Magnitophono

Magnitophono Facebook Twitter
Το CD της Monika Enterprise που συμμετέχει η Ελένη έχει τίτλο 4 Women No Cry Vol. 3. <a href="http://monika.lineup-music.com" target="_blank">http://monika.lineup-music.com</a>
0

Μικρή ήθελα να γίνω αστροναύτηςή οδηγός αερόστατου. Μου άρεσε η αίσθηση ότι αιωρείσαι, να είσαι στον αέρα χωρίς βαρύτητα. Θυμάμαι ακόμη τις μυρωδιές των παιχνιδιών και τη μητέρα μου να μας διαβάζει παραμύθια. Όταν δεν μπορούσε, τα ηχογραφούσε σε ένα μαγνητόφωνο για να νιώθουμε ότι είναι εκεί.

Όταν ήμουν δεκατεσσάρων άρχισα να σπουδάζω μουσική. Έκανα πιάνο και θεωρητικά. Τα βασικά. Πριν τελειώσω το σχολείο παράτησα το πιάνο. Άρχισα να σπουδάζω management, αλλά δεν είχα καμία σχέση με αυτό, τελείωσα απλά για το γαμώτο. Δεν ασχολήθηκα ποτέ. Παράλληλα, ξαναγύρισα στη μουσική, έκανα μαθήματα φλάουτου. Και πιάνου. Έμαθα φλάουτο και παράτησα το πιάνο. Για τρίτη φορά. Τα πήρα όλα αμπάριζα. Σπούδασα μουσική τεχνολογία, σπούδασα μουσική για θέατρο και σινεμά, πήρα το πτυχίο για δασκάλα μουσικής. Αυτήν τη στιγμή ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα κανένα απ' τα πτυχία μου.

Την τεχνική στα ωδεία στη μαθαίνουν για να παίζεις τη μουσική άλλου αιώνα. Όχι αυτού του αιώνα. Δεν με εξέφραζε η κλασική μουσική. Το ωδείο πάντως μου πρόσφερε πάρα πολλά γιατί μπαίνεις στη λογική κάποιων άλλων ανθρώπων, βλέπεις τον τρόπο που έχουν φτιάξει κάποια πράγματα. Μέσα σε όλα αυτά που δεν μου άρεσαν ανακάλυπτα κάποιες μελωδίες, που στη συνέχεια άρχισαν να γίνονται ένα μικρό κολλάζ στο κεφάλι μου. Εξερευνάς και τις χρησιμοποιείς με το δικό σου τρόπο.

Η ηλεκτρονική μουσική μου άρεσε πάντα.Για πρώτη φορά άκουσα τέκνο από μια κασέτα του ξαδέρφου μου και 15 χρόνων άρχισα να κάνω κλάμπινγκ. Πηγαίναμε στα G Point, Factory, Plus Soda. Κόλλησα. Πηγαίναμε σε κάθε πάρτι και χορεύαμε τρελά. Χόρευε ο κόσμος τότε. Ήταν τελείως άλλη αίσθηση και χάρηκα που την έζησα. Ήταν άλλη ενέργεια. Μετά χάθηκε όλο αυτό, το «βγαίνω για να χορέψω». Σήμερα είναι όλοι πολύ στημένοι. Με το ποτό στο χέρι, στέκονται και σε σκανάρουν από πάνω μέχρι κάτω. Μπορεί ο απέναντί σου να σκέφτεται 5 ώρες ότι θέλει να σου μιλήσει, αλλά δεν τολμάει να το κάνει. Μετά πάει για ύπνο. Μόνος. Κι εγώ το ίδιο. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή μεταξύ μας. Παλιά δίναμε χαρτάκι με τηλέφωνο. Τώρα δεν το κάνεις. Αν το κάνεις, θα το θεωρήσει ο άλλος περίεργο. Είναι ρομαντικό και θα μου άρεσε ως κίνηση. Ούτε καν αυτό δεν γίνεται όμως. Θα ήταν έκπληξη εάν συνέβαινε. Δεν έχει να κάνει με τη μουσική αυτή η αλλαγή. Άλλο φταίει. Άμα συγκρίνεις πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι ρυθμοί, οι σχέσεις, η επαφή με τους φίλους σου, τα πάντα, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Όλοι είναι προβληματισμένοι, οι περισσότεροι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με τι κουράγιο και με τι όρεξη να βγεις και να διασκεδάσεις; Με όλα αυτά στο κεφάλι σου, με τις κομμένες ελπίδες, δεν υπάρχει αυτή η ονειροκατάσταση που υπήρχε.

Αποφάσισα ότι θέλω να παίξω τη δικιά μου μουσική ξαφνικά, πριν από δυο χρόνια. Είχα περάσει ένα χρόνο με απανωτές εξόδους, ποτό, ξενύχτια, ανούσια βράδια. Εκεί που καθόμουν κι έπινα με την παρέα μου, με έπιασε απελπισία. Σκέφτηκα, «βαρέθηκα». Δεν μίλησα σε κανέναν, γύρισα σπίτι μου και μέσα στο νευρικό κλάμα άνοιξα τον υπολογιστή και άρχισα να γράφω μουσική. Μου βγήκε μία ευφορία και μου έφυγαν όλα. Άρχισα να πειραματίζομαι. Δεν ήξερα τι όνομα να δώσω. Ήθελα ένα αντικείμενο, να είμαι το, όχι η, έτσι έβαλα το Magnitophonο. Ήθελα κι άλλο ένα project, ακόμα πιο σκοτεινό και κινηματογραφικό, μόνο με αφήγηση, έτσι προέκυψε και το Manekinekod.

Έστειλα ένα demo ως Manekinekodσε ξένες εταιρείες -μεταξύ αυτών ήταν κι η γερμανική Monika Enterprise- και περίμενα. Τους άρεσε η δουλειά μου κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Πήγα Βερολίνο και συνάντησα την ιδιοκτήτρια, μια φοβερή περσόνα, πολύ δυναμική, και συζητήσαμε. Όσα μου υποσχέθηκε τα έκανε όλα. Το CD, την περιοδεία, ήξερε κάθε λεπτομέρεια. Το Νοέμβριο βγήκε το CD και τέλος του μήνα πήγα μαζί με τις άλλες τέσσερις κοπέλες από διάφορες χώρες περιοδεία. Ξεκινήσαμε από Βαρσοβία, παίζαμε σε καταπληκτικούς χώρους, σε πόλεις της Πολωνίας και στη Γερμανία.

Τι με εντυπωσίασε; Οι άνθρωποι που έρχονταν να μας δουν παρακολουθούσαν ευλαβικά, δεν ακουγόταν κιχ - να φανταστείς, σκεφτόμουν ακόμα και το πόδι μου να μετακινήσω, να μην ακουστεί! Στην Πολωνία υπήρχε κι ένας γνωστός σκηνοθέτης με το παιδάκι του, 5 χρόνων, που παρατηρούσε χωρίς να βγάζει άχνα μέχρι το τέλος. Άλλη κουλτούρα. Στην Πολωνία πήγαμε για συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και δεν θα ξεχάσω ότι η μόνη ερώτηση που μου έκαναν ήταν «γιατί παίζετε τόσο σκατά μουσική στο ελληνικό ραδιόφωνο;».

Aντλώ δύναμη από τα χαμόγελα των ανθρώπωντριγύρω μου και από μια αγκαλιά. Ο έρωτας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Και στη δημιουργία μου. Με εμπνέει και στις καλές και στις άσχημες στιγμές. Δυστυχώς, οι νέοι άνθρωποι έχουν γίνει εντελώς αδιάφοροι σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι φταίει η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ευκολία να γνωρίζεις και να αφήνεις ανθρώπους. Ερωτεύονται αυτό που θα ήθελαν κάποιος να είναι και όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα! Στη μουσική μπορώ να ζω σε ονειρόκοσμο και να απομονώνω την πραγματικότητα. Αλλά, όταν επιστρέφω στην πραγματικότητα, αρκετές φορές απογοητεύομαι.

Μου αρέσει η Αθήνα, κυρίως η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Την ημέρα είναι νευρική, τη νύχτα επικίνδυνη. Σίγουρα δεν είναι η πόλη που μπορείς να ζήσεις ανθρώπινα και ποιοτικά. Η Ακρόπολη είναι η μόνη που έχει απομείνει και δεν έχει πουληθεί.

Μου αρέσει να ζωγραφίζω φωτογραφίες, να ηχογραφώ μηχανήματα και ήχους της πόλης, να αλλάζω διακόσμηση στο σπίτι, να μαζεύω πέτρες από τη θάλασσα, να ακούω το ίδιο κομμάτι στο repeat όλη μέρα και να ποτίζω λουλούδια.

Με ενοχλούν οι διαφημίσεις. Στους ανθρώπους με ενοχλεί ότι δεν έχουν μάθει να ακούν, παρά μόνο να μιλάνε.

Αν με φοβίζει η «κρίση»; Όχι, δεν με φοβίζει, γιατί οι ανάγκες που έχουμε είναι λιγότερες από αυτές που μας έχουν δημιουργήσει. Απλά σκέφτομαι «θα το ζήσω κι αυτό;».

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Οι Αθηναίοι / Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Μοναδική περίπτωση για το ελληνικό σινεμά, η ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτις που τιμάται στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης αφηγείται τη ζωή και την πορεία της στη LiFO.
M. HULOT
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Lorenzo

Οι Αθηναίοι / Lorenzo: «Η techno σκηνή έχει γίνει χρηματιστήριο»

Γνώρισε την techno στη Φρανκφούρτη των αρχών των ‘90s. Ερχόμενος στην Αθήνα, όσο έβλεπε ότι ο κόσμος σοκαριζόταν με τις εμφανίσεις του, τόσο περισσότερο του άρεσε να προκαλεί. Ο θρυλικός χορευτής του Factory και ιδρυτής της ομάδας Blend είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ελισάβετ Κοτζιά

Οι Αθηναίοι / «Τα πρώτα χρόνια λέγανε ότι τις κριτικές μου τις έγραφε ο πατέρας μου»

Η Αθηναία της εβδομάδας Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε μέσα στα βιβλία· κάποια στιγμή, τα έβαλε στην άκρη, για να ξανασυναντήσει τη λογοτεχνία μέσα από μια αναπάντεχη εμπειρία. Άφησε το οικονομικό ρεπορτάζ για την κριτική βιβλίου. Τη ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό μυθιστόρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, και δεν πιστεύει πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απλές απαντήσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, η κορυφαία θεατρική συγγραφέας της Ελλάδας, που πέθανε σαν σήμερα, μίλησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια και απλότητα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Αρετή Γεωργιλή

Οι Αθηναίοι / «Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα της γυναίκας να νιώθει ελεύθερη να εκφράζεται»

Η Αρετή Γεωργιλή γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα δώδεκα τελευταία χρόνια, αφότου άνοιξε το Free Thinking Zone, ζει εκεί και στην Αθήνα. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατιάνα Μπαλανίκα

Οι Αθηναίοι / Κατιάνα Μπαλανίκα: «Μέσα μου είμαι κουτάβι, γι’ αυτό και με πάταγαν όλοι»

Η ηθοποιός που αγαπήθηκε για τους κωμικούς της ρόλους έκανε μόνο δράμα στη σχολή. Θα ήθελε να ξαναπαίξει στην τηλεόραση αλλά βλέπει πως δεν θυμούνται τη γενιά της πια. Είναι ευγνώμων για τη ζωή της και την αφηγείται στη LiFO - γιατί είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ