Παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρξε πρόοδος για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, εμμένουν στις αντιρρήσεις τους.
Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες και οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής- της πρώτης με φυσική παρουσία από το ξέσπασμα της πανδημίας- θα ξεκινήσουν στις 12:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας). Οι διαφωνίες που μπλοκάρουν τη συμφωνία αφορούν το μέγεθος του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης, το ποσοστό των χρημάτων που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τη μορφή δανείων, αλλά και τους όρους που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις. Η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες του νότου που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία- ιδιαίτερα η Ισπανία και η Ιταλία- στηρίζουν το σχέδιο, αλλά αντιδρούν οι «φειδωλοί» του βορρά.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε δύο νέες προτάσεις, η μία για τον μηχανισμό επιτήρησης για τις επιχορηγήσεις και η άλλη για τον υπολογισμό των χρημάτων που θα πάρει κάθε χώρα. Όμως, οι προτάσεις αυτές δεν φάνηκαν να πείθουν όσους αντιδρούν.
«Μπλόκο» από Ρούτε
Ο Μαρκ Ρούτε επέμεινε ότι οι χώρες της ΕΕ ομόφωνα θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση όποιων επιχορηγήσεων και απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ. Η επιμονή του Ολλανδού πρωθυπουργού σε αυτό το ζήτημα, όπως και η απαίτηση της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας να γίνουν περικοπές τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων από το προτεινόμενο πακέτο επιχορηγήσεων 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν οι λόγοι που ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ και να ξεκινήσει νέος γύρος σήμερα.
Απέναντι στην επιμονή της Ολλανδίας σκληρή στάση κράτησε και η Ιταλία, υπέρ ενός πιο χαλαρού μηχανισμού επίβλεψης. Αυτό το ζήτημα είναι το κλειδί για να προχωρήσουν και άλλα θέματα- αγκάθια, σύμφωνα με αξιωματούχους που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι υπήρξαν ελάχιστα αποτελέσματα έπειτα από 13 ώρες διαπραγματεύσεων. «Η Ολλανδία έχει πει ότι αν μία μεγάλη ομάδα χωρών θέλει πραγματικά επιχορηγήσεις, αυτό πρέπει να γίνει μόνο υπό αυστηρούς όρους. Τώρα συζητάμε για το πώς ακριβώς πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ρούτε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αλλάξει στάση στο ζήτημα της ομόφωνης έγκρισης. «Υπάρχουν και άλλες τεχνικές. Αλλά η αρχή πρέπει να είναι ότι, ειδικά για τις επιχορηγήσεις, πρέπει να είσαι ακόμη πιο αυστηρός στο αν οι μεταρρυθμίσεις γίνονται», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα παρουσιαστούν νέες προτάσεις. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει αυτός που μπλοκάρει τον συμβιβασμό αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, αλλά σημείωσε «Δεν είναι αυτός ο στόχος μου».
«Όχι» από Κουρτς
Ο Μαρκ Ρούτε δεν ήταν βέβαια ο μόνος. Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με ανάρτηση στο Τwitter απέρριψε την πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων. «Το σημαντικότερο αίτημά μας είναι να μην καταλήξουμε μια μακροπρόθεσμη ένωση χρέους. Σαφώς θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά έχουμε κατά νου και τα συμφέροντα των αυστριακών φορολογούμενων. Απορρίπτουμε ξεκάθαρα την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει 500 δισ. σε επιχορηγήσεις», έγραψε στην ανάρτησή του.
Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο», δήλωσε.
Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα, ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά την ελληνική στάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο. Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Σχετικά με το ζήτημα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ, τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επίσης, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος διέψευσε την πληροφορία που υπήρχε για πιθανή Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ
σχόλια