Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ Facebook Twitter
O πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιολ / Φωτ.: Getty Images
0

Ο Γιουν Σουκ-Γιολ, που εκπροσωπεί το συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, είναι πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022.

Εξελέγη με ελάχιστη διαφορά, επικρατώντας του αντιπάλου του Λι Τζάε-Mιουνγκ -μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος- με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. Ο Γιουν Σουκ-Γιολ ήταν νεοεισερχόμενος στην πολιτική, αφού πέρασε τα προηγούμενα 27 χρόνια της καριέρας του ως εισαγγελέας. 

Ο Γιουν αντιμετωπίζει μειωμένα ποσοστά αποδοχής από την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι προσπάθειές του να προωθήσει πολιτικές σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν επιδεινώσει τις πολιτικές διαιρέσεις. Η αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας έχει κατηγορήσει την κυβέρνησή του ότι καταπνίγει ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι. 

Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ Facebook Twitter
Η σύζυγος του Γιουν Σουκ-Γιολ, Kim Keon Hee © ΕΡΑ

Ο Γιουν «κληρονόμησε» μια χώρα που εξακολουθεί να μαστίζεται από την πανδημία Covid-19, από τη διαφθορά που πολώνει την πολιτική σκηνή και την έμφυλη ανισότητα. Το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας στη Νότια Κορέα απασχόλησε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, με τους νέους ψηφοφόρους να διχάζονται όλο και περισσότερο. Αντιμέτωποι με μια υπερανταγωνιστική αγορά εργασίας και σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών των κατοικιών, οι αντιφεμινιστές ισχυρίστηκαν ότι η προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την έμφυλη ανισότητα είχε γείρει πολύ υπέρ των γυναικών. Οι φεμινίστριες, εν τω μεταξύ, επισήμαναν την εκτεταμένη σεξουαλική βία στη χώρα, τις παγιωμένες έμφυλες προσδοκίες και τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στις αίθουσες συνεδριάσεων και στην πολιτική ως παραδείγματα για το πώς οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες. 

Ο Γιουν Σουκ-Γιολ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους μια προεδρία που θα χαρακτηρίζεται από την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αξιοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ στην ευχαριστήρια ομιλία του δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους αντιπάλους του και θα καταστήσει την εθνική ενότητα προτεραιότητα μετά από μια διχαστική εκστρατεία.

Η υπόσχεση της ενότητας, ωστόσο, ήταν «κενό γράμμα» για τους περισσότερους ψηφοφόρους. Η εκστρατεία του υποδαύλισε τον διχασμό, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες στη Νότια Κορέα -η οποία αξιολογείται συστηματικά ως το χειρότερο μέρος μεταξύ των πλούσιων χωρών για να είναι μια εργαζόμενη γυναίκα- δεν υφίστανται πλέον διακρίσεις. Κατηγόρησε επίσης τον φεμινισμό για το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας της χώρας. Αυτό τον έκανε αγαπητό στους νέους άνδρες που απογοητεύονται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και την έλλειψη καλών θέσεων εργασίας, αλλά έχασε την υποστήριξη των γυναικών κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τα exit polls.

Ακόμα χειρότερα, έπαιξε με τα κατώτερα ένστικτα του εκλογικού σώματος, προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας για πιθανή νοθεία των εκλογών από τον αντίπαλό του, ο οποίος έχει παραδεχθεί την ήττα του, και απειλώντας να διώξει πολιτικούς της αντιπολίτευσης για διαφθορά σε περίπτωση εκλογής του. 

Ο Γιουν παρουσιάστηκε ως υπέρμαχος των φιλελεύθερων και δημοκρατικών αξιών. Η ενίσχυση της συμμαχίας ασφαλείας της Σεούλ με την Ουάσινγκτον βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM