Πού σε πετυχαίνω;
Στη Ρώμη.
Ζεις την ιταλική ντόλτσε βίτα;
Νομίζω ότι αυτός είναι ένας μύθος από τη δεκαετία του ’60. Μένω στη Ρώμη, όπου υποτίθεται ότι είναι η πατρίδα της, αλλά δεν βλέπω καμιά «γλυκιά ζωή». Ούτε πολύ σικ μέρη ούτε καμιά ξέφρενη ζωή . Όταν δεν δουλεύω, πηγαίνω για φαγητό. And that’s all. Εδώ μου λείπει η διασκέδαση. Πηγαινοέρχομαι ακόμα στο ίδιο μπαρ.
Το κλίμα πώς είναι;
Δεν βλέπεις καμιά αισθητή διαφορά. Απλώς, ο κόσμος γκρινιάζει, όπως έκανε πάντα, ότι υπάρχει κρίση και ότι οι δουλειές είναι λιγότερες. Δεν βλέπω δραστικές αλλαγές, όπως στην Αθήνα. Τώρα ξεκινάει το πράγμα, τώρα το συνειδητοποιούν.
Φοβούνται μην πάθουν ό,τι έπαθαν και οι Έλληνες;
Όχι, καθόλου. Θεωρούν ότι είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, που την αγαπούν πάρα πολύ. Ό,τι καταναλώνουν, από το φαγητό μέχρι τα ρούχα τους, είναι ιταλικό. Εννοείται ότι τους ενδιαφέρει, αλλά υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση πως θα τη σκαπουλάρουν. Επειδή έζησα, όμως, την αρχή της κρίσης στην Αθήνα, ακούγοντας ιταλικές ειδήσεις, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια. Πληροφορούν τον κόσμο για τους οίκους αξιολόγησης, τα spreads και ψάχνουν να δουν ποιος φταίει.
Ο Μπερλουσκόνι;
Δεν ξέρω. Πάντως, το Σάββατο ο κόσμος είχε βγει έξω και γιόρταζε. Μέσα σε αυτή την τρέλα έφυγε, τουλάχιστον.
Στις συζητήσεις που κάνουν τι πιστεύουν ότι φταίει;
Οι πολιτικοί και η διαφθορά. Una faccia, una razza μ’ εμάς.
Το lifestyle;
Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς, γιατί κάνω μια δουλειά που είναι λίγο διαφορετική. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη σ’ έκταση χώρα κι επειδή τώρα τελευταία έχω σχέσεις και με τον Βορρά, το Μιλάνο, κατάλαβα ότι ο Βορράς κι ο Νότος είναι δύο τελείως διαφορετικές περιοχές. Οι Ρωμαίοι είναι ήσυχοι και δεν ξοδεύουν πολλά, ενώ το Μιλάνο είναι το άλλο άκρο: όλοι έχουν τσάντα Hermes, που στοιχίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ. Νομίζω ότι πιο πολύ θα πληγεί ο Βορράς παρά ο Νότος, όπου οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε συνθήκες κρίσης.
Η τιμή του εσπρέσο έχει αλλάξει;
Όχι, παραμένει €0,80 στη Ρώμη και €1,00 στο Μιλάνο.
σχόλια