Τι είναι το Locus Athens;
Μια MKO σύγχρονης τέχνης, το πρόγραμμα της οποίας επιμελούμαστε εγώ και η Όλγα Χατζηδάκη. Οι δράσεις μας ποικίλλουν σε κλίμακα και μορφή: εκθέσεις, εργαστήρια, παιδικές εκδόσεις, κατάλογοι, ομιλίες, residencies, community projects και screenings. Αναζητάμε διαρκώς νέους τρόπους δράσης, επιδιώκοντας να διευρύνουμε τα όρια της επιμέλειας και τους τρόπους με τους οποίους το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με την τέχνη.
Ποια είναι η σχέση σας με τις πόλεις;
Νομαδική. Κάθε έκθεση ή δράση της Locus Athens πραγματοποιείται σε διαφορετικές αστικές συνθήκες. Μας ενδιαφέρουν ο δημόσιος χώρος της πόλης στις διαφορετικές του εκδοχές –άγνωστα, ξεχασμένα μέρη και τοποθεσίες, κτίρια με ιστορία– και η εν δυνάμει σχέση του με την τέχνη. Μας συγκινεί όταν η δράση μας μπορεί να αφήνει κάποιο αποτύπωμα στην πόλη και στους κατοίκους της. Μέρη της Αθήνας στα οποία έχουμε δραστηριοποιηθεί είναι το Τζαμί Τζισδαράκη, η πλατεία Μοναστηρακίου, ο ΟΛΠ, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγγελικής Χατζημιχάλη, η σχολή Μωραΐτη και άλλα ανώνυμα σημεία της πόλης.
Πώς βλέπετε την αστική κατάσταση στην Αθήνα; Τι δυνατότητες υπάρχουν;
Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που κάποιες φορές φαντάζει εντελώς ακατέργαστη, υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Με μια θετική ματιά μπορείς να φανταστείς τόσα ωραία πράγματα, αρχίζοντας από μια πιο αρμονική σχέση με το τοπίο και τη φύση, που στην Αθήνα, εάν της δώσεις λίγο χώρο, κυριολεκτικά ανθίζει. Μια πόλη με ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια γύρω από συνοικιακές πλατείες εύκολα γίνεται πιο ανθρώπινη και δημιουργική.
Τι είδους έργα θα δούμε στην έκθεση «The Space Between»;
Νέα και πρόσφατα έργα τα οποία αφηγούνται με διαφορετικά μέσα –ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις– τη σχέση κάθε καλλιτέχνη με τον αστικό χώρο και χρόνο.
Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που κάποιες φορές φαντάζει εντελώς ακατέργαστη, υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες.
Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο;
Ψάχνοντας κατάλληλο χώρο γι' αυτή την έκθεση αρχίσαμε να κοιτάμε ορισμένα από τα ορόσημα της Αθήνας, τους λόφους, τα ποτάμια, που συχνά δεν φαίνονται αλλά σε ορισμένα σημεία ακόμα ακούγονται, και καθετί που οριοθετεί την πόλη μας. Ερευνώντας παραπέρα, καταλήξαμε στις πρώην σχολές Δοξιάδη, καθώς χτίστηκαν ακριβώς στους πρόποδες του Λυκαβηττού για να έχουν άμεση οπτική επαφή με την Ακρόπολη και με τον Ηριδανό που διατρέχει αυτό το σημείο της πόλης, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα άξονα στην Αθήνα.
Τι συμβολίζει;
Οι σχολές Δοξιάδη υπήρξαν χώρος μελέτης και καταγραφής της αστικής συνθήκης. Ένας τόπος ανοιχτός, διεθνής, με ένα θεσπέσιο αίθριο, το οποίο για τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη ήταν μέρος περισυλλογής και συνάντησης, όπου, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, έγιναν πολλές εικαστικές εκθέσεις. Το έργο των σχολών και η παρακαταθήκη του ίδιου του Δοξιάδη είναι ένα από τα πολλά εναύσματα για αναστοχασμό πάνω στο αστικό τοπίο. Επίσης, η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη ζωή που έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο κτίριο αφηγείται πολλές ιστορίες για την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Η χρήση που σήμερα λέει πολλά για το παρόν της πόλης μας. Τι λογαριάζεται ως μνημείο και πώς αυτό τελικά διασώζεται ή μεταμορφώνεται για να διασωθεί είναι ένα ερώτημα που μας ενδιαφέρει να προκύψει μέσα από αυτή την έκθεση.
The Space Between, 2/10-14/11, One Athens, Στρατιωτικού Συνδέσμου 20-4, είσοδος ελεύθερη.
σχόλια