Τα «Ιχνη Εμπορίου» είναι μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Στοάς Εμπόρων και των καταστημάτων της, έναν χώρο της πόλης που παραμένει ανενεργός, κενός από εμπορικές χρήσεις, για πάνω από 20 χρόνια. Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία έχουν σχεδιάσει και επιμελούνται οι Χάρης Μπίσκος και Μάρθα Γιαννακοπούλου, είναι η διαμόρφωση των χώρων αυτών σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της περιοχής και αυτών που τη χρησιμοποιούν έτσι ώστε να ενταχθεί ξανά στον αστικό ιστό του κέντρου της πόλης.
Τι οργανώνετε στη Στοά Εμπόρων;
Δώδεκα πολυσυλλεκτικές ομάδες χρησιμοποιούν τα κενά καταστήματα της Στοάς Εμπόρων υλοποιώντας μικρές διαδραστικές εγκαταστάσεις υπό τη θεματική της έκθεσης «Ίχνη Εμπορίου». Οι ομάδες αυτές δουλεύουν για έναν μήνα περίπου σε κοινή θέα, ενώ συγχρόνως οργανώνονται ανοιχτά εργαστήρια και πλήθος άλλων δράσεων, όπως κινηματογραφικές προβολές με παράλληλες συζητήσεις, εργαστήρια μεταξοτυπίας, ερευνητικής χαρτογράφησης κ.ά.
Διαβάζω ότι στόχος σας είναι να διαμορφώσετε τους χώρους σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της περιοχής. Ποιες είναι αυτές και πώς τις επιλέξατε;
Αρχική μας ιδέα ήταν η στήριξη και η δημιουργική επανερμηνεία του εμπορίου αλλά και ευρύτερα της μικροκλίμακας, η οποία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πόλης. Στην πορεία, μέσα από την καθημερινή επαφή και συνεργασία των ομάδων με την τοπική κοινότητα, νέες ανάγκες έρχονται στην επιφάνεια, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν τόσο τον ρόλο του εμπορίου όσο και τον ρόλο του δημιουργού σε σχέση με την πόλη.
Τι θα δούμε στην έκθεση;
Ουσιαστικά, το τελικό προϊόν της έκθεσης θα αποτελέσει το επιστέγασμα όλης της έρευνας και των εργαστηρίων που πραγματοποιούνται τον τελευταίο μήνα στη Στοά Εμπόρων. Ένας χάρτης του εμπορικού τριγώνου κατασκευασμένος από υφάσματα, μια φωτιστική εγκατάσταση σε όλο το μήκος της στοάς από παλιές φωτεινές επιγραφές, ένα δωμάτιο επενδυμένο με ξύλινες «ψηφίδες» κομμένες από παλιά εγκαταλελειμμένα έπιπλα, ένα μικρό βίντεο καταγραφής των ανθρώπινων φόβων και πολλά άλλα.
Η Στοά Εμπόρων αποτελεί ένα σύμβολο και για άλλες υποβαθμισμένες μικρογειτονιές στο κέντρο της Αθήνας που πεθαίνουν. Υπάρχει ελπίδα για κάποιες από αυτές την εποχή των μνημονίων;
Πιστεύω πως υπάρχει η προοπτική. Σήμερα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρούμε μια έντονη δραστηριοποίηση από τους ίδιους τους πολίτες, μέσα από πρωτοβουλίες, νέες συλλογικότητες και δημιουργικές συνεργασίες, προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης στην οποία ζουν. Την ίδια στιγμή διακρίνουμε ένα χλιαρό μεν αλλά ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από κρατικούς φορείς (δήμους, περιφέρειες), ιδρύματα και ιδιώτες να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες χαμηλού κόστους.
Στοά Εμπόρων Βουλής 8-10, Σύνταγμα 10562, Αθήνα
[email protected]
σχόλια