Στο Μισισίπι επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους για θρησκευτικούς λόγους

Στο Μισισίπι επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους για θρησκευτικούς λόγους Facebook Twitter
1

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχαν καταθέσει ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων κατά ενός νόμου της Πολιτείας του Μισισίπι που επιτρέπει σε καταστηματάρχες και κυβερνητικούς υπαλλήλους να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Οι εννέα δικαστές δεν ακύρωσαν μια απόφαση υπέρ του νόμου που είχε εκδώσει τον Ιούνιο το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης κρίνοντας τότε ότι οι ενάγοντες δεν είχαν έννομο δικαίωμα να προσφύγουν. Ο νόμος αυτός, που έχει εγκριθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο και έχει επικυρωθεί από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Φίλιπ Μπράιαντ δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είπαν ότι αναμένεται να κατατεθούν και νέες προσφυγές.

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο Μισισίπι μέχρι να ανατρέψουμε αυτόν τον επιζήμιο νόμο, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία όπου οι βουλευτές θα περάσουν νόμους για να ανατρέψουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ", είπε η Μπεθ Λίτρελ της οργάνωσης Lambda Legal.

Εκείνοι στους οποίους τα καταστήματα και οι υπάλληλοι θα αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες αφού θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ότι έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν κατά του νόμου.

Ο νόμος στο Μισισίπι ψηφίστηκε το 2016, έναν χρόνο μετά την απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι προστατεύει τις ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ηθικές αξίες των προσώπων και των επιχειρήσεων. Οι αντίπαλοί του, από την άλλη, καταγγέλουν ότι επιτρέπει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΔ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Η χριστιανική, συντηρητική νομική ομάδα Alliance Defending Freedom βοηθά την Πολιτεία να υπερασπιστεί τον νόμο. "Καλοί νόμοι όπως αυτός του Μισισίπι προστατεύουν τις ελευθερίες και δεν βλάπτουν κανέναν", είπε ο Κέβιν Θίριοτ, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας.

Μεταξύ άλλων, το μέτρο επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αρνηθούν να παράσχουν γαμήλιες υπηρεσίες σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Δικαστές και ειρηνοδίκες μπορούν επίσης να αρνηθούν να τελέσουν γάμους ομοφυλοφίλων. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε το 2016 την εφαρμογή του νόμου με το σκεπτικό ότι προωθεί τις "αυθαίρετες διακρίσεις" σε βάρος των ΛΟΑΔ και των άγαμων προσώπων. Το 5ο Εφετείο όμως ανέτρεψε την απόφασή του.

Σε μια παρεμφερή υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί στα τέλη Ιουνίου αν ένας ζαχαροπλάστης από το Κολοράντο είχε το συνταγματικό δικαίωμα να αρνηθεί να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων επικαλούμενος τις συντηρητικές χριστιανικές πεποιθήσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια