Στη Σουηδία «αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει»: Αντιδράσεις για το «πείραμα» της κυβέρνησης

Στη Σουηδία «αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει»: Αντιδράσεις για το «πείραμα» της κυβέρνησης Facebook Twitter
Εκατοντάδες κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό, παρατεταγμένα για να τοποθετηθούν σε δωμάτια ενός νοσοκομείου υπό κατασκευή στην Στοκχόλμη (GETTY)
20

Ενώ 180 χώρες στον κόσμο μαστίζονται από την πανδημία κορωνοϊού μετρώντας εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες κρούσματα, «μια σουρεαλιστική ηρεμία επικρατεί στην τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς lockdown», τη Σουηδία, όπως περιγράφει στην ανταπόκρισή του για τον Guardian, ο Ντέρεκ Ρόμπερτσον. 

«Η περίφημη γέφυρα Øresund ένα μηχανολογικό θαύμα που συνδέει την σουηδική πόλη του Μάλμο με την Κοπεγχάγη, υπό κανονικές συνθήκες έσφυζε από κίνηση, αφού την διέσχιζαν περίπου 70.000 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Τώρα στέκεται απόκοσμα έρημη καθώς η Δανία έχει θέσει σε ισχύ lockdown και οι Δανοί έχουν εφάρμοσαν αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς. Από την πλευρά της Σουηδίας η γέφυρα μπορεί να παραμένει ανοικτή, αλλά πολλοί λίγοι κάνουν το ταξίδι.

Στη Σουηδία «αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει»: Αντιδράσεις για το «πείραμα» της κυβέρνησης Facebook Twitter
Η έρημη γέφυρα, δεν διασχίζεται πια από κανέναν

»Είναι αρκετά σουρεαλιστικά στην Σουηδία τώρα. Δουλεύω από το γειτονικό καφέ, σκρολάρω στο Twitter βίντεο από ερημωμένες πόλεις, φορτηγά του στρατού που μεταφέρουν νεκρούς στην Ιταλία, ενώ εγώ είμαι περικυκλωμένος από ομιλητικούς εφήβους, μητέρες με μωρά και τον περιστασιακό freelancer. Έξω ζευγάρια περπατούν και κρατιούνται χέρι-χέρι στο ανοιξιάτικο φως του ήλιου. Οι ταράτσες είναι γεμάτες με ζωή. Στην παραλία και τα πάρκα του Σίμπαρπ έκαναν πίκνικ και μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο και το διπλανό πάρκο για σκέιτμπορντ ήταν γεμάτο, όπως και οι παιδικές χαρές. 

»Η παγκόσμια πανδημία έχει κλείσει τις οικονομίες της Ευρώπης, περιορίζοντας εκατομμύρια στα σπίτια τους. Όμως εδώ στη Σουηδία, σχολεία, γυμναστήρια και γεμάτα μαγαζιά παραμένουν ανοικτά - όπως και τα σύνορα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν φαγητό, στα τρένα και στα λεωφορεία ο ένας έρχεται δίπλα στον άλλον σε όλη την χώρα. 

Στη Σουηδία «αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει»: Αντιδράσεις για το «πείραμα» της κυβέρνησης Facebook Twitter
Κόσμος περπατά ανάμεσα σε βυσσινιές στο πάρκο Kungsträdgården στην Στοκχόλμη, καθώς η Σουηδία έχει αποφασίσει να πάρει ελάχιστα, ήπια μέτρα (GETTY IMAGES)

»Μπορείς αν το θες να πας σινεμά - είχε κι ένα μικρό indie φεστιβάλ. Η παράσταση "The Peanut Butter Falcon and Mr Jones" ανέβηκε στο θέατρο το Σαββατοκύριακο. Τα μόνα προληπτικά μέτρα που έχουν πάρει οι Σουηδοί είναι το πλαφόν στις συγκεντρώσεις - μέχρι 50 άτομα, από 500 που είχε μπει την περασμένη Παρασκευή - η σύσταση σε όσους είναι πάνω από 70 ετών ή είναι άρρωστοι να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές και η προτροπή σε όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να το κάνουν. Μόνο τα μπαρ και τα εστιατόρια σερβίρουν σε τραπέζια.

»Όλα αυτά φαίνεται να έχουν διαλύσει τους φόβους του κοινού ότι οι σοκαριστικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσαν να επαναληφθούν εδώ. Ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν μάλιστα, ζήτησε από τους Σουηδούς να συμπεριφερθούν ως ενήλικες και να μην διασπείρουν «πανικό ή φήμες». 

»Πανικός ωστόσο είναι ακριβώς το συναίσθημα που έχουν αρχίσει να αισθάνονται αρκετοί Σουηδοί επιστήμονες και μέλη της ιατρικής κοινότητας. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 2.000 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ένας από τους ανθρώπους που υπογράφουν την έκκληση είναι και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Χένρικ Χέλντι.

«Δεν κάνουμε αρκετά τεστ, δεν καταγράφουμε την πορεία του ιού και δεν απομονώνουμε αρκετούς. Έχουμε αφήσει τον κορωνοϊό ανεξέλεγκτο», λέει η καθηγήτρια Σεσλίλια Σόντερμπεργκ - Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska. «Μας οδηγούν στην καταστροφή». 

«Σκληρά λόγια, αλλά ο στωικισμός είναι τρόπος ζωής εδώ. Η ιστορία 300 ετών αποτελεσματικής διακυβέρνησης με διαφάνεια, και τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους ειδικούς και τους κρατικούς λειτουργούς, έχουν δημιουργήσει πολίτες που πιστεύουν όσα τους ανακοινώνονται, θεωρώντας πως εκείνοι που τα λένε θέλουν το καλύτερο δυνατό για αυτούς». 

«Πιστεύω ότι οι γιατροί που συνεργάζονται με την κυβέρνηση γνωρίζουν τι κάνουν και θεωρώ ότι είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται», μου λέει ο Ρόμπερτ Άντερσον, 50χρονος προμηθευτής στην IT. «Αυτή η υστερία των μίντια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ιό». Ο 30χρονος Σάιμον Στραντ, σύμβουλος επιχειρήσεων στο Ούστερμαν συμφωνεί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι οι αρχές δεν παρακολουθούν την κατάσταση». 

«Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων στην Σουηδία που ηγείται των κυβερνητικών χειρισμών της κρίσης, υποστηρίζει την στρατηγική του μετριασμού: θέλει να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί αργά, χωρίς να υπερφορτώσει το σύστημα υγείας, αλλά και χωρίς να λάβει δρακόντεια μέτρα. Αυτό που αποφεύγουν «διά ροπάλου» είναι την χρήση της φράσης «ανοσίας της αγέλης». 

Λέει πολλά για την διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών ότι οι Σουηδοί περιμένουν από δημόσια πρόσωπα όπως ο Τέγκνελ να παραμένουν διαθέσιμα στο κοινό. Καθώς οι επικρίσεις για την αντιμετώπιση της COVID-19 αυξάνονται, έχει αρχίσει να υιοθετεί τον ελαφρώς ανυπόμονο τόνο του ανθρώπου που κουράστηκε να επαναλαμβάνει το «προφανές», κάθε φορά που τον ρωτούν την γνώμη του για την εντεινόμενη ανησυχία και τις εκκλήσεις για καραντίνα στην Στοκχόλμη όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα. 

«Ναι υπάρχει μία αύξηση αλλά δεν είναι τραυματική μέχρι στιγμής. Φυσικά, μπαίνουμε σε μία φάση της επιδημίας που θα βλέπουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες, ανθρώπους στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά αυτό ισχύει για κάθε χώρα - πουθενά δεν κατέστη δυνατό να ανακοπεί σημαντικά η εξάπλωση». 

«Οι κοντινότεροι γείτονες της Σουηδίας, οι Δανοί, οι Φινλανδοί και οι Νορβηγοί, έχουν υιοθετήσει την στρατηγική του lockdown, κλείνοντας τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τα σύνορα εβδομάδες νωρίτερα. «Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι κουράζεις το σύστημα», υποστηρίζει ο Τέγκνελ. «Δεν μπορείς να διατηρήσεις μια καραντίνα για μήνες, είναι αδύνατο», προσθέτει.

»Αλλά αυτή η επιλογή ίσως καταστεί αναπόφευκτη. «Η κυβέρνηση νομίζει ότι δεν μπορεί να το σταματήσει, και για αυτό αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει», απαντά η Σόντερμπεργκ- Νοκλέρ. «Δεν θέλουν να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά». 

  

«Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος από την Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν. Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα». 

Ο Τέγκνελ απαντά στην κριτική υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το να πράξει κανείς περισσότερα σε αυτό το στάδιο θα είχε καμία διαφορά. «Είναι πολύ καλύτερο να εισαγάγεις αυστηρά μέτρα σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και να τα διατηρήσεις για όσο το δυνατόν λιγότερο».

Αν και υπάρχει συνεχής επανεκτίμηση, ο Τέγκνελ λέει πως οι Σουηδοί έχουν το έλεγχο της κρίσης. «Πιστεύουμε ότι λάβαμε τα πιο σημαντικά μέτρα. Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο». 

«Για την ώρα οι Σουηδοί φαίνεται να τον πιστεύουν, συνεχίζοντας την καθημερινότητά τους διερωτώμενοι αν - και όχι πότε - μπορεί να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ο Τέγκνελ και η κυβέρνηση έχουν επιλέξει τον δρόμο τους και παρότι είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς την ειλικρίνειά τους, είναι και αδύνατο να «συμφιλιώσει» την απόκριση της Σουηδίας με τις προσπάθειες που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως εσωτερικά οι Σουηδοί νιώθουν το ίδιο, αλλά για την ώρα δεν θέλουν να δώσουν φωνή σε αυτόν τον προβληματισμό». 

Ο Όρλα Βίγκσο, καθηγητής κρίσεων επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Gothenburg σκιαγραφεί την στιγμή: «Ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται, είναι οι άλλοι ηλίθιοι και παρανοϊκοί, ή οι Σουηδοί το κάνουν λάθος;»

 
Διεθνή
20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
100,000,000 πάνω κάτω είναι οι νεκροί του πλανήτη ετησίως από διάφορα αίτια. Αυτή τη στιγμή από έναν ιο έχουμε 40,000 σε 3 μήνες. Αν ο ιός είχε χτυπήσει μόνο την Κίνα ή την Αφρική, δεν θα είχατε δώσει δεκάρα για τους νεκρούς. Τώρα έχετε γίνει όλοι υπερασπιστές των αδυνάτων επειδή χτύπησε την πόρτα σας. Πόση υποκρισία πια. Ας νιώσουμε λίγο Αφρικανοί λοιπόν και #μένουμεσπίτι.
Η Σουηδία πρέπει να συνεχίσει με αυτό το μοντέλο μέχρι τέλους.οχι πως δν θα έχει απώλειες,αυτό είναι σίγουρο,αλλά θα είναι κ μετρο σύγκρισης με τις υπόλοιπες χώρες που πήραν μέτρα.
Δεν θέλω να αναπαράξω τίποτα από αυτά που όλοι ξέρουμε ή καλύτερα μας έχουν πει. Εξάλλου ούτε ειδικός είμαι ούτε και παπαγαλάκι. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι κοινωνικά πειράματα είναι και τα μεν και τα δε. Ωστόσο, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο θα φανεί βραχυπρόθεσμα. Ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτή τη στιγμή μετά από 250 έτη περίπου υπογράφεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο παγκοσμίως. Και όλα αυτά για το καλό μας!
"θεωρώ ότι είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται», μου λέει ο Ρόμπερτ Άντερσον, 50χρονος προμηθευτής στην IT. «Αυτή η υστερία των μίντια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ιό»."Ναι, στάνταρ, στην Ιταλία με εκατόμβες νεκρών κάθε μέρα πεθαίνουν από την υστερία των μίντια.
Τα μίντια, ειδικά η τηλεόραση, ευθύνονται για αυτή την (τρομολαγνική) κατάσταση τους. Μοιάζει με το παραμύθι του μικρού βοσκού που επανειλημμένως φώναζε στους συγχωριανούς του ότι πλησιάζουν λύκοι το χωριό κι εκείνοι πανικόβλητοι έτρεχαν να σώσουν τα ζώα τους, ενώ διαπιστώνονταν ότι το βοσκόπουλο τους έλεγε ψέματα για να κάνει πλάκα.Μέχρι που κάποια στιγμή πράγματι λύκοι περικύκλωσαν το κοπάδι του βοσκόπουλου αλλά όταν εκείνο φώναξε για βοήθεια κανείς δεν το πίστεψε και το κοπάδι του αφανίστηκε από τους λύκους.
"Ο Όρλα Βίγκσο, καθηγητής κρίσεων επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Gothenburg σκιαγραφεί την στιγμή: «Ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται, είναι οι άλλοι ηλίθιοι και παρανοϊκοί, ή οι Σουηδοί το κάνουν λάθος;»" Πηγή: www.lifo.grΟ σχολιαστής Ηρόστρατος έχει δηλώσει ότι είναι κάτοικος Σουηδίας και - εμφανώς -, "κατηγόρησε" όλους όσοι συμφωνούν με τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα, ότι θα καταστρέψουν την ελληνική Οικονομία.Με ένα τρόπο μάλιστα που έδειξε ότι συμμερίζεται ότι είμαστε "ηλίθιοι και παρανοϊκοί".Θα του έλεγα, μακάρι να επαληθευτεί ότι η διαχείριση που κάνει η Σουδική κυβέρνηση δεν θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και ότι το δόγμα "πίστευε και μη ερεύνα", δεν θα αποδείξει ότι το βιοτικό επίπεδο που έχουν φτάσει οι Σουηδοί, τους έχει "αποχαυνώσει" σαν ενεργούς πολίτες. Όσο για εμάς, καλύτερα να πληρώσουμε άλλη μία οικονομική καταστροφή - ούτως ή άλλως, μετά την χρεοκοπία είχαμε τα χάλια μας ακόμη -, παρά να χαθούν ζωές επειδή "αυταπατόμαστε" ότι είμαστε η "Σουηδία του Νότου".Είναι σαφές τι βάζουμε σε προτεραιότητα.
Ενδιαφερον οτι ξαφνικα ο σχολιαστης Ηροστρατος εγινε σημειο αναφορας εδω μεσα μαζι με το λεγομενο "Σουηδικο πειραμα"!Και μια μιλαμε για το "πειραμα":Ρωτησε τις προαλλες ενας σουηδος δημοσιογραφος τον Αντερς Τενγκελ εναν εκ των επιδημιολογων που ειναι υπεθυνοι για την στρατηγικη που ακολουθει η Σουηδικη κυβερνηση μεχρι τωρα:"Δεν ειναι παραξενο που ενω ολες σχεδον οι χωρες ακολουθουν την πολιτικη του lockdown, εμεις κανουμε αυτο το πειραμα";Κι ο τυπος απαντησε ως εξης: "Πειραμα δεν ειναι αυτο που κανουμε εμεις, πειραμα ειναι να αναγκαζεις εκατομμυριαανθρωπους να ζουνε κλεισμενοι μεσα στα σπιτια τους χωρις να υπολογιζεις τις οικονομικες, κοινωνικες και ψυχολογικες επιπτωσεις που θα εχει αυτη η επιλογη σου. Αυτο ειναι το πειραμα"!Και τι λενε τα νουμερα μεχρι στιγμης γι αυτο το δηθεν "τρομαχτικο πειραμα";308 νεκρους εχει μεχρι στιγμης η Σουηδια, δηλαδη 30.2 νεκρους ανα ενα εκατομμυριο κατοικους, ενω η γειτονικη Δανια που εκλεισε πρωτη συνορα στην Ευρωπη και εχει lockdown εχει 123 νεκρους, 21.2 ανα εκατομμυριο κατοικων!Που ειναι η τρομαχτικη διαφορα σε επιπτωσεις απο το "πειραμα" δηλαδη;Και οι Σουηδοι δεν ειναι ουτε "αποχαυνωμενοι" (σε πολλά ειναι ο πιο προχωρημενος λαος στην Ευρωπη) ουτε "αναισθητοι που αδιαφορουν για την ανθρωπινη ζωη". Μια χαρα τηρουν το social distancing εκει που πρεπει, χωρις να χρειαζονται τον κρατικο "μπαμπουλα" για να τους το επιβαλλει...Τωρα, στα δικα μας:Δεν παριστανω τον ειδικο και δεν ξερω αν στην Ελλαδα θα ηταν εξυπνο να εφαρμοστει το "σουηδικο πειραμα" αν λαβει κανεις υποψιν του τις υπαρχουσες νοοτροπιες που επικρατουν και το γεγονος οτι μεγαλος αριθμος ηλικιωμενων ζει κατω απο την ιδια στεγη με τα παιδια του και τα εγγονια του, πραγμα που κανει το distancing των ηλικιωμενων πρακτικα αδυνατον.Απλα φοβαμαι οτι τα κοινωνικοοικονομικα αποτελεσματα απο το lockdown, την διαφαινομενη καταστροφικη σεζον για τον τουρισμο, και την επιστροφη του ιου το φθινοπωρο (την οποια ολοι οι ειδικοι την θεωρουν σιγουρη), σε εναν πληθυσμο που δεν θα εχει σημαντικο ποσοστο ανοσιας, θα μας ριξουν σε μια τετοια τρομερη οικονομικη και κοινωνικη κρισηπου θαναι πολυ χειροτερη απο αυτην που ζησαμε προσφατα...
Σέβομαι τις απόψεις σας και - όπως ξαναείπα -, εύχομαι να πετύχει το "πείραμα της Σουηδίας". ΔΕΝ θα χαρώ αν το "πείραμα" δεν δώσει τα αναμεμόμενα αποτελέσματα. ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΠΑΝΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΗ.Από εκεί, μέχρι να μας θεωρείτε ηλίθιους και παρανοϊκούς και να μας μιλάτε ανάλογα, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.Έχουμε πλήρη συνείδηση του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. Ήδη το βιώνουμε και ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ, να είστε σίγουρος, δεν είμαστε παρανοϊκοί για να μην καταλαβαίνουμε. Αλλά έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε τις τύχες μας, χωρίς να "προσβάλουμε" εσάς που επιλέξατε κάτι άλλο.Λέτε πολλά, θα σταθώ μόνο στον τουρισμό, που - προφανώς - θεωρείτε ότι, αν δεν κάναμε "lockdown" δεν θα επλήττετο.Ο τουρισμός - δυστυχώς - θα πληγεί ούτως ή άλλως.Ακόμη και αν εμείς "κρατούσαμε" οικονομικά και δεν κλείναμε τις επιχειρήσεις και δεν νοσούσαμε μαζικά σαν ελληνικός πληθυσμός - ΑΝ ΛΕΜΕ -, πόσοι τουρίστες θα θέλανε και θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές ΦΕΤΟΣ στην Ελλάδα, υπό συνθήκες που ΔΙΕΘΝΩΣ δεν διασφαλίζουν ακόμη ασφάλεια από προσβολή από τον ϊό, αφού το εμβόλιο - η μόνη λύση - δεν προβλέπεται να υπάρχει πριν περάσουν 18 μήνες ; Συνεπώς, όσοι δουλεύουν στον τουρισμό - ελλείψει εισοδημάτων -, θα χάσουν την καταναλωτική τους δύναμη για να "στηρίξουν" την υπόλοιπη αγορά. Και τι μέτρα λαμβάνεις - ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ - για να προστατέψεις τον ελληνικό πληθυσμό από μαζική "εισαγόμενη" νόσηση ;Είναι "αλυσίδα" όλα αυτά.Δυστυχώς, τώρα θα καταλάβουμε ότι θα πληρώσουμε ακριβά την υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την εξάρτησή μας σαν ΑΕΠ, κυρίως από ΤΑ ΔΩΡΑ του ήλιου και των θαλασσών μας. Προς το παρόν, αν πετύχουμε να μην βλέπουμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα και ελέγξουμε την γενική νόσηση στην χώρα, τουλάχιστον θα έχουμε την υγεία μας. Και ας πάμε να βγάλουμε μεροκάματο - στην ανάγκη, από το τίποτα -, συγκομίζοντας ροδάκινα και φράουλες. Γιατί τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε καβαλήσει καλάμι να βγάζουμε εύκολα λεφτά, είτε νοικιάζοντας ξαπλώστρες είτε με επιδοτήσεις της ΕΕ - που ορισμένοι την βρίζανε κιόλας.
@ΕΛΠΟ:Ποτε δεν θεωρησα κανεναν "ηλιθιο και παρανοϊκο"...Απλα πιστευω οτι πολλες απο τις αποφασεις σχετικα με τα lockdown (παγκοσμιως) παιρνονται υπο το κρατους του πανικου, και απο τον τρομο που δημιουργησε η περιπτωση της Ιταλιας. Και μην ξεχναμε και οτι παιρνονται απο πολιτικους, πρωθυπουργους και υπουργους, που ξερουν οτι αυτο το τριμηνο παιζονται οι πολιτικες τους καριερες: αν κατηγορηθουν οτι εξ αιτιας τους πεθαναν αδικως ανθρωποι, εχουν τελειωσει!Αρα, lockdown οπως κανουν και οι αλλοι, και ...βλεπουμε.Αλλα εχει γινει φανερο εδω και μερες οτι δεν ακολουθουν ολες η χωρες την πορεια της Ιταλιας και της Ισπανιας, ευτυχως, και αυτο εχει να κανει προφανως με τις ιδιαιτεροτητες της καθε χωρας. Η Νορβηγια εχει 50 νεκρους αυτη τη στιγμη και Φινλανδια 19! Ποια Ιταλια;Και, ναι εννοειται, η διαφαινομενη νεκρη τουριστικη περιοδος δεν θα εχει καμμια σχεση με το ελληνικο lockdown.Απλα δεν μπορω να φανταστω κανεναν βορειοευρωπαιο να εχει ορεξη η και διαθεση να ξοδεψει χρηματα μ' αυτην την τρομερη ανεργια και κριση, για να παει καλοκαιρινες διακοπες στην αλλη ακρη της Ευρωπης και αφου μαλιστα απ' οτι λενε ειδικοι, ο ιος αποκλειεται να εχει υποχωρησει τελειως το καλοκαιρι εδω στο βορρα.Οι ..."αποχαυνωμενοι" Σουηδοι οπως τους αποκαλεσατε(!), εσας που και καλα δεν σας αρεσουν οι χαρακτηρισμοι, θα κανουν μπανακια στα δικα τους, δροσερα νερα φετος...
Ηρόστρατος 15.05'2 σημεία μόνο παρακάτω, που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό του συνομιλητή. Τα άλλα όλα, δικαίωμά σας και είναι σεβαστό να έχετε τις απόψεις σας. Όπως και δικαίωμά σας να κάνετε - όπως λέτε, εμφανώς ειρωνικά - τα μπανάκια στα δικά σας, δροσερά νερά της Σουηδίας φέτος, οπότε όμως, αφήστε μας και μας ήσυχους να κανομίσουμε τα της Ελλάδας μόνοι μας. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ "ΔΑΣΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ" ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. Προτιμάμε του Δασκαλάκη.Σημείο 1. Η αναφορά μου περί δικής σας θεώρησής μας σαν "ηλίθιων και παρανοϊκών", προέκυψε από το απόσπασμα του Όρλα Βίγκσο, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο και το ύφος του σχολίου σας της 1.4.2020 / 13.39' στο άρθρο με τις δηλώσεις Δασκαλάκη (που και αυτόν δεν τον έχετε προφανώς σε εκτίμηση).Σημείο 2."Εγώ που και καλά δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί" - όπως μου "τη βγαίνετε" -, δεν αποκάλεσα ποτέ "αποχαυνωμένους" τους Σουηδούς, είπα "ΜΑΚΑΡΙ να επαληθευτεί ότι το δόγμα "πίστευε και μη ερεύνα", δεν θα αποδείξει ότι το βιοτικό επίπεδο που έχουν φτάσει οι Σουηδοί, τους έχει "αποχαυνώσει" σαν ενεργούς πολίτες." Προσέχετε λίγο, υπάρχει διαφορά.
Ευτυχώς ή δυστυχώς πολλοί της ομάδας @menoumepiso (να κάνω κι εγώ ένα λογοπαίγνιο) έχουμε φίλους/συγγενείς/γνωστούς που μετεγκαταστάθηκαν στη Σουηδία. Κάποιοι φύγανε προ κρίσης κάποιοι μετά. Δε χρειάζεται λοιπόν να στηριζόμαστε σε κρίσεις και "επικρίσεις" αγνώστων για να έχουμε άποψη για τα εκεί πεπραγμένα (υπόψιν ότι μεγάλη σημασία στο πώς αξιολογείς ό,τι σουηδικό έχει το πώς βιώνεις τη διαδικασία "σουηδοποίησης" και πόσο έντονη είναι η ανάγκη/επιθυμία ενσωμάτωσης). Στο δικό μου...σουηδικό κύκλο πάντως (άπαντες εργαζόμενοι σε κλάδους υγείας) υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τρέχουσα κατάσταση. Νιώθουν ότι πράγματι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μη ελεγχόμενη, όσο αφορά στην αποτύπωση των κρουσμάτων και την εν γένει πορεία του ιού - δεν δίνουν σημασία σε επίσημα στοιχεία γιατί γνωρίζουν ότι η καταγραφή που γίνεται είναι ελλιπέστατη. Τώρα το γιατί όλο αυτό, είναι λίγο περίπλοκο. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία τη σουηδική...αλλά ποια από όλες? Χονδρικά (και με τους όποιους κινδύνους κρύβουν οι γενικότητες) υπάρχει η παλιά γενιά και η νέα. Η παλιά γενιά (οι άνω των 60 δηλαδή) είναι οι άνθρωποι που συμμετείχαν ενεργά στην οικοδόμηση του σύγχρονου σουηδικού κράτους/οικονομίας αλλά πλέον προτιμούν να περνάνε ξεκούραστα/ξένοιαστα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους (και το μπορούν λόγω του αξιοπρεπούς συστήματος πρόνοιας). Και από την άλλη η νέα γενιά, αυτή που τα βρήκε πάνω-κάτω όλα έτοιμα και απλώς διαχειρίζεται ένα κράτος που είναι, με τον τρόπο του, οργανωμένο και μια οικονομίας που ευνοείται από το ισχύον ευρωπαϊκό μοντέλο, ούσα άμεσα συνδεδεμένη με τη γερμανική.Σημείο αναφοράς όλων των παραπάνω το "κράτος", η δικαιολογία να κοιτάς μόνο την πάρτη σου και να μην ασχολείσαι με τα προβλήματα των άλλων (εξ' ού και η αμέριστη "εμπιστοσύνη" σε αυτό, όχι απόρροια κάποιας διακριτής ιδεολογίας αλλά της ανάγκης βολέματος).Στη συγκεκριμένη περίπτωση το "κράτος" αποφάσισε να θυσιάσει την παλιά γενιά που του είναι λίγο-πολύ άχρηστη. Οι ηλικιωμένοι όχι μόνο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό (συντάξεις, συχνότερη περίθαλψη) αλλά δίνουν ώθηση και στη σουηδική "δεξιά" (ως λίγο παραπάνω συντηρητικοί). Διότι στο ζύγισμα σημαντικότερο είναι δύο πράγματα. Πρώτον να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, αλλιώς πώς θα πληρωθούν οι φόροι και τα θεότρελα δάνεια των πολιτών (και άρα να παραμείνει "εύρωστη" η σουηδική οικονομία). Και δεύτερον να αποφευχθούν τυχόν απώλειες του ενεργού πληθυσμού διότι να μεν είναι μύθος το ότι η Σουηδία είναι πρώτη σε αυτοκτονίες αλλά τα ψυχικά νοσήματα δίνουν και παίρνουν - και το να αναγκάσεις τους νέους να μείνουν κλεισμένοι μέσα την εποχή που αυτοί περιμένουν να ξεχυθούν "στας εξοχάς" είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Επιπλέον πιστεύουν ότι η καλή σωματική κατάσταση των περισσότερων νέων θα είναι ένα από τα όπλα τους εάν τυχόν προσβληθούν.Και η όλη επιχειρηματολογία ολοκληρώνεται με την αναφορά στη διασπορά του πληθυσμού (έωλο αν σκεφτείς ότι οι ελεύθερες μετακινήσεις θα το μεταφέρουν απ' άκρη σ' άκρη, αργά ή γρήγορα...ο ιός δεν έχει δα ημερομηνία λήξης) και στο ότι οι ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους (να το μπαλάκι στους γέρους..."εσείς μείνετε κλειδαμπαρωμένοι αλλά τα νιάτα θα κυκλοφορούν ελεύθερα - η απόφαση και το ρίσκο δικό σας".) Για μένα όλα τα αυτά είναι άκρως ορθολογικά...απάνθρωπα αλλά ορθολογικά. Και σε μια κοινωνία που μέχρι σχετικά πρόσφατα έτρεχαν προγράμματα ευγονικής δεν το θεωρώ ξένο στοιχείο.υγ. το κερασάκι: αν πεθάνουν πολλά γερόντια μένουν επιπλέον διαμερίσματα ελεύθερα...ίσως λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα. Στη Στοκχόλμη ειδικά! Μπίνγκο!
1. Λέτε :"Σημείο αναφοράς όλων των παραπάνω το "κράτος" (σ.σ., δλδ, "το αξιοπρεπές σύστημα πρόνοιας" νωρίτερα), η δικαιολογία να κοιτάς μόνο την πάρτη σου και να μην ασχολείσαι με τα προβλήματα των άλλων (εξ' ού και η αμέριστη "εμπιστοσύνη" σε αυτό, όχι απόρροια κάποιας διακριτής ιδεολογίας αλλά της ανάγκης βολέματος). "Αυτό εννοούσα και εγώ ότι πιθανόν συμβαίνει, λέγοντας ότι για αυτό ίσως έχουν περιέλθει σε "αποχαύνωση". Με ένα τρόπο, το επιβεβαιώνετε ότι ισχύει.2. Λέτε :"Στη συγκεκριμένη περίπτωση το "κράτος" αποφάσισε να θυσιάσει την παλιά γενιά που του είναι λίγο-πολύ άχρηστη."και "Για μένα όλα τα αυτά είναι άκρως ορθολογικά ... απάνθρωπα αλλά ορθολογικά. Και σε μια κοινωνία που μέχρι σχετικά πρόσφατα έτρεχαν προγράμματα ευγονικής δεν το θεωρώ ξένο στοιχείο."Για μένα των 65+ και την εικόνα που είχα για την Σουηδία, θα τα έλεγα σοκαριστικά, να μην χρησιμοποιήσω άλλο επίθετο. Τι μαθαίνει κανείς...
Να ζεις σε μια χωρα οπου για μια σημαντικη μεριδα του πληθυσμου αποτελει μεγαλο προβλημα οτι δεν θα ερθει το "αγιο" φως και που πιστευει οτι το lockdown ειναι "μασονικη συνομωσια για να κλεισουν οι εκκλησιες και να χτυπηθει η ορθοδοξια" και να μιλας για αποχαύνωση!!!!Και να αναφερεσαι σε μια αλλη χωρα που ειναι το νουμερο ενα ισως στην Ευρωπη σε θεματα δημοκρατιας, ανθρωπινων δικαιωματων, ισοτητας φιλων και προστασιας του περιβαλλοντος!Θα χρησιμοποιουσα τη φραση "θα πεσει ο ουρανος να μας πλακωσει" αλλα στους ζοφερους καιρους που ζουμε θα πρεπει να προσεχουμε τις εκφρασεις μας...
Για να μην παρεξηγηθώ (περισσότερο δηλαδή γιατί με πρόλαβαν) δε θα μπορούσα ποτέ να υποστηρίξω ότι οι "σουηδικές θυσίες" που περιγράφω αποτελούν συνειδητή απόφαση πολιτικών. Να ερμηνεύσω προσπαθώ τις επιλογές μια χώρας που κι εγώ την έζησα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Στο δια ταύτα όμως είναι πασιφανές ποιος κυρίως κινδυνεύει από την τρέχουσα πανδημία - τα βρέφη, παιδιά και νέοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι αμελητέο ποσοστό. Ε, αυτό το "target group" η σουηδική πολιτεία δεν το προστατεύει...μα καθόλου! Αν δεν τον ελέγξεις ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί πραγματικότητα, μέσω των φορέων του που πιθανότατα θα είναι ασυμπτωματικοί, για πολλούς πολλούς μήνες. Ε, πόσο να μείνουν οι ηλικιωμένοι κλεισμένοι στο σπίτι? Ένα-δυο-τρεις συνεχόμενους μήνες? Τέσσερις, πέντε? Μα είναι δυνατόν να τους ζητάς τέτοιο πράγμα?Ακόμη και το infamous σενάριο της "ανοσίας της αγέλης" (που κυκλοφόρησε στην αρχή αλλά διαβάζω ότι αποφεύγουν πλέον να το χρησιμοποιούν επισήμως) αφορά μόνο όσους επιβιώνουν...δηλαδή τους νεώτερους. Εκτός αν είναι πεπεισμένοι ότι θα φτιάξουν σύντομα εμβόλιο (διότι ναι, οι Σουηδοί, είναι οι πιο γ@μ@τοι από όλους, στα πάντα....λάγκομ ξελάγκομ αυτό μην τολμήσεις να τους το αμφισβητήσεις).Τα παραπάνω εγώ τα μεταφράζω ως "θυσία". Και η μείωση του αριθμού των ηλικιωμένων θα έχει πολύ συγκεκριμένες και πολύ απτές συνέπειες που, ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει κανείς, τα θεωρείς και κέρδος. Μπορεί στα βάθη του μυαλού τους κάποιοι να το έχουν σκεφτεί, μπορεί να έχουν ντραπεί που το σκέφτηκαν αλλά στο τέλος πήραν αποφάσεις που "αυτό" ΔΕΝ το αποτρέπουν.Οι συνωμοσίες δε με ενδιαφέρουν αλλά ως ταπεινός αναγνώστης της παγκόσμιας Ιστορίας ξέρω ότι το ανθρώπινο είδος είναι ικανό για τα χειρότερα. Και έχω γνωρίσει τόσους ξενιτεμένους (Έλληνες και μη) που το "εθνικό αυτομαστίγωμα" είναι ο τρόπος τους να πουν δείτε-δεν-είμαι-σαν-τους-άλλους-οπότε-κάντε-με-παρέα που δεν αντέχω να ασχοληθώ περαιτέρω.
Σύμφωνα με το:https://coronavirus.jhu.edu/map.htmlH Σουηδία αυτή τη στιγμή έχει καταγράψει 368 θανάτους, που σημαίνει, χονδρικά 35 με 36 θάνατους, ανά 1 εκάτ. κατοίκωνενώ η Δανία έχει καταγράψει 139 θανάτουςπου σημαίνει χονδρικά 25 θανάτους ανά 1 εκάτ. κατοίκωνΣτην Νορβηγία έχουν καταγραφεί 56 θάνατοι και στην Φινλανδία, μόνον, 20.__Οψόμεθα για την συνέχεια (που ξέρουμε ότι μπορεί να μην είναι γραμμική)
Μπλα μπλα μπλα αλλά οι ασφαλιστικές υπολογίζουν τις αποζημιώσεις με βάση τον υπολειπιμενο χρόνο ζωής. Πείτε ότι θέλετε αλλά το μοντέλο της Σουηδίας είναι ορθολογικο μόνο αν έχει περιλάβει αυτή την ορθολογική παράμετρο. Φυσικά κ ειναι απάνθρωπο.
Ωστόσο, τον Τραμπ επειδή απλά άργησε να πάρει αποφάσεις τον πολεμούν μέχρι σήμερα. Για τη Σουηδία τόσος ντόρος δεν έγινε. Που είναι τώρα όλοι αυτοί που θεωρούν προοδευτική χώρα τη Σουηδία; Απλά θέλει να λύσει το πρόβλημα των συντάξεων λογικά.
Τον Τραμπ δεν τον κατηγορούν για το ότι άργησε να λάβει αποφάσεις: κατηγορείται για εντελώς αλλοπρόσαλλη στάση : "είναι μια γριπούλα που την φουσκώνουν οι Δημοκρατικοί", "είναι μια εισβολή ξένου ιού που αντιμετωπίζεται εύκολα", "αν γλιτώσουμε με 100.000 νεκρούς θα είμαστε τυχεροί", "να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις μας το Πάσχα (12 Απριλίου)". Στη Σουηδία, αντίθετα, μεγάλο μέρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής χαράζεται από Ανεξάρτητες Αρχές, διοικούμενες από τεχνοκράτες,στις οποίες (καλώς ή κακώς) οι Σουηδοί έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη. Μια από αυτές αποφάσισε την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί και η κυβέρνηση την ακολούθησε ως συνήθως. Αρα, δεν νομίζω ότι αυτοί οι τεχνοκράτες της υγείας ενεργούν με βάση δημοσιονομικά κριτήρια για τις συντάξεις. Από την άλλη, οι τεχνοκράτες οδηγούνται συχνά σε μνημειώδεις γκάφες καθώς υπερεκτιμούν την επιστημοσύνη τους και τον ορθολογισμό τους. (τους είδαμε κι εδώ στα χρόνια του μνημονίου, ο γιατρός ήταν πολύ φονικότερος από την ασθένεια).Σε κάθε περίπτωση, είμαι πολύ περίεργος να δω (αν επιζήσω) ποιος έχει δίκιο.Η νεκροψία θα δείξει...
Για μένα ηλίθιες είναι και οι δύο περιπτώσεις. Στην μεν πρώτη ηλιθιωδώς κάποιος υποτίμησε μια πανδημία, στη δε δεύτερη μια δήθεν προοδευτική χώρα δοκιμάζει ένα πείραμα εις βάρος του λαού της με καταστροφικά όπως αναμένεται αποτελέσματα. Θα δούμε...