Σε σκληρό, ολικό lockdown μπαίνει η Τουρκία, για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των θανάτων, που καταγράφονται στη χώρα.
Το lockdown όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τίθεται σε εφαρμογή από τις 19:00 τοπική ώρα σήμερα έως τις 17 Μαΐου.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η κίνηση είναι πλέον απαραίτητη ενώ άλλοι ανησυχούν για το πώς θα είναι τις επόμενες ημέρες η ζωή τους.
Αρκετοί βέβαια, είναι εκείνοι που λένε ότι τα μέτρα δεν θα διαρκέσουν αρκετά ώστε να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων ενώ τονίζουν ότι ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικό το μέτρο, εάν δεν υπάρξει ένα ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του δήλωσε πως «Σε μια εποχή που η Ευρώπη μπαίνει σε μια φάση επαναλειτουργίας, πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τον αριθμό των κρουσμάτων σε λιγότερα από 5.000, για να μην μείνουμε πίσω».
Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα
- Υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι με εξαίρεση τις μετακινήσεις για ψώνια και επείγουσα ιατρική περίθαλψη
- Για όλα τα ταξίδια μεταξύ πόλεων θα απαιτείται επίσημη έγκριση
- Τα σχολεία θα κλείσουν και θα επιβληθούν αυστηρά όρια χωρητικότητας σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Περιορίζονται οι πωλήσεις του αλκοόλ
Τέτοια εποχή, ωστόσο, πέρυσι η Τουρκία θεωρείτο ότι είχε ένα success story στην πρώιμη μάχη με την πανδημία ενώ είχε λάβει και επαινετικά σχόλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ένα χρόνο μετά, είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον Covid, με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη.
Από την άλλη, η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι περήφανη για τον σχετικά χαμηλό συνολικό αριθμό θανάτων, περίπου 39.000.
Οι αρχές λένε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι υπό έλεγχο, χάρη στο ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Αλλά η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ανησυχητική.
Μετά από μια δεύτερη περίοδο lockdown, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε σε περίπου 6.000 κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου.
Τότε, περίπου τον Μάρτιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς και ένα νέο κύμα έπληξε τη χώρα.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς τον Απρίλιο αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να περιορίσει την διασπορά της πανδημίας.
Στο απόγειό του κύματος του κορωνοϊού τον Απρίλιο, υπήρχαν περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα την ημέρα και περισσότεροι από 300 θάνατοι.
Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν ισχυρίζονται, ότι η κεντρική διοίκηση προχώρησε πολύ νωρίς σε άρση των περιορισμών την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία δεν ήταν αρκετά γρήγορη.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, στην Τουρκία των 82 εκατομμυρίων.
Βασικό εμβόλιο στη χώρα είναι το κινεζικό Sinovac, αλλά και της Pfizer σε μικρότερες διαθέσιμες ποσότητες.
Μία άλλη κριτική, κατά της κυβέρνησης, επικρίνει τον Έρντογάν, ότι διοργάνωσε συνέδρια τον Μάρτιο και εκδηλώσεις με πληθώρα κόσμου ενώ πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις και δημόσιες διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο, οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ειδικά το βρετανικό στέλεχος, έχουν επιταχύνει τα ποσοστά μόλυνσης.
Με πληροφορίες του BBC