Τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο, εάν οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» των κρουσμάτων κορωνοϊού, προχωρήσουν σε lockdown υπολογίζει η UBS.
Πρόκειται για η εννέα ευρωπαϊκές χώρες - Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία – στις οποίες καταγράφεται εκτίναξη κρουσμάτων. Ηδη, σε κάποιες από αυτές έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Αυστρία επιβλήθηκε νέο lockdown μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Την ίδια, ώρα στην Ολλανδία τα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ. Κρατίδια της Γερμανίας έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν αποκλειστεί οι ανεμβολίαστοι από εσωτερικούς χώρους και εστίαση.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα –αλλά όχι ένα καθολικό lockdown- είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, όπως μεταδίδει το moneyreview.
Το κόστος των μέτρων
Σύμφωνα με την UBS, τα περιοριστικά μέτρα δεν δημιουργούν τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ, καθώς η οικονομία έχει μάθει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο, τα μέτρα σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν περίπου κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 – η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%.
Τα μέτρα που θα επιβληθούν στη Γερμανία θα μειώσουν ακόμη 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόστος να αγγίζει το 0,30.
Τι θα συμβεί εάν επιβληθεί lockdown στις 9 κόκκινες περιοχές
Σε περίπτωση που επιβληθεί lockdown σε αυτές τις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, η UBS εκτιμά ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα αγγίξει το 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.
Εάν, μάλιστα, ορισμένες χώρες του Νότου που δεν προχωρούν τώρα σε επιβολή σκληρότερων μέτρων, αναγκαστούν να το κάνουν, τότε η πρόβλεψη βλέπει μέχρι και αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.
«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι εάν επιβληθούν μέτρα στην οικονομία, αυτά θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.