Ένας άνδρας με μαθησιακές δυσκολίες εκτελέστηκε στη Σιγκαπούρη- έχοντας καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών- παρά τον μεγάλο δικαστικό αγώνα της οικογένειάς του και τις διεθνείς επικρίσεις.
Ο Ναγκαέντραν Νταρμαλίνγκαμ, από τη Μαλαισία, συνελήφθη το 2009 σε ηλικία 21 ετών, για απόπειρα να εισάγει λαθραία στη Σιγκαπούρη 43 γραμμάρια ηρωίνης. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.
Η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ηθοποιός Στίβεν Φράι είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν καταδικάσει την απόφαση.
Ο Νταρμαλίνγκαμ είχε πει πως εξαναγκάστηκε να μεταφέρει το πακέτο με τα ναρκωτικά και ότι δεν ήξερε το περιεχόμενό του. Οι υποστηρικτές του ανέφεραν ότι είχε IQ 69, ένα επίπεδο αναγνωρισμένο ότι υποδεικνύει μαθησιακή δυσκολία και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Εργαζόταν ως ηλεκτροσυγκολλητής στη Μαλαισία και ήθελε απεγνωσμένα να βρει κάποια επιπλέον χρήματα για να στηρίξει τον πατέρα του, ο οποίος επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς. Προσέγγισε έναν άνδρα και ζήτησε ένα δάνειο περίπου 100 λιρών και στη συνέχεια αναγκάστηκε να μεταφέρει το πακέτο, σύμφωνα με την υπεράσπισή του.
Η μητέρα του ανέφερε ότι η πνευματική κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά την καταδίκη του σε θάνατο, όταν κρατούνταν σε απομόνωση και ότι κατά διαστήματα ήταν ασυνάρτητος. Δεν φαινόταν να καταλαβαίνει ότι θα απαγχονιστεί. Αντί για αυτό, μιλούσε για την επιστροφή του στο σπίτι και για το ότι θα έτρωγε το φαγητό της μητέρας του.
Τη Δευτέρα, εκατοντάδες άνθρωποι στη Σιγκαπούρη έκαναν διαμαρτυρία κατά της εκτέλεσης. Την ίδια ημέρα η οικογένειά του έκανε μια τελευταία προσφυγή για αναστολή της εκτέλεσης, αλλά απορρίφθηκε. Σε αυτή αναφερόταν ότι μπορεί να μην είχε γίνει δίκαιη δίκη, επειδή ο δικαστής των προηγούμενων αποτυχημένων εφέσεων ήταν ο εισαγγελέας την εποχή που καταδικάστηκε ο Νταρμαλίνγκαμ το 2010, δημιουργώντας πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.
Η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης Reprieve που ζητά την κατάργηση της θανατικής ποινής, δήλωσε ότι το όνομα του Ναγκαέντραν Νταρμαλίνγκαμ θα μείνει στην ιστορία ως «το θύμα μιας τραγικής δικαστικής πλάνης».
«Από εσπευσμένες ακροαματικές διαδικασίες, μέχρι τον εκφοβισμό των δικηγόρων του, η υπόθεση αυτή αποκάλυψε τους ανούσιους ισχυρισμούς των αρχών της Σιγκαπούρης για εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας. Αλλά είναι μια στιγμή ορόσημο. Τα δεινά του πυροδοτούν άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα για κατάργηση της θανατικής ποινής», επεσήμανε.
Η θανατική ποινή, συμπλήρωσε, «στοχεύει δυσανάλογα τα “βαποράκια” παρά τους βαρόνους ναρκωτικών. Τα περισσότερα θύματα είναι όπως ο Ναγκαέντραν φτωχά, ευάλωτα και από περιθωριοποιημένες κοινότητες», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian