Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ανά τον κόσμο που πλήττονται από την έλλειψη νερού βρίσκεται στη νότια Ασία, σύμφωνα με τη Unicef.
«Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», επεσήμανε η Unicef σε έκθεσή της. Πρόκειται κυρίως για 8 χώρες: το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Να σημειωθεί πως στις εν λόγω χώρες ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως.
Τη νότια Ασία ακολουθούν η ανατολική και η νότια Αφρική, όπου 130 εκατ. παιδιά απειλούνται από σοβαρή έλλειψη νερού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Unicef.
Για την έλλειψη νερού και τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά της νοτιάς Ασίας, η Unicef φαίνεται να εντοπίζει, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή ως μια από τις κυριότερες αιτίες. «Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα μετεωρολογικά μοτίβα και τις βροχοπτώσεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στη διαθεσιμότητα νερού», εξήγησε η Unicef.
Unicef: Κακή η ποιότητα του νερού
Στην έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρεται στην κακή ποιότητα νερού, στην έλλειψη νερού και την κακή διαχείριση, όπως η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, την ώρα που η κλιματική αλλαγή περιορίζει τις ποσότητες με τις οποίες αυτός τροφοδοτείται.
Χαρακτήρισε ανέφερε πως «όταν ξεραίνονται τα πηγάδια των χωριών, επηρεάζονται τα σπίτια, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία». Συμπλήρωσε ότι «με ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο κλίμα, η έλλειψη νερού αναμένεται να επιδεινωθεί για τα παιδιά της νότιας Ασίας».
Unicef: «Το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»
Η Unicef αναμένεται να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), η οποία θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, «να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη». Ο Σαντζάι Ουιζεσεκέρα αξιωματούχος της Unicef για τη νότια Ασία, υπογράμμισε ότι «το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά στη νότια Ασία δεν έχουν αρκετό νερό να πιουν σε μια περιοχή που πλήττεται από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Να σημειωθεί ότι πέρυσι 45 εκατ. παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού στη νότια Ασία, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Ωστόσο η Unicef εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες αυτές αναπτύσσονται γοργά και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υποδιπλασιαστεί ως το 2030.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP