Αντιδρά η Τουρκία στην έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, χαρακτήρισε «μάταιη την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευτεί την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας περί «νομίμων δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας» της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου και νομίμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ακόμη, χαρακτήρισε «άπληστες» τις πρωτοβουλίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης».
«Οι περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταρτίζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζουν υπό αυτή τη μορφή τους τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.
«Η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020. Από την αρχή έχει δηλωθεί ότι μονομερείς πράξεις της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια» επισήμανε Οντζού Κετσελί.
«Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο. Οι παράνομες και εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
»Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την “ΤΔΒΚ”, αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί» κατέληξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ