371 π.Χ.: Οι Αθηναίοι συνάπτουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες (14η Σκιροφοριώνος).

371 π.Χ.: Οι Αθηναίοι συνάπτουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες (14η Σκιροφοριώνος). Facebook Twitter
0

"Πίστευαν στην Αθήνα ότι είχαν υπερβεί τις ενέργειες  που ήταν αναγκαίες για την επανάκτηση της τιμής του Κράτους, και στο βαθμό που η Σπάρτη, όντας αποδυναμωμένη από τις ναυτικές επιχειρήσεις,  περιόριζε τις φιλοδοξίες της για να επικεντρωθεί πιο εύκολα σε σημαντικότερους στόχους, ήταν εφικτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη με τους καλύτερους οιωνούς. Γι' αυτό και οι δύο μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν πολύ γρήγορα... Δεσμεύτηκαν πως όλα τα στρατεύματα θα αποσύρονταν από τα ξένα εδάφη, και πως η Σπάρτη και η Αθήνα θα αναγνώριζαν την κυριαρχία η μία της άλλης, της πρώτης ανάμεσα στα Πελοποννησιακά Κράτη και της δεύτερης ως επικεφαλής μιας συμμαχικής συνομοσπονδίας. Η συνθήκη αυτή που συζητήθηκε στη Σπάρτη υποβλήθηκε στην Αθήνα στη ναυτική συμμαχία για να επικυρωθεί από τους βουλευτές της". (Ernst Curtius, Ελληνική Ιστορία, 1882).

Η ταινία "The Giant of Marathon"(1959), που σκηνοθέτησε ο Γάλλος Jacques Tourneur, είναι η πρώτη αφιερωμένη στη σπαρτιατική εποποιία. Ακολούθησε το 1961 μία χολυγουντιανή ταινία πάνω στο ίδιο θέμα, "The 300 Spartans", η οποία γυρίστηκε στο χωριό Περαχώρα της Πελοποννήσου από τον σκηνοθέτη Rudolph Mate με την άμεση συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης. Τη μουσική είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ