Σε συζητήσεις με την Αθήνα με αντικείμενο την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, βρίσκεται ο αμερικανικός στρατός.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, οι λόγοι που η Ελλάδα αποτελεί «ελκυστική περιοχή» για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι τόσο γεωπολιτικοί, όσο και γεωγραφικοί.
Από πολιτική σκοπιά, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ οι δύο χώρες εκφράζουν ανησυχίες για την Τουρκία. Από γεωγραφική άποψη, η Ελλάδα έχει ιδανικό καιρό για εκπαιδευτικές πτήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ φιλοξενεί τόσο ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
To πιο σημαντικό όμως για τις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι που - σύμφωνα με την WSJ - επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα, είναι ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «δεκτικές» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι ίδιοι διαπιστώνουν μια ευκαιρία για επέκταση της χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και για την εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση.
«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, παραπέμποντας στη γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.
Όπως αναφέρει η WSJ, οι συνομιλίες, υπό τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, είναι προκαταρκτικές και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη εγκατάσταση στρατευμάτων ή εξοπλισμού. Διευκρίνισαν ακόμη ότι τα αμερικανικά σχέδια για την Ελλάδα δεν αποσκοπούν στο να αντικαταστήσουν ή να αντισταθμίσουν την παρουσία των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». «Θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον» είπε, προσθέτοντας ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός εταίρος στην Μεσόγειο».
σχόλια