LIVE!

Η κατάχρηση εξουσίας στα πανεπιστήμια, το κλείσιμο του Mega και τα αρνίσια χαμπουργκεράκια του Άκη Πετρετζίκη

Η κατάχρηση εξουσίας στα πανεπιστήμια, το κλείσιμο του Mega και τα αρνίσια χαμπουργκεράκια του Άκη Πετρετζίκη Facebook Twitter
Επεξεργασία εικόνας: ATELIER/LIFO
0

«Η καθηγητική λαγνεία» ήταν ο τίτλος του άρθρου που μας έστειλε ο ιστορικός και τέως καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση εκβιασμού και σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο ΤΕΙ Σερρών. H carpe noctem καταθέτει μια ακόμα μαρτυρία: «Η κατάχρηση εξουσίας, γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι απλώς για λαγνεία, δεν είναι απλώς ένα "κουσούρι" που κάποιος αδυνατεί να ελέγξει, όπως ισχυρίζεστε. Είναι αδίκημα. Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εγώ φοιτήτρια στο τέταρτο έτος. Έχω τελειώσει ένα μάθημα και βρίσκομαι στον 8ο (αν θυμάμαι καλά) όροφο της σχολής, όπου έχω ραντεβού με κάποια καθηγήτρια για μια εργασία μου.

»Είναι αργά το απόγευμα, χειμώνας, και στον χώρο δεν κυκλοφορεί ψυχή – το τεράστιο ψυχρό κτίριο μοιάζει σχεδόν στοιχειωμένο. Οι μοναδικές ανθρώπινες παρουσίες, τις οποίες αντιλαμβάνομαι από μακριά, είναι ένας καθηγητής και δύο φοιτήτριες που συνομιλούν έξω από ένα (από τα πολλά) ασανσέρ. Καθώς, όπως είπα, δεν υπήρχε ψυχή στον χώρο, τους παρακολουθώ πλησιάζοντάς τους. Ξαφνικά, φτάνει το ασανσέρ και ανοίγουν οι πόρτες. Τα κορίτσια αποχαιρετούν τον "αξιοσέβαστο" κύριο καθηγητή και του γυρίζουν την πλάτη για να μπουν στο ασανσέρ. Και τότε μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι. Αυτός άπλωσε το βρομόχερό του και χούφτωσε το κοριτσάκι που ήταν πιο κοντά του. Εκείνη δεν γύρισε, δεν σταμάτησε, δεν αντέδρασε. Μπήκε στο ασανσέρ με τη φίλη της κι έφυγαν. Έφυγε κι αυτός κι απέμεινα εγώ σύξυλη και μόνη σ' έναν ατέρμονο διάδρομο, να μην ξέρω ούτε τι γυρεύω εκεί πέρα. Δεν είναι σχήμα λόγου. Έπαθα τέτοιο σοκ που προς στιγμήν ξέχασα γιατί βρισκόμουν εκεί. Μου πήρε ώρα να συνέλθω».


«Είναι τα "αρνίσια χαμπουργκεράκια" που έφτιαξε ο Άκης Πετρετζίκης ελληνική κουζίνα;» αναρωτιόταν ο Μιχάλης Μιχαήλ, αναφερόμενος στο «ελληνικό μενού» που σέρβιρε ο γνωστός σεφ σε εκδήλωση της Ισραηλινής Πρεσβείας. Ο ΕΛΠΟ σχολιάζει: «Όποιος αγαπάει το καλό φαγητό, στην παραδοσιακή κουζίνα Ελλάδας και Μικράς Ασίας - Πόντου βρίσκει τον παράδεισο, αρκεί να θέλει... να μπει. Και να κατανοήσει τι σημαίνει γαστρονομικός πολιτισμός, που, αν τον έχεις, τον προβάλλεις αυθεντικό και όχι μπασταρδεμένο. Και οι Έλληνες έχουμε γαστρονομικό πολιτισμό. Τα άλλα τα θεωρώ σκέτες μαϊμουδιές που παρουσιάζονται τάχα ως open-minded εξωστρεφείς δημιουργίες, ενώ στοχεύουν μόνο στον εντυπωσιασμό των κωστοπούλειων "ξεβλαχεμένων" και, μέσω αυτού, στο άμεσο προσωπικό οικονομικό όφελος. Και, δυστυχώς, επειδή "ξεβλάχεψε" πολλούς ο Κωστόπουλος, τρώμε χαμ-μπούρδες, που παρουσιάζονται ως ελληνική κουζίνα. Λες και αν σερβίρεις σε ξένους νοστιμότατα άσπρα φασόλια με παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και μαϊντανό, θα σε πούνε βλάχο. Συμπέρασμα: κάποιοι παρουσιάζονται ότι κάνουν την υπέρβαση, πριν αποκτήσουν γνώση του τι υπερβαίνουν».


☛ Το κείμενο του guest editor Βασίλη Βαμβακά με τίτλο «Η μεγάλη εικόνα που σβήνει» γράφτηκε με αφορμή το επίσημο τέλος του Megaμετά την οριστική απόφαση του ΣτΕ. Ο Άρης Κωνσταντινίδης σημειώνει: «Θλίβομαι πραγματικά με το επερχόμενο "μαύρο" στο Mega. Αποτέλεσε ορόσημο για την τηλεόραση στην Ελλάδα και μάλιστα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Αφήνω κατά μέρους την ενημέρωση, μια και γι' αυτήν πολλοί θα πουν ότι υπήρξαν και άλλες πηγές. Τα σίριαλ όμως, αυτά τα σίριαλ που δεν θα ξαναδούμε, όπως φαίνεται, πότε πια... Έχω προετοιμαστεί, αλλά, παρ' όλα αυτά, είμαι σίγουρος πως θα πενθήσω όταν πέσει το οριστικό "μαύρο". Ακόμα και σήμερα οι επαναλήψεις π.χ. της "Ντόλτσε Βίτα" μου φαίνονται εξαιρετικά πιο ενδιαφέρουσες από οποιαδήποτε άλλη τηλεοπτική πρόταση. Κρίμα που το κανάλι δεν σώζεται. Κάποτε θα το αντιληφθούν όλοι αυτό. Ακόμα και οι φανατικοί υπέρμαχοι της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ». Ο Jerzy έχει διαφορετική άποψη: «Θα λείψει σε αυτούς που άνοιγαν το κανάλι κι έβλεπαν ό,τι να 'ναι. Είκοσι τρεις παραγωγές σε πάνω από δύο δεκαετίες δεν το λες και καμιά σπουδαία παραγωγή. Να πούμε για τις ειδήσεις-κουτσομπολιά-σόου. Ε, όχι! Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν άφησε το στίγμα του. Απλώς, όλοι αυτοί οι καναλάρχες ήταν οι πρώτοι που είδαν μια πρώτης τάξεως μπίζνα και ένα μέσο πολιτικής πίεσης. Το χρήμα έτρεχε ποτάμι, πλούτισαν ακόμα περισσότερο με την έλλειψη ανταγωνισμού. Ο κοσμάκης πού θα βρει δουλειά μετά από τόσα χρόνια! Όσο για το τηλεοπτικό προϊόν, το πουλάνε κι άλλοι, και με περιεχόμενο! Ο κοσμάκης ας κάνει ζάπινγκ. Δεν τον πολυνοιάζει, έτσι κι αλλιώς».

Feedback
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ