Παρατηρούμε ότι ανακινήθηκε προσφάτως το αίτημα για «ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο». Δεν είναι ελεύθερο και ανοιχτό το Ίντερνετ σήμερα;
Το Ίντερνετ δημιουργήθηκε με βάση την ανοιχτή πρόσβαση κάθε χρήστη σε ολόκληρο το δίκτυο. Ένας χρήστης στην Καλιφόρνια έχει την ίδια πρόσβαση στο facebook όσο και ένας χρήστης στο Νέο Δελχί – εξαιρουμένης της λογοκρισίας που κάνουν κάποιες χώρες, όπως η Κίνα. Το θέμα που προέκυψε αφορά όχι τη δυνατότητα της πρόσβασης αλλά την ποιότητα της πρόσβασης σε κάποιες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, το κατά πόσο οι φωτογραφίες του instagram ή οι συνδρομητικές υπηρεσίες video του Netflix θα φτάνουν στον τελικό χρήστη εξίσου γρήγορα και με την ίδια ποιότητα.
Αν οι πάροχοι Internet μπορούν να βελτιστοποιήσουν επιλεκτικά κάποιες υπηρεσίες, δημιουργούν ένα Internet δυο ταχυτήτων, το οποίο βλάπτει τον ανταγωνισμό.
Τι εννοούμε σε απλά ελληνικά με τον όρο «διαδικτυακή ουδετερότητα»;
Η διαδικτυακή ουδετερότητα αφορά το αν το Διαδίκτυο είναι ουδέτερο, δηλαδή το περιεχόμενο και τον πάροχο απ' τον οποίο μεταφέρεται – αν, για παράδειγμα, οι εταιρείες δικτύου (σταθερές όπως ο ΟΤΕ ή κινητές όπως η Vodafone) μπορούν να κάνουν διακρίσεις, ανάλογα με το περιεχόμενο που μεταφέρουν. Με άλλα λόγια, αφορά το αν οι φωτογραφίες του facebook θα εμφανίζονται με την ίδια ταχύτητα που εμφανίζονται και αυτές του Google Plus ή του Twitter, ανάλογα με το ποιο κοινωνικό δίκτυο έχει εμπορική σχέση με τον πάροχο δικτύου.
Με ποιον τρόπο οι μεγάλοι πάροχοι μπορούν να χειραγωγήσουν την πλοήγησή μας στο Ίντερνετ;
Πολύ απλά, δημιουργώντας λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τους παρόχους περιεχομένου με τους οποίους έχουν εμπορικούς διακονισμούς. Μια υπηρεσία περιεχομένου video, για παράδειγμα, μπορεί να πληρώνει τους παρόχους δικτύου ώστε οι χρήστες της να έχουν καλύτερη εμπειρία και ποιότητα υπηρεσιών από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο έγινε με τη Netflix, συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου video, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, πλήρωσε τους παρόχους Comcast, Verizon και ΑΤ&Τ για να εγγυηθούν καλύτερη ποιότητα στους χρήστες της Netflix. Το πρόβλημα που προκύπτει αντιτίθεται στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet. Όποιος δεν έχει τους πόρους να πληρώσει τα ίδια ποσά στους παρόχους δικτύου, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.
Το μέλλον της τεχνολογίας είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Σε 6 χρόνια θα πάμε από τα 2 στα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν πρόσβαση στο Internet και η πρώτη τους επαφή με το Internet θα είναι μέσα από τα smartphones.
Φαίνεται και μια ιδεολογική διαφορά σε όλο αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι, πιστοί οπαδοί του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν θέλουν καμιά είδους «απαρχαιωμένη ρύθμιση» σε μια βιομηχανία του 21ου αι., όπως ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εσύ τι πιστεύεις; Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, να «ρυθμιστεί» η λειτουργία του Ίντερνετ;
Αν οι πάροχοι Internet μπορούν να βελτιστοποιήσουν επιλεκτικά κάποιες υπηρεσίες, δημιουργούν ένα Internet δυο ταχυτήτων, το οποίο βλάπτει τον ανταγωνισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάθε υπηρεσία με περιεχόμενο video ή εικόνων που δεν πληρώνει τους παρόχους δικτύου θα προσφέρει υποδεέστερη εμπειρία στους χρήστες της, και άρα δεν θα είναι ανταγωνιστική.
Μήπως όλη η φασαρία γίνεται για τα torrents;
Οι πάροχοι έχουν ήδη περιορίσει τα torrents, μειώνοντας την ταχύτητα upload στις καταναλωτικές συνδέσεις.
Αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ποιο είναι το Νο 1 ζήτημα προς την κατεύθυνση της «ψηφιακής εποχής»;
Ένα φλέγον ζήτημα είναι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπως αυτές που έχουν οι προγραμματιστές, οι σχεδιαστές και οι επιστήμονες δεδομένων. Παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ' ό,τι προσφορά στους προγραμματιστές και στους σχεδιαστές ψηφιακών μέσων.
Η εταιρεία VisionMobile είναι από τις κορυφαίες του είδους της στον κόσμο. Πού βλέπεις να πηγαίνει η βιομηχανία σας;
Το μέλλον της τεχνολογίας είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Σε 6 χρόνια θα πάμε από τα 2 στα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν πρόσβαση στο Internet και η πρώτη τους επαφή με το Internet θα είναι μέσα από τα smartphones. Πέρα από τα smartphones, εκατοντάδες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα δικτυωθούν, από το αυτοκίνητο μέχρι το ρολόι μας, δίνοντας λύση σε πολλά ζητήματα, όπως οι φτηνότερες ασφάλειες αυτοκινήτου (pay as you drive) και μια πιο υγιής ζωή (περπάτησες αρκετά σήμερα;). Τα δεδομένα που συλλέγουν αυτές οι συσκευές θα μας κάνουν να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας. Μέχρι το 2030 θα δούμε χώρες όπου θα επιτρέπονται μόνο τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα (αφού οι άνθρωποι οδηγοί θα προκαλούν πολύ περισσότερα ατυχήματα, άρα θα μένουν ανασφάλιστοι) και οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν τους γιατρούς στη διάγνωση πολλών ασθενειών (όπως ξεπέρασαν τους ανθρώπους στο σκάκι πριν από πολλά χρόνια). Οι καλύτεροι γιατροί θα είναι όσοι γνωρίζουν να καθοδηγούν τον υπολογιστή ώστε να κάνει αυτός τη σωστή διάγνωση.
σχόλια