Ο πρόσφατα παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ θεωρείται μία από τις πιο εκκεντρικές περσόνες της Σίλικον Βάλεϊ. Το BBC, σε δημοσίευμά του, τον περιγράφει ως έναν ελευθεριακό χίπη που είναι σοβαρός, ιδεαλιστής και διαθέτει μια προσωπική φιλοσοφία που μοιάζει πολλές φορές κάπως μπερδεμένη.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Ντόρσεϊ παραιτείται από το Twitter. Την πρώτη φορά, δημιούργησε στη συνέχεια την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών «Square», η οποία και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Τελικά, επέστρεψε στο Twitter το 2015, και μέχρι εχθές διοικούσε και τις δύο εταιρείες, γεγονός που φέρεται να μην άρεσε τόσο σε πολλούς επενδυτές.
Πέρυσι η Elliott Management, ένας μεγάλος επενδυτής στο Twitter, προσπάθησε να τον κάνει να επιλέξει μεταξύ των δύο. Ήθελαν έναν διευθύνοντα σύμβουλο που να περνούσε το χρόνο του μόνο στο Twitter και πουθενά αλλού. Αυτό εν μέρει εξηγεί τον λόγο που η τιμή της μετοχής του Twitter δεν έπεσε όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο Ντόρσεϊ έχει θεωρηθεί από ορισμένους ως ο λόγος για την καθυστερημένη ανάπτυξη του Twitter. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έπαιξε κομβικό ρόλο στη δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας, όμως εμπόδισε τη δημιουργία εσόδων σε βάρος της εμπειρίας του χρήστη.
Επί της ουσίας, ο Ντόρσεϊ στόχευε μεν σε έσοδα αλλά μέσω διαφορετικών τρόπων και πειραματισμών. Πρόσφατα, είχε αναγγείλει το στόχο να φτάσει το Twitter τους 315 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το τέλος του 2023 και τον διπλασιασμό των εσόδων ως τότε. Το Twitter τα κατάφερε καλά στην προσθήκη χρηστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο αυτός ο στόχος μοιάζει ακόμα να είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας στόχος που θα κληρονομήσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παράγκ Αγκραγάλ ο οποίος βρέθηκε απευθείας μπροστά στην «κληρονομιά» του Ντόρσεϊ που αφήνει περιορισμένα έσοδα για την πλατφόρμα.
Το Twitter δεν είναι Facebook. Διατηρεί πολύ λιγότερες πληροφορίες για εσάς και επομένως τα δεδομένα που διαθέτει δεν είναι τόσο πολύτιμα για τους διαφημιστές. Ωστόσο, αν στόχος της εταιρείας γίνουν κατά βάση τα αυξημένα έσοδα τότε η εξισορρόπηση των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών και της οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των πληροφοριών αναμένεται δύσκολη.
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί το πάθος του Ντόρσεϊ για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα το Bitcoin. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε ήδη δημιουργήσει μια ομάδα κρυπτογράφησης, εντός της εταιρείας, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί η πλατφόρμα να εκμεταλλευτεί τα ψηφιακά νομίσματα και γενικότερα τις αποκεντρωμένες εφαρμογές. Η κίνηση αυτή αναμένεται να συνοδεύσει ως στρατηγική και τη θητεία του Άγκραγαλ στο «τιμόνι» της εταιρείας.
Ένα άλλο πράγμα που αφήνει πίσω του ο Ντόρσεϊ είναι η βαθιά πολιτικοποίηση του Twitter ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν γενικά ότι η πλατφόρμα δεν έχει κάνει αρκετά για να εξαλείψει τις ψεύτικες ειδήσεις. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα συστήματά του δεν είναι καλά στο να εντοπίζουν γρήγορα τον περιορισμό της ρητορικής μίσους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη εκτιμούν ότι η πλατφόρμα έχει μια αντισυντηρητική μεροληψία, πράγμα που αποδεικνύεται από την απόφαση να απαγορευτεί ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο.
Εν μέσω αυτού του πολιτικού κλίματος, ο Άγκραγαλ που έχει γίνει δημόσιο πρόσωπο κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα αργά ή γρήγορα θα κληθεί ενώπιον του Κογκρέσου. Ένα tweet που είχε δημοσιεύσει το 2010 χρησιμοποιείται από ορισμένους συντηρητικούς ως η απόδειξη ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος είναι αριστερός.