Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια

Σκότωσε την 18χρονη αδελφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί εκείνον που επέλεξε η οικογένεια Facebook Twitter
0

Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του, όταν εκείνη αρνήθηκε να παντρευτεί τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν.

Το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο Σαναουλάχ Ροχανί. «Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αστυνομία τον καταζητεί για να τον συλλάβει.

Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε. «Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της και κατέφυγε στην αστυνομία» ζητώντας προστασία, είπε η Καρίμι. Όμως οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.

Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί την μαχαίρωσε και την σκότωσε.

Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν. Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους, είπε. «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες... στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους», είπε.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο. Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή. Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM