Από την Ρωσία εξαρτάται τουλάχιστον το το ένα τρίτο των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom συγκεκριμένα κατέχει το ένα τρίτο των πυρηνικών σταθμών και λόγω της σημαντικής της θέσης σχετικά με τις προμήθειες εμπλουτισμένου ουρανίου, δεν της έχει επιβληθεί καμία κύρωση οικονομικής φύσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Τεβά Μεγιέρ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris) και ειδικό στη γεωπολιτική της πυρηνικής ενέργειας, η απαλλαγή από το «βάρος» που έχει η Ρωσία στην ευρωπαϊκή πυρηνική ενέργεια θα πάρει πολύ χρόνο.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο της προσπάθειας της Ευρώπης να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα La Tribune, ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες Orano και Urenco αυξήσουν τις ικανότητές τους δεν θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι η Rosatom έχει το μονοπώλιο στην παρασκευή πυρηνικών καυσίμων που προορίζονται για έναν στόλο αντιδραστήρων ρωσικής σχεδίασης.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο ερευνητής σημείωσε πως η εξάρτηση από τη Μόσχα δεν σταματά εκεί. Στον τομέα των καυσίμων η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το εμπλουτισμένο ουράνιο σε οξείδιο του ουρανίου, προκειμένου να σχηματιστούν μικροί κύλινδροι που ονομάζονται pellets και αποτελούν το τελικό «καύσιμο» για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σχεδιασμένο και ισορροπημένο για τα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής ενέργειας, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μιας εγκατάστασης άλλου μοντέλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ