Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης ήταν μια ήττα για την Ελλάδα;
Ε, βέβαια, γιατί η απόφαση ήταν εναντίον της απόφασης της Ελλάδας να ασκεί βέτο. Αν και η αλήθεια είναι πως δεν άσκησε βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, απλώς είχε τονίσει πως δεν συμφωνεί με την ένταξη της χώρας αυτής πριν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς, οι δικοί μας πολιτικοί έκαναν προβολή της επιτυχίας χάρη στο βέτο και αυτό το χρησιμοποίησαν οι γείτονές μας σαν να ασκήσαμε όντως βέτο. Επειδή η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ότι δεν πρέπει η ελληνική πλευρά να εμποδίσει τη FYROM να μπει σε διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχα εκείνοι δεν πρέπει να κάνουν πράξεις που να υποσκάπτουν την αξιοπιστία της δικής μας χώρας. Ενώ εκείνοι δεν φάνηκαν συνεπείς, εμείς δεν τους μηνύσαμε, μας μήνυσαν, όμως, εκείνοι για το βέτο. Αυτό δημιουργεί δεδικασμένο που μπορούν εκείνοι να χρησιμοποιήσουν επιτόπου.
Η λύση ποια είναι;
Να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ενδιάμεση Συμφωνία, κάτι που θα μας καλύψει από μελλοντικές μηνύσεις αυτού του είδους.
Τώρα, δηλαδή, η FYROM μπορεί να ονομαστεί όπως θέλει;
Όχι. Απλώς μας κατήγγειλαν επειδή θεωρούν ότι τους εμποδίσαμε να μπουν στο ΝΑΤΟ με το επώνυμο FYROM. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι, αν μπει σήμερα με αυτή την ονομασία, αύριο θα το απαλείψει και θα πει «λεγόμαστε Μακεδονία».
Μετά από τόσα χρόνια, τι ακριβώς έχουμε φτάσει να διαπραγματευόμαστε;
Τα πολιτισμένα κράτη διαπραγματεύονται και δεν τσακώνονται. Εμείς λέμε να πάρει ένα όνομα με οποιοδήποτε συνθετικό και να μην είναι μόνο Μακεδονία. Σε αυτό, οι άλλοι βαράνε καθυστέρηση.
Υπάρχουν πολλοί, όμως, που δεν θέλουν ν’ αναφέρεται καν το όνομα Μακεδονία;
Υπάρχουν και πολλοί που δεν θέλουν να υπάρχει η FYROM. Ας είμαστε ρεαλιστές.
Βλέπετε ότι στο μέλλον θα υπάρξει κάποια λύση;
Δεν νομίζω. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να βοηθήσει μια χώρα που, ενώ αποζητά τη δική μας κατανόηση, επιδίδεται σ’ έναν εθνικιστικό πόλεμο. Μαθαίνουν τα παιδιά τους ότι η χώρα τους φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Δεν μπορείς να κάνει ό,τι σου κατέβει και να ζητάς και την κατανόηση των άλλων.
σχόλια