Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Oruc Reis, το ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε σχετικά την Άνγκελα Μέρκελ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκειά της, ο Ερντογάν ενημέρωσε την Μέρκελ για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.
Ο Ερντογάν ανέφερε στην καγκελάριο ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία, για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, όπως και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής επικοινωνιών, Φαρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Χασάν Ντογκάν.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι οι εργασίες συντήρησης στο Oruc Reis θα κρατήσουν λίγες εβδομάδες. «Μόλις ολοκληρωθούν, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, η Αθήνα είχε κάνει λόγο για ένα θετικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση, σημειώνοντας όμως ότι περίμενε να δει και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό σήμερα σε συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν.
«Ελπίζουμε ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρχουν απειλές», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι αρκετά προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν κάποιος αμφισβητεί το θέμα των συζητήσεων μονομερώς. Πιστεύω ότι το τελευταίο που θέλουν και οι δύο χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο. Πέρα από τις πράξεις, σημαντική είναι και η ρητορική. Έχω υπάρξει πολύ προσεκτικός, είναι εύκολο να πυροδοτηθούν τα πάθη στην κοινή γνώμη», δήλωσε ακόμη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει επαφή μεταξύ των συμβούλων του και εκείνων του Τούρκου προέδρου, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει NAVTEX για την Κύπρο, αλλά σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ελπίζω και η άλλη πλευρά να το βλέπει έτσι», δήλωσε ακόμη μεταξύ άλλων.
Όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», ενώ αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις επί του θέματος. Σημείωσε πάντως ότι από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλογή. «Μπορεί να συζητήσει εποικοδομητικά με την Ευρώπη, ή να επιλέξει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν συνέπειες».