανός", δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον».

Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί εξέπνευσε αργότερα λόγω αφυδάτωσης, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης. Η μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή του και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν επίσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

«Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Μπίζλεϊ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM