Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter
0

Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους είναι ένα ύφασμα στα χέρια τα Αμος Γκιτάι. Το υφαίνει μπροστά στα μάτια των θεατών, με τη φωνή και το λυρισμό της Ζαν Μορώ. Μέσα σε αυτό το δυνατό έργο -δυνατό αφού πατάει στο κείμενο του Ιώσηπου Φλάβιου, που καταγράφει με λεπτομέρειες μια πραγματική ιστορία- η σημαντική σκηνογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια Χλόη Ομπολένσκι στήνει 4 στιβαρούς πύργους που γίνονται ένα εργαλείο στα χέρια του Γκιτάι. Η παράσταση παρουσιάστηκε ήδη στην Αβινιόν, στη Βαρκελώνη και έρχεται στην Επίδαυρο με φόρα και τη σοφία του ειδωμένου. Ζητήσαμε από τη Χλόη Ομπολένσκι να μας πλοηγήσει στο σπουδαίο έργο, σε αυτή την παράσταση-συνάντηση της αφήγησης με την ιστορία και τη μοίρα της διαμάχης που πάντα σκιάζει την ανθρώπινη ιστορία.

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter

Η αληθινή ιστορία: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κείμενο γραμμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον ιστορικό Ιώσηπο Φλάβιο, που ήταν γόνος αρχαίας ιουδαϊκής οικογένειας και ιερέας στο Ναό του Σολομώντα. Έλαβε ο ίδιος μέρος στον πόλεμο που οδήγησε στην κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Όλα αυτά τα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια. Με ενδιέφερε πολύ το γεγονός ότι το κείμενο αυτό είναι μια σύγχρονη, εμπεριστατωμένη πηγή πληροφοριών για μια κρίσιμη, μεταβατική περίοδο που σήμανε τη διάλυση του εβραϊκού κράτους και φυσικά την απαρχή της εξορίας του εβραϊκού έθνους που διήρκησε 1.900 χρόνια. Το κείμενο που θα ακούσετε έχει την ακρίβεια ρεπορτάζ.

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Η ΒΡΑΧΝΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «Η Ζαν Μορώ βάζει την ποίηση» λέει η Χλόη Ομπολένσκι για την αφηγήτρια του έργου.

Πάνω απ' όλα η διαμάχη: Πέρα από συζήτηση γύρω από τον ίδιο τον Ιώσηπο, το ιστορικό χρονικό του περιγράφει μια καταστροφική διαμάχη. Από τη μια βλέπουμε τη σύγκρουση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με ένα μικρό, ιστορικό, ποιμενικό λαό και από την άλλη τον εμφύλιο πόλεμο. Όλο αυτό το θέμα, η διαμάχη και ό,τι σώζεται από αυτήν είναι ένα πολύ σύγχρονο θέμα, αγγίζει μια κατάσταση που συνεχίζεται και σήμερα, με πολλά πρόσωπα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να μην κάνει κανείς αυτόν το συνειρμό.

Οι λέξεις-το νόημα: Θα ήθελα το κείμενο να ακουστεί όχι μόνο σε σχέση με όσα συμβαίνουν σήμερα ανάμεσα σε Ισραήλ, Γάζα και Παλαιστίνιους, αλλά, πιο γενικά, σε σχέση με μια κατάσταση που φέρνει την καταστροφή. Για μένα αυτή είναι η σημασία του κειμένου.

Ο Άμος Γκιτάι: Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον μου για την παράσταση, μεταξύ άλλων, ήταν το γεγονός πως ο Γκιτάι ζει και εργάζεται στο Ισραήλ. Συμμετέχει συνεχώς σε μια δύσκολη, εμπόλεμη, θα έλεγε κανείς, κατάσταση. Έχει σημασία ότι εργάζεται εκεί, προσπαθεί να κρατήσει μια γραμμή και μια στάση ζωής που δεν αγγίζει τον εθνικισμό - εξάλλου είναι γνωστός αραβόφιλος. Δεν κάνει σημαία του το Ισραήλ ο Γκιτάι.

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter

Ασκήσεις τοπιογραφίας: Ένα άλλο σημείο που με γοήτευσε ήταν το γεγονός ότι ο Πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους είναι μια παράσταση που δίνεται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη: Αβινιόν, Βαρκελώνη, Επίδαυρος, Κωνσταντινούπολη. Κάθε τόπος είναι ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από όλες τις πλευρές: πολιτιστικές, ιστορικές, κοινωνικές. Ο Ζαν Βιλάρ έφτιαξε το Φεστιβάλ της Αβινιόν με στόχο να έρθει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τα μεγάλα κείμενα μέσω του θεάτρου. Η Βαρκελώνη έχει έντονη, νωπή θα έλεγα τη θύμηση του εμφυλίου πολέμου. Η Ελλάδα έχει την Επίδαυρο με το μοναδικό της θέατρο, ενώ και στην Τουρκία η παράσταση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της πρόσφατης ιστορίας όσο και επειδή θα παιχτεί στα τείχη Ρούμελη Χισάρ. Κάθε φορά ο συλλογισμός μου είναι διαφορετικός. Θέλω να πω, το νταμάρι της Αβινιόν δεν έχει σχέση με το Θέατρο της Επιδαύρου. Αυτό για μένα είναι μια άσκηση: πώς, χωρίς να χάνεται η ουσία του έργου, βρίσκεις τον άξονα του νέου χώρου.

Ο τόπος και το κοινό: Κάθε τόπος, είτε δυνατός είτε αδύνατος, έχει μια παρουσία που πρέπει ο σκηνογράφος να την κοιτάξει με μεγάλη προσοχή για να δει πώς πρέπει να τη χρησιμοποιήσει. Όταν πήγαμε την Αντιγόνη από την Επίδαυρο στο νταμάρι της Πετρούπολης, είδαμε ότι κάποια στοιχεία της παράστασης πήραν άλλα χρώματα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό. Πάνω απ' όλα, όμως, σημασία έχει να υπάρχει μια εντελώς ζωντανή συνάντηση του κοινού με αυτό που γίνεται πάνω στη σκηνή. Αλλιώς, κανένα σκηνικό δεν έχει σημασία.

Οι πύργοι της Επιδαύρου: Στην Επίδαυρο θα βάλω τέσσερις μεταλλικούς πύργους, οι οποίοι με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύουν τους Πύργους της Ιερουσαλήμ. Το λέω κατηγορηματικά αυτό. Είναι ένα στοιχείο σκληρό. Το κρύο μέταλλο παραπέμπει στον πόλεμο και ο Γκιτάι το χρησιμοποιεί με έναν τρόπο που φέρνει στο νου τέτοιες σκηνές. Ταυτόχρονα, οι πύργοι χρησιμεύουν για να στήσουμε τα φώτα και να λύσουμε το πρόβλημα του φωτισμού στην Επίδαυρο. Εγώ τους βλέπω ως μια εγκατάσταση που μας επιτρέπει να πούμε την ιστορία χωρίς να βαρύνουμε το τοπίο. Δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο στην ορχήστρα, μόνο η Ζαν Μορώ, που θα αφηγείται την ιστορία, και η καρέκλα της, ίσως και μερικά μικρά αντικείμενα, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις πρόβες.

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter

Ό,τι ακουστεί στην Επίδαυρο: Ο Γκιτάι έχει κάνει μια σύνθεση. Το κείμενο δεν είναι έργο, δεν είναι ούτε Σαίξπηρ ούτε Μπρεχτ, ούτε Ευριπίδης. Είναι μια λεπτομερέστατη ιστορική περιγραφή ενός δραματικού γεγονότος. Θα ακούσουμε μια αφήγηση.

Το μωσαϊκό των λέξεων: Η Ζαν Μορώ είναι ο αφηγητής, ο Ιώσηπος. Η Μορώ φέρνει την ποίηση σε αυτή την παράσταση. Υπάρχει μια σύνεση, ένα μωσαϊκό, καθώς ο Γκιτάι ήθελε μέσα από την αφήγηση της Μορώ να υπάρχουν αυτά τα φλας όπου ζωντανεύουν οι κύριοι συντελεστές της ιστορίας, αλλά με έναν τρόπο επεισοδιακό. Δεν έχει φτιάξει μια δραματουργία - υπάρχει πάντα η Μορώ που αφηγείται. Αντί να τα φαντάζεστε όλα, όμως, εμφανίζονται και οι δύο Καίσαρες, η επαναστάτρια Μύριαμ και οι υπόλοιποι επαναστάτες.

Οι πύργοι της Ομπολένσκι στην Επίδαυρο Facebook Twitter

Το χρώμα της παράστασης: Ο ήχος είναι το άλλο στοιχείο με το οποίο δουλεύει πολύ ο Γκιτάι στην παράσταση. Υπάρχει από την αρχή ένα γκρουπ μουσικών που συμμετέχουν, μπαίνουν μέσα στην παράσταση με τους ήχους τους σαν χρώμα. Θα ακούσετε και δυο πολύ αρχαίους ψαλμούς. Το έργο είναι ένα ύφασμα που υφαίνεται από τον Γκιτάι, με βάση την ιστορία του Ιώσηπου.

Επίδαυρος, τρίτη στάση: Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Αβινιόν και στη Βαρκελώνη. Αυτό βοηθά. Γίνεται απόσταγμα το έργο μέχρι να φτάσει στο κοινό και έτσι μπορεί να προοδεύσει. Είναι αυτή η επικοινωνία που δείχνει το δρόμο στην παράσταση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ