Ντρέπεσαι, όταν βλέπεις τουρίστες στην Αθήνα;

Ντρέπεσαι, όταν βλέπεις τουρίστες στην Αθήνα; Facebook Twitter
3

Για τη δυναμική του αθηναϊκού τουρισμού έγραψε στο προηγούμενο τεύχος μας ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, τονίζοντας ότι «τόσους τουρίστες τον Οκτώβριο εγώ, προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλη χρονιά». «Ένα άρθρο της προκοπής!» σχολίασε ο Γιάννης στην ηλεκτρονική εκδοχή του άρθρου, στο LIFO.gr. «Αν δεν σταματήσει η μιζέρια και δεν αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά μας, τα οποία είναι αρκετά, δεν υπάρχει μέλλον. Προς το παρόν, και δεδομένων των συνθηκών, οι δύο διανυκτερεύσεις που αναλογούν στην Αθήνα είναι μια χαρά. Μακάρι να τις κρατήσουμε». Από την άλλη, ο celsius έγραψε: «Όσο μίζερο και αν σας φανεί –για το οποίο μπορεί να έχω άδικο, γιατί τα βλέπω με το δικό μου μάτι–, όταν βρίσκομαι στην Αθήνα και βλέπω τουρίστες, ντρέπομαι. Καθώς ήμουν στον δρόμο, φεύγοντας από το Μοναστηράκι με τη μηχανή, σταματάω για να περάσουν δύο ζευγάρια τουριστών και ξαφνικά ο μπάρμπας με το παπάκι της κακιάς ώρας με το πλαστικό καφάσι μπροστά, πέρασε ανάμεσά τους σαν να περνούσε από το σαλόνι του να πάει τουαλέτα. Φυσικά πέρασε και ένα αυτοκίνητο αμέσως μετά, οι τουρίστες πέρασαν κακήν κακώς με ζωγραφισμένο τον τρόμο στο πρόσωπό τους και τον χάρο να φαίνεται στην κόρη του ματιού τους. Κοίταγαν ο ένας τον άλλο, σίγουροι ότι αν τελικά συμφωνούσαν μεταξύ τους το ταξίδι στη Βολιβία και περνούσαν το camino de la muerte για να φτάσουν στο Coroico, θα ήταν πιο ασφαλείς από το να φτάσουν στο Μοναστηράκι».


«Στους πλούσιους δεν φτάνει να είναι πλούσιοι. Θέλουν να φαίνονται και ανώτεροι» έγραψε στο εντιτόριάλ του ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος. «Μια χαρά ανάλυση μιας κοινωνικής πραγματικότητας» σχολίασε ο/η Και όμως γυρίζει. «Το αξιοθρήνητο και συνάμα γελοίο αυτών των ισχυρών είναι ότι δεν τους φτάνει η επιβολή της δικής τους λύσης στο "πρόβλημα". Πρέπει και το σμπαραλιασμένο θύμα να την αναγνωρίσει ως την ορθότερη. Δεν πειράζει, ας κάνουν το δικό τους. Το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ο καλύτερος ντελάλης της άθλιας υστεροφημίας τους». Ο δε Παρατηρητής έγραψε: «Ο Ιγνάσιο Ραμονέ, που ήταν για χρόνια διευθυντής της "Monde Diplomatique", θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ρόλου της παραδοσιακής άσκησης εξουσίας (κοινοβούλια κ.λπ.) είναι πλέον δεδομένη. Σύμφωνα με τον Ραμονέ, παραδοσιακά κόμματα, συνδικάτα και ΜΜΕ είναι λιγότερο αξιόπιστα. Οι αληθινοί κύριοι του κόσμου δεν είναι εκείνοι που ελέγχουν τις χρηματιστικές αγορές, τους μιντιακούς ομίλους και οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή και τη διάθεση της πληροφορίας. Παρομοιάζει το σύγχρονο σύστημα εξουσίας με μια πυραμίδα που στην κορυφή βρίσκεται η επιχείρηση (συνήθως ισχυρά μονοπώλια), ακριβώς ένα σκαλί πιο κάτω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακόμα ένα σκαλί παρακάτω οι κυβερνήσεις. Τέλος, στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται η κοινωνία. Η διάχυση της εξουσίας γίνεται από την κορυφή (επιχειρήσεις), απ' όπου, μέσω των media που ελέγχονται, μεταφέρουν τις πολιτικές που επιθυμούν στις κυβερνήσεις, ενώ ο λαός στη βάση απλώς παρακολουθεί (συνήθως) την άσκηση της πολιτικής. Κατ' αναλογία προς τα παραπάνω, τα social media είναι ο εκφραστής του "μέσου όρου" του λαού που μεταφέρει προς την εξουσία τις επιθυμίες. Όπου υπήρξε αντιπαράθεση (αραβικές χώρες, Τουρκία, Ουκρανία κ.λπ.) των παραδοσιακών ΜΜΕ με τα social media, τα τελευταία (π.χ. twitter) οδηγήθηκαν σε μια βραχυπρόθεσμη (πύρρειο) νίκη. Όταν οι πλατείες καθάρισαν από τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες, η διάδοχη νέα κατάσταση αποδείχθηκε μια φυσική συνέχεια της προηγούμενης (Τουρκία, αραβικές χώρες), ακριβώς διότι την πραγματική εξουσία δεν ασκεί το μέσο επικοινωνίας αλλά οι παραπάνω περιγραφόμενες δομές».


Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συνάντησε την πολυσυζητημένη αρχαιολόγο και περιφερειακή σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Δέσποινα Κουτσούμπα και η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε σε πολλά σάιτ, προκαλώντας πολλά σχόλια. Π.χ.: «Απλώς θεά! Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι με την εντιμότητα και το κουράγιο της!» (Daniel Deronda). «Απλώς καταπληκτική... Αν είχαν όλοι οι αριστεροί το κουράγιο και το μυαλό της Δέσποινας, σίγουρα δεν θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε, να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, να αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε, όταν και αυτό ακόμα είναι υπό αίρεση». (Kostakis K.). «Συγγνώμη, αλλά η κυρία, εκτός από απίστευτα ξερόλας και αγενής σε όλα τα πάνελ στα οποία αναφέρεστε, ουσιαστικά καλεί σε πολιτικό πραξικόπημα! Αυτό και μόνο θα έπρεπε να φέρει τον εισαγγελέα, όχι την αποθέωσή της από εσάς. Πότε θα το πάρετε χαμπάρι ότι δεν έχετε το μονοπώλιο στο να αγωνίζεστε για έναν καλύτερο κόσμο; Εγώ θέλω καλύτερο κόσμο και θεωρώ κάποια στοιχεία του συστήματος κακά. Απλώς, δεν βλέπω πώς η συγκεκριμένη, με τις λανθασμένες, κατά τη γνώμη μου, αντιλήψεις της, μπορεί να βοηθήσει προς τα εκεί». (Vardaris).

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Συγγνώμη, αλλά το σχόλιο του celsius είναι κάτι παραπάνω από μίζερο.Κανείς μας δε χαίρεται που οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας πέφτουν πάνω σε καφροέλληνες, αλλά δε θα ντραπώ κιόλας που υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μου.Όσο για το περιστατικό στο Μοναστηράκι που περιγράφει, αφ'ενός μπράβο του που το έκανε, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν περνάμε απ'όπου να'ναι απέναντι και όταν τέλος πάντων το κάνουμε προσέχουμε, δεν πάμε με το πάσο μας.Υπάρχουν τα φανάρια για αυτό, οπότε πάμε εκεί και περιμένουμε με υπομονή να ανάψει πράσινο. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από εμάς στο εξωτερικό που σέβονται τον αντίστοιχο Κ.Ο.Κ τους.Παιδιά, μαζί σας να καυτηριάζουμε/κράζουμε τα κακώς κείμενα (γιατί είναι πάρα πολλά). Αλλά η κριτική από την απόλυτη μιζέρια είναι μισό τσιγάρο δρόμος. Με τα πόδια.
Πιστεύω "ντράπηκε" που οι τουρίστες βλέπουν τη νοοτροπία τέτοιων και μετά το γενικεύουν.Για το περιστατικό στο μοναστηράκι: Όταν έχει διάβαση χωρίς φανάρια δεν πρέπει να παραχωρούμε προτεραιότητα? Ακόμη και στα πορτοκαλί φανάρια που αναβοσβήνουν, αν το πράσινο του πεζού είναι αναμένο δεν θα σταματήσει κανείς.Πρέπει και η αστυνομία που κοιμάται να κάνει κάτι.Δεν γίνεται να βλέπεις μηχανές και γουρούνες στην ερμού και σε όλους τους πεζόδρομους, αραγμένα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και γενικά ένα χάος. Γιατί να είμαι μ**ς αν βάλω το αμάξι στο πεζοδρόμιο ενώ αφήνω χώρο για τους πεζούς, ενώ όταν βάζω το μηχανάκι να θεωρείται φυσιολογικό?