Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο το 2024, παρότι οι αρχές αυξάνουν τις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν τους γάμους νέων ζευγαριών και την τεκνοποιία, ώστε να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού.
Στη χώρα την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 6,1 εκατομμύρια γάμοι, από 7,68 εκατ., το 2023, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
Η μείωση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα των νέων, ως προς τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας αποδίδεται εδώ και χρόνια στο υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών και της εκπαίδευσης στην Κίνα. Επιπλέον, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια δυσκόλεψε τα πράγματα για πολλούς αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ όσοι έχουν θέσεις εργασίας αισθάνονται ανασφάλεια για τη μακροπρόθεσμη προοπτική.
«Άνευ προηγουμένου! Ακόμη και το 2020, οι γάμοι είχαν μειωθεί εξαιτίας της COVID-19 κατά 12,2%», σχολίασε ο Γι Φουσιάν, ειδικός σε δημογραφικά ζητήματα στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουισκόνσιν στη Μάντισον.
Υπογράμμισε ότι ο αριθμός των γάμων στην Κίνα πέρυσι είναι υποδιπλάσιος από αυτόν του 2023 (13,47 εκατ.). Αν η τάση δεν μεταβληθεί «οι πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της κινεζικής κυβέρνησης θα συντριβούν εξαιτίας της δημογραφικής αχίλλειας πτέρνας της», συμπλήρωσε. Για τις κινεζικές αρχές, η τόνωση του ενδιαφέροντος για τον γάμο και την τεκνοποιία είναι πιεστική ανάγκη. Η Κίνα (1,4 δισεκ. κάτοικοι) έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα, πλην όμως καταγράφεται ταχεία γήρανσή του. Ο δείκτης γεννήσεων βρισκόταν σε καθοδική τροχιά επί δεκαετίες, λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού που εφαρμόστηκε από το 1980 ως το 2015 και της ταχείας αστικοποίησης. Την επόμενη δεκαετία χονδρικά 300 εκατομμύρια Κινέζοι —αριθμός ίσος σχεδόν με όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ— αναμένεται να πάρει σύνταξη.
Κίνα: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Ανάμεσα στα μέτρα που έλαβαν πέρυσι οι αρχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ήταν η παρότρυνση σε κολέγια και πανεπιστήμια να αρχίσουν μαθήματα στο αντικείμενο της... «αγάπης» —διαπαιδαγώγηση για τις διαπροσωπικές σχέσεις—, ώστε να προωθήσουν τους γάμους, την δημιουργία οικογενειών και τη γέννηση παιδιών.
Τον Νοέμβριο, το συμβούλιο του κράτους (το αντίστοιχο του υπουργικού συμβουλίου) παρότρυνε τις τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πληθυσμιακής κρίσης προσπαθώντας να τονώσουν τον σεβασμό για τις γεννήσεις παιδιών και τους γάμους «στη σωστή ηλικία».
Το 2024, τη χρονιά του δράκου στο κινεζικό ζωδιακό ημερολόγιο, σημειώθηκε μικρή αύξηση της γεννητικότητας, καθώς τα παιδιά που γεννήθηκαν αυτή τη χρονιά πιστεύεται πως θα είναι πιο φιλόδοξα, θα έχουν καλή τύχη και θα αποκτήσουν περιουσία.
Παρά την αύξηση των γεννήσεων, ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Κατά τα επίσημα δεδομένα έγιναν πάνω από 2,6 αιτήσεις διαζυγίου από ζευγάρια το 2024, αριθμός αυξημένος κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2023.