59' με τον Μάνο Σφακιανάκη.

59' με τον Μάνο Σφακιανάκη. Facebook Twitter
0

Αν η ζωή μας διαδραματίζεται περισσότερο στο διαδίκτυο παρά «εκεί έξω», τότε ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι κάτι σαν πρωθυπουργός. Ο ίδιος το παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία εγκληματική πράξη που να υπάρχει στην κανονική ζωή και να μην έχει περάσει στο διαδίκτυο. Όλη μας η ζωή είναι μεταλλαγμένη στο ίντερνετ». Έναν «πρωθυπουργό», όμως, δεν τον πετυχαίνεις εύκολα στο τηλέφωνο. Και ας έχει τέσσερα. Με τα πολλά μού είπε να του τηλεφωνήσω μια Τρίτη στις 7:30 το πρωί. «Πού να έρθω;», τον ρώτησα. «Στο Πρώτο Νεκροταφείο», μου απάντησε μές στην καλή χαρά. «Πού να έρθεις; Στη ΓΑΔΑ. Τι καφεδάκι να σου έχω έτοιμο;».

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ και την καλή διάθεση, η συνάντηση είναι με έναν «μπάτσο» που κρατά στα χέρια του τα κλειδιά του «Μεγάλου Αδελφού». Το γραφείο του είναι στον 13ο όροφο του πιο άσχημου κτιρίου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ίσως και της Αθήνας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στους τοίχους είναι κρεμασμένοι πίνακες με σύμβολα όπως το @, το www, και κωδικούς Pascal. Ο ίδιος θυμίζει έναν κουβαρντά γλεντζέ παρά έναν nerd που ασχολείται με την τεχνολογία. Επάνω στο γραφείο του έχει τα τέσσερα κινητά (iPhone, Blackberry), έναν iMac, ένα MacBook Air, ένα iPad, ένα laptop, κάπου είδα να ξεπροβάλλει και ένα tower και νομίζω ότι είδα και ένα iPod, εκτός κι αν ζαλίστηκα από τα πολλά gadgets. Πίσω του μια «τροπαιοθήκη» με τιμητικές πλακέτες και ένα εικονοστάσι. Όπως μου τόνισε, είναι «υπόλογος στον Θεό», δείχνοντας τις εικόνες «και στους ανθρώπους», απευθυνόμενος σε μένα.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ σκάλιζε τις παιχνιδομηχανές. Τελειώνοντας το λύκειο, αποφάσισε να γραφτεί σε -ιδιωτική εκείνη την εποχή- σχολή υπολογιστών. «Παράλληλα με την ΚΟΡΕΛΚΟ, πέρασα στην τότε Σχολή Ενωμοταρχών. Πήγα στη Ρόδο, διάβασα και μπήκα στη Σχολή Αξιωματικών. Το 1989 βγήκα από εκεί και άρχισα να ψάχνω πώς θα πάω στην Πληροφορική. Πρώτα πήγα στην Aσφάλεια, στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, και μου άρεσαν η δράση, η έρευνα. Να ξεκινάω από το μηδέν και να καταλήγω στο χίλια. Δεκαεπτά χρόνια στη Δίωξη δεν έχω κάτσει ποτέ». Θα περάσουν λίγα χρόνια και το πρώτο ηλεκτρονικό έγκλημα θα γίνει και στην Ελλάδα, με πιστωτικές κάρτες. Τότε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Νίκος Δαβίλλας, του πρότεινε ν’ αναλάβει μόνος του τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. «Συνέλαβα επτά άτομα το 1996 για πιστωτικές. Άλλαζαν το μαγνητικό πεδίο της κάρτας και χρέωναν άλλους λογαριασμούς. Το δεύτερο έγκλημα που θυμάμαι ήταν ερωτικής φύσης. Κάποιος είχε δεσμό με μια κυρία και χώρισαν. Αυτός, για να την εκδικηθεί, μπήκε στο datingclub.gr, της έφτιαξε λογαριασμό κι έγραψε ότι κάνει βίζιτες».

«ΤΟ 1997 είχαμε μια υπόθεση τον μήνα. Σήμερα έχουμε σαράντα την ημέρα. Είναι πολύ εύκολο με τα μηχανήματα που έχω να εντοπίσω κάποιον, αλλά μου δένει τα χέρια η νομοθεσία. Το 2005 έβγαλε ένα διάταγμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου αναφέρεται ότι όλο το διαδίκτυο είναι απόρρητο. Πρέπει να υπάρχουν τα απόρρητα, αλλά όταν απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου, η πολιτεία οφείλει να τον προστατέψει. Όταν διαπομπεύεται απρόκλητα η προσωπικότητά σου, έχω υποχρέωση να σε προστατεύσω». Αυτή είναι η αρχή του Σφακιανάκη: αν απειλείται διαδικτυακά η ανθρώπινη ζωή, είναι υποχρέωσή του να επέμβει. Το τόνισε κατ’ επανάληψη σε όλη την κουβέντα μας. Αυτό και ότι αγαπάει την Αστυνομία, ότι αν πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα θα έβγαζε πολλά λεφτά κι ότι αν νιώσει ποτέ να χειραγωγείται, θα σηκωθεί να φύγει.

ΤΟ 2000 του δίνουν έναν βοηθό, το 2004, και ενώ η ευρυζωνικότητα κυριαρχεί στην Ελλαδα, οι βοηθοί γίνονται τέσσερις. «Μας φώναζα τμήμα “Ταξί”. Παίρναμε όποτε θέλαμε ένα ταξί και φεύγαμε». Από το 2009 και έπειτα εισακούσθηκαν οι εισηγήσεις του Σφακιανάκη και το τμήμα εξοπλίστηκε με δεκάδες… επιστήμονες. «Έχουμε 90 επιστήμονες. Σαράντα πέντε τεχνικούς από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σχολές υπολογιστών. Είμαστε μια επιστημονική αστυνομία και κάθε υπόθεση τεκμηριώνεται επιστημονικά. Θα γίνουμε η πρώτη δημόσια υπηρεσία με ISO. Εγώ λέω συνέχεια πως δεν είμαι μπάτσος. Είμαι επιστήμονας. Όλα τα παιδιά κι εγώ έχουμε να επιδείξουμε σπουδές και δουλειά, πράγμα σπάνιο για μια δημόσια υπηρεσία. Επιστήμονες που μας παρακολουθούν όμως; «Απόρρητη είναι μόνο η φωνή. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (ποιος κάλεσε ποιον) δεν είναι απόρρητα. Τα chat είναι ελεύθερα. Το ότι ο Σφακιανάκης μας παρακολουθεί όλους είναι μύθος. Όπως και ότι μας παρακολουθεί το Echelon. Η εταιρεία που σε βάζει στα απόρρητα θέλει βούλευμα και άρση απορρήτου γίνεται μόνο για τρομοκρατία, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, εκβιασμούς και οργανωμένα εγκλήματα». Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικότητας, ο κ. Σφακιανάκης υπογραμμίζει ένα παράδοξο: «Το κράτος έκοψε από την αστυνομική ταυτότητα πολλά στοιχεία και μπορεί κάποιος να μπαίνει στο Facebook από μόνος του. Ενώ η Πολιτεία μάς προστάτεψε, επιτρέποντάς μας να μην της δίνουμε στοιχεία, πάμε μόνοι μας και τα δημοσιοποιούμε».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ έγινε λίγες μέρες πριν συλλάβουν τον «μανιακό» τορναδόρο με το mail περί χρεοκοπίας της χώρας. Είναι αξιοπερίεργο, όταν πολλά ξένα και ελληνικά μέσα γράφουν κάθε τρεις και λίγο για επιστροφή στη δραχμή, να την πληρώνει ένας φουκαράς που είχε μια στιγμή έμπνευσης. Ανοίγει το iPhone του και μου διαβάζει επί λέξει: «Η διασπορά ψευδών ειδήσεων καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών μηνών και σε πρόστιμο όποιος διασπείρει ψευδές ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες. Βγήκαν πολλά χρήματα από τράπεζες μετά από αυτό το παρανοϊκό mail. Κι εγώ που το διάβασα, ανησύχησα». Η σύλληψή του, καθώς και οι κατασχέσεις που έχουν γίνει σε υπολογιστές που διαχειρίζονται μπλόγκερ, αποκαλούνται από κάποιους λογοκρισία. Αντιδρά με αυτό: «Στο ίντερνετ δεν υπάρχει λογοκρισία. Με παίρνουν διάφοροι εξαγριωμένοι και μου λένε να κλείσω μπλογκ. Για μένα υπάρχουν μπλογκ που γράφουν τα χείριστα. Αν ήμουν γραφικός, θα ήμουν όλη μέρα στην εισαγγελία με ένα τσαντάκι να κάνω παρουσιάσεις. Η Αστυνομία δεν κλείνει μπλογκ. Τα κλείνουν αυτοί που τα φιλοξενούν, η Δικαιοσύνη, και πολλές φορές τα απομονώνει η ίδια η μπλογκόσφαιρα». Το 2001, βέβαια, είχε κατηγορηθεί ότι είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει το Indymedia με mail (κάποιος με το όνομα «Σφακιανάκης» ήθελε να συναντηθεί με τους διαχειριστές του πόρταλ) και πως κατά καιρούς «επιτίθεται» στους servers του. Αντιδρά και πάλι: «Πρέπει να είσαι ηλίθιος, όταν ξέρεις ότι μπορείς ν’ ανοίξεις στο διαδίκτυο έναν ψεύτικο λογαριασμό με οποιοδήποτε όνομα, να πας να το κάνεις με το δικό σου. Κάποιοι χρησιμοποίησαν το δικό μου όνομα, όπως το έχουν χρησιμοποιήσει και αλλού. Εμείς εδώ πέρα δεν κάνουμε “επιθέσεις” για να ρίξουμε το Ιndymedia. Είμαστε μια υπηρεσία που έχει γίνει για να προστατέψει όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία δεν είναι ούτε λογοκριτής ούτε hacker. Έχουμε τόση δουλειά να κάνουμε, που ούτε θα το σκεφτούμε».

ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ διαβάζουμε κι ένα δημοσίευμα για e-εθισμούς και απόπειρες αυτοκτονίας εξαιτίας του διαδικτύου στις εφηβικές ηλικίες. Εκεί, πάντα, θα υπάρχει και μια δήλωση του διευθυντή, που θα εξηγεί πώς απέτρεψε τις αυτοκτονίες. «Είναι και η ανάγκη των δημοσιογράφων να φτιάξουν κάποιους τίτλους. Το ίντερνετ, όμως, είναι πολιτισμός. Εάν νιώσω ότι δεν έχω ίντερνετ δίπλα μου, νιώθω ανασφαλής. Όπου και να πάω, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ψάχνω ένα δίκτυο. Έτσι δεν είμαι μόνο εγώ, άλλα όλη μου η παρέα. Ο Σφακιανάκης είναι πάντα μπριζωμένος με την υπηρε- σία. Τέλος». Φεύγοντας, μου μιλά για τα 285 αυθεντικά τραγούδια που έχει στο iPhone. «Μου αρέσει το σελοφάν, το αυθεντικό. Αν ήμουν, όμως, φοιτητής μπορεί να κατέβαζα και παράνομα. Ακόμα όμως δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα». Μου χαρίζει μια γλυκιά δίπλα παραγωγής του και με αποχαιρετά. «Πάρε με τηλέφωνο για ό,τι θες». Λες και πρόκειται ν’ απαντήσει.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ