Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε την κλειστή θεολογική σχολή στη Χάλκη.
«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Σχολή.
«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Χάλκη ένα από τα «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» στην Κωνσταντινούπολη.
«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.
Βαρθολομαίος: Να ζήσουμε την ημέρα επαναλειτουργίας
Κατά την έναρξη της δικής του ομιλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εστίασε στο έργο και στο πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που, όπως είπε, ήταν «σαρξ εκ της σαρκός» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο ίδιος υπογράμμισε τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη σχολή και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την «άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και ευχήθηκε να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της.
Να αξιωθούμε να ζήσουμε τη μέρα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
σχόλια