ΚΙΝΗΣΗ

Ερμής Παν: Η ξεχωριστή περίπτωση του σπουδαίου χορογράφου και πρώτου Έλληνα που σήκωσε το Όσκαρ

Ερμής Παν: Η ξεχωριστή περίπτωση του σπουδαίου χορογράφου και πρώτου Έλληνα που σήκωσε το Όσκαρ Facebook Twitter
Η συνεργασία του Παν (πίσω) με τον "σωσία" του Φρεντ Αστέρ (σε πρώτο πλάνο) που διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή, περιλαμβάνει 17 ταινίες και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της χορογραφίας του 20ου αιώνα.
0

Το αμερικάνικο μιούζικαλ στις δόξες του ήταν γεμάτο από μεγάλα ταλέντα χορευτών και χορογράφων που χάρισαν πνοή και ζωντάνια και ενδιαφέρον σε πολλές ταινίες του είδους, διασώζοντας τις συχνά από τα τυποποιημένο σενάριο και τη μηχανική σκηνοθεσία.

Μια τέτοια εξαίρετική περίπτωση ήταν και ο Ερμής Παν (Hermes Pan - και το ελληνικό και το 'αμερικάνικο' όνομα είναι απλά τέλεια, σαν high end εκλεκτική φίρμα), σπουδαίος μάστορας του χορού και επί δεκαετίες φίλος, συνεργάτης, «σωσίας» και alter ego του Φρεντ Αστέρ. Σεμνή και διακριτική προσωπικότητα, ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης, υπήρξε συχνά η «ψυχή του πάρτι» στις μεγάλες νύχτες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, αλλά ποτέ δεν διεκδίκησε το μεγαλύτερο μερίδιο της φήμης που ίσως του αναλογούσε.

Ο Παν γεννήθηκε με το όνομα Ερμής Παναγιωτόπουλος (Hermes Panagiotopoulos) στο Μέμφις του Τενεσί το 1909. Ο πατέρας του, Παντελής Παναγιωτόπουλος ήταν ευκατάστατος σχετικά ζαχαροπλάστης από το Αίγιο και στα 27 του είχε βρεθεί προσωρινά στον Αμερικανικό Νότο ως Έλληνας εκπρόσωπος / πρόξενος σε μεγάλη τοπική Διεθνή Έκθεση Εμπορίου, παρέμεινε όμως μόνιμα αφότου γνώρισε την Αμερικανίδα μέλλουσα μητέρα του Ερμή Μαίρη Χιούστον. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του μικρού, η οικογένεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ο Ερμής έκανε τα πρώτα του βήματα στον χορό.

Ερμής Παν: Η ξεχωριστή περίπτωση του σπουδαίου χορογράφου και πρώτου Έλληνα που σήκωσε το Όσκαρ Facebook Twitter
Πορτρέτο του Hermes Pan από τον Ντιέγκο Ριβέρα (1943)

Σεμνή και διακριτική προσωπικότητα, ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης, υπήρξε συχνά η «ψυχή του πάρτι» στις μεγάλες νύχτες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, αλλά ποτέ δεν διεκδίκησε το μεγαλύτερο μερίδιο της φήμης που ίσως του αναλογούσε.

Σταδιακά, το αναμφισβήτητο ταλέντο του, οι πρωτοποριακές εμπνεύσεις του στη χορογραφία και το μοναδικό του χάρισμα να μετατρέπει καθημερινές καταστάσεις σε χορευτικό ιδίωμα τον οδήγησαν στο χώρο του κινηματογραφικού μιούζικαλ όπου μοιραία γνωρίστηκε και με τον Φρεντ Αστέρ, με τον οποίο έμοιαζε και φυσιογνωμικά, στο σετ της ταινίας Flying Down to Rio (1933), όπου δούλεψε ως βοηθός του χορογράφου της ταινίας Ντέιβιντ Γκουλντ.

Από τότε ξεκίνησε η μακρά συνεργασία τους στο σινεμά αλλά και μια πολύ στενή φιλία. Ο Παν προτάθηκε για Όσκαρ χορογραφίας για το Top Hat του 1935 και για το Swing Time του 1936 και τελικά κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο την επόμενη χρονιά στην κατηγορία Καλύτερη Διεύθυνση Χορού για την ταινία A Damsel in Distress, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Αστέρ με την Τζόαν Φοντέιν.

Ο Φρεντ Αστέρ τον αποκαλούσε «ο άνθρωπος πίσω από όλες τις ιδέες μου» και η συνεργασία του Παν με τον διάσημο χορευτή που διήρκεσε μια ζωή σχεδόν, περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της χορογραφίας του 20ου αιώνα. Συχνά δε, λόγω της ομοιότητάς τους, ο Παν, εκτός από τους δικούς του ρόλους, ντούμπλαρε τον Αστέρ σε κάποιες εντυπωσιακές φιγούρες επί της οθόνης.

Στις δέκα από αυτές της ταινίες, παρτενέρ του Αστέρ ήταν η Τζίντζερ Ρότζερς, η οποία περνούσε ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας με τον Hermes Pan πριν ξεκινήσει τη πρόβα με τον τελειομανή συμπρωταγωνιστή της. Όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος: «Με τον Φρεντ ήμουν η Τζίντζερ και με την Τζίντζερ ήμουν ο Φρεντ».

Ερμής Παν: Η ξεχωριστή περίπτωση του σπουδαίου χορογράφου και πρώτου Έλληνα που σήκωσε το Όσκαρ Facebook Twitter
Με την Τζίντζερ Ρότζερς στο Swing Time του 1943

Εκτός από τη συνεργασία του με το διάσημο ντουέτο, ο Παν συμμετείχε δημιουργικά υπό ποικίλες ιδιότητες σε πλήθος άλλων ταινιών, κυρίως μιούζικαλ, ενώ ήταν αυτός που είχε αναλάβει να στήσει τις εντυπωσιακές εισόδους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως Κλεοπάτρα στην ομώνυμη υπερπαραγωγή του 1963.

Όπως και πολλοί άλλοι άντρες (και γυναίκες) της κλασικής εποχής του Χόλιγουντ, ο Παν κρατούσε μυστικό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ως γκέι. Είχε μακροχρόνια σχέση με τον χορευτή Τζίνο Μαλέρμπα με τον οποίο σπανίως έκανε κοινές δημόσιες εμφανίσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 1990, λίγο πριν κλείσει τα 81 του χρόνια, ξύπνησε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς, πήρε πρωινό, και μετά βούλιαξε στην αγαπημένη του πολυθρόνα με τη θέα στον κήπο. Εκεί τον βρήκαν αργότερα το ίδιο απόγευμα, να μοιάζει σα να κοιμάται ενώ είχε ήδη αναχωρήσει για τη μεγάλη πίστα στον ουρανό, όπως λένε στο Χόλιγουντ για τους χορευτές όταν εγκαταλείπουν τα εγκόσμια.

Πρόσωπα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ