Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών;
Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών είναι μια μεγάλη γιορτή και ταυτόχρονα μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών ενάντια στον εκφασισμό των κοινωνιών μας. Είναι μια συνάντηση με στόχο να μοιραστούμε έργα, συζητήσεις, συναυλίες, ιδέες που λειτουργούν ως εργαλεία και όπλα ενάντια στις πρακτικές που απειλούν τόσο τη συμβολική αξία της ζωής μας όσο και την ίδια μας την επιβίωση.
Θέση μας ως αντιφασιστική πρωτοβουλία παραστατικών τεχνών, είναι ότι όταν η τέχνη υπηρετεί την κοινωνική ανάγκη και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.
Από ποιους διοργανώνεται και πού;
Ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν είναι ανεξάρτητος από το περιεχόμενο των προταγμάτων του, γι' αυτό και φέτος επιλέγουμε, όπως και πέρσι, τις ημέρες πριν και μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία της 21ης Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού). Αντίστοιχα, ο χώρος του Ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ» έχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό, καθώς πρόκειται για ένα θέατρο ιστορικής καλλιτεχνικής σημασίας, το οποίο «ανασύρθηκε» από τη λήθη και την αχρηστία, ενεργοποιήθηκε ενάντια στις ορέξεις του ΤΑΙΠΕΔ και λειτουργεί σήμερα από μια συνέλευση με την οποία είμαστε σε καλή συνεργασία. Ο άλλος χώρος όπου έχει πραγματοποιηθεί το 2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών είναι τα Προσφυγικά Κτίρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ακόμα πιο ηχηρό αντιφασιστικό συμβολισμό.
Τι είχε γίνει στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ;
Στο πρώτο φεστιβάλ πέρσι συμμετείχαν 200 καλλιτέχνες, 40 πολιτισμικοί ακτιβιστές και 10.000 άτομα, σε μια καλλιτεχνική συνάθροιση-γέφυρα προς την κινηματική δράση, με κορύφωση τη συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση της 21ης Μαρτίου. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς έγινε το 2ο τριήμερο φεστιβάλ στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έναν τόπο μνήμης και αντίστασης, ο οποίος, λόγω της πολυπλοκότητας και της ριζοσπαστικότητας της σημερινής του κατάστασης, είναι περιθωριοποιημένος. Η ενεργοποίηση των ιστορικών κτιρίων των Προσφυγικών ανέδειξε τη δυναμική της αντίστασης των κατοίκων τους αλλά και την ακτιβιστική δράση ως έργο τέχνης, ως ποιητικό συμβάν.
Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης μέσα στην κοινωνία;
Θέση μας ως αντιφασιστική πρωτοβουλία παραστατικών τεχνών, είναι ότι όταν η τέχνη υπηρετεί την κοινωνική ανάγκη και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής. Η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα, αλλά δεν αναπαράγει προπαγανδιστικά πολιτικές ατζέντες, γιατί είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει τον λόγο της διαλεκτικά: ανοίγει πεδία προβληματισμού και γίνεται εργαλείο πολιτικής χειραφέτησης χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη.
Τι γεννάει τον φασισμό;
Ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του εθνικισμού. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά δημιουργείται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς –εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο–, οι οποίοι ιστορικά οδήγησαν μέχρι τον αφανισμό και τεκμηριώνονται ως πρακτικές θανάτου. Τόσο στη σκηνή όσο και στην πλατεία του θεάτρου και στους δρόμους ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου!
Τι δράσεις περιλαμβάνει το φεστιβάλ φέτος;
Εκτός από τις πολυάριθμες παραστάσεις, τα live και τις θεματικές συζητήσεις με πολύ σημαντικούς ομιλητές και θέματα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως σεμινάρια, προβολές ταινιών, συμμετοχές μεταναστευτικών κοινοτήτων, εθνικές κουζίνες, συμμετοχές πολλών σχολείων, προβολές ταινιών μικρού μήκους από μαθητές και παρεμβάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας (μέχρι και από την Αντιφασιστική Κίνηση Διστόμου), συζήτηση για το Κατηγορητήριο της Χρυσής Αυγής, αλλά και δράσεις δρόμου, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά. Μέσα στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει μέχρι και τεστ HIV, ηπατίτιδας Β και C (δωρεάν φυσικά). Όλα αυτά στο θέατρο Εμπρός, από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου.
σχόλια