Πώς θα εξηγούσαμε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ο όρος «γενόσημα» φάρμακα;
Γενόσημο είναι το φάρμακο που περιέχει την ίδια ποσότητα και ποιότητα δραστικής φαρμακευτικής ουσίας με το πρωτότυπο φάρμακο.
Τι ίσχυε και τι αλλάζει τώρα στην Ελλάδα;
Η συνταγογράφηση γενοσήμων είναι μια πραγματικότητα στην ιατρική πρακτική της χώρας εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη η κίνησή τους αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες τα γενόσημα εκπροσωπούν το 50% της φαρμακευτικής κίνησης. Στόχος της ελληνικής πολιτείας είναι να ανεβάσει την κίνηση των γενοσήμων με ταυτόχρονη ελάττωση της τιμής τους στο 40% των πρωτοτύπων, χωρίς αυτό να έχει ουδεμία επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών.
Είναι επικίνδυνα περισσότερο για τους ασθενείς ή για τους «ιατρικούς επισκέπτες» και όσους εμπλέκονται στον χώρο της υγείας;
Οι αλλαγές που προωθούνται οδηγούν στη λυσσαλέα αντίδραση των οργανωμένων συμφερόντων που επιδίδονται στην τρομολαγνεία, προειδοποιώντας για τα «καταστροφικά» αποτελέσματα από τη συνταγογράφηση γενοσήμων.
Αν, χτύπα ξύλο, πάθαινε κάτι ένας δικός σας άνθρωπος, θα εμπιστευόσασταν μια θεραπεία με γενόσημα φάρμακα;
Οπωσδήποτε ναι, μια και τα γενόσημα, πριν κυκλοφορήσουν στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ελέγχονται και πιστοποιούνται είτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είτε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) είτε από εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μετά την κυκλοφορία των γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά διενεργούνται περιοδικοί έλεγχοι, τόσο για πρωτότυπα όσο και για γενόσημα φάρμακα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί μια σημαντική παράλειψη των επαγγελματιών της υγείας της χώρας μας. Λόγω έλλειψης παιδείας ή επαγγελματικής ανασφάλειας, οι παρατηρούμενες τυχόν παρενέργειες από τα φάρμακα που κυκλοφορούν, πρωτότυπα ή γενόσημα, δεν αναφέρονται, όπως θα έπρεπε, στον ΕΟΦ. Η πρακτική αυτή, αν ακολουθούνταν, θα οδηγούσε στην κατάργηση (πρωτότυπων και γενοσήμων) κυκλοφορίας φαρμάκων αναποτελεσματικών ή επικίνδυνων.
σχόλια