Μνημεία και κάτοικοι του νησιού. Από το ταξίδι του γάλλου εξερευνητή Jean-François de la Pérouse (1786). Atlas du voyage de la Pérouse (1797). Βλ. isabelgg.
"Ο υπεύθυνος της αποστολής αποφάσισε, επειδή δεν ήθελε να κατηγορηθεί για αμέλεια, να βγούμε στη στεριά με δύο βάρκες κανονικά οπλισμένες, ώστε να μπορέσουμε να αμυνθούμε σε περίπτωση εχθρικής υποδοχής. Δεν θέλαμε να φανούμε επιθετικοί, αλλά να γνωρίσουμε τα έθιμα των κατοίκων, να δούμε τα ρούχα και τα στολίδια τους, να τους δώσουμε σπόρους, φρούτα, μερικά ζώα και να αναζητήσουμε κάτι που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ανταλλάξουμε (...) Επειδή ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και ασταθής με καταιγίδα, δυνατή βροχή και βορειο-δυτικό άνεμο, η απόβαση στο νησί καθυστέρησε. Το επόμενο πρωί, ο καπετάνιος Bouman είδε να έρχεται από το νησί και να κατευθύνεται προς το πλοίο του μία βάρκα με έναν άντρα εντελώς γυμνό που δεν φορούσε τίποτα πάνω του. 'Εδειχνε πανευτυχής που μας έβλεπε και θαύμαζε τα πλοία μας. Παρατηρούσε το μεγάλο ύψος των καταρτιών, τη λεπτότητα των σχοινιών, τα πανιά, το κανόνι, κοιτούσε τα πάντα με προσοχή. Όταν είδε τον εαυτό του στον καθρέπτη, κούνησε το κεφάλι και έψαξε να βρει στο πίσω μέρος την αιτία αυτού του αντικατοπτρισμού. Αφού γελάσαμε με την εκπληξή του, του βάλαμε στο λαιμό ένα μικρό καθρέπτη, ένα ψαλίδι, και μερικά άλλα μικροπράγματα που φαινόταν να τον ικανοποιούν και να τον ευχαριστούν, και τον στείλαμε πίσω στην ακτή" (Από το Ημερολόγιο του Jacob Roggeveen).
Ο Jakob Roggeveen. 'Οπως μαθαίνουμε από το Ημερολογιό του, η ολλανδική αποστολή ανακάλυψε εκτός από το Νησί του Πάσχα, τα νησιά Tuamotu, Bora-Bora και Maupiti, καθώς και μερικά από τα νησιά Samoa. Βλ. gastonrenard, osterinsel-freunde.de.
Ο χάρτης με τη διαδρομή που ακολούθησε ο Jakob Roggeveen από την Ολλανδία ως την Batavia (Jakarta). Από το Ημερολόγιο του Jakob Roggeveen. Scheepsjournaal: gerhouden op het schip Tienhoven tijdens de ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen, 1721-1722 (Middelburg, 1911). Βλ. princeton.edu.
Rapa Nui, το Νησί του Πάσχα. Βλ. crikey.
Λιθογραφία από πίνακα του William Hodges. Ο Hodges συνόδευσε τον Captain Cook στο δεύτερο ταξίδι του στο Νότιο Ειρηνικό (1772-1775). National Maritime Museum, London. Βλ. listoffigures.
Moai ( τοπική ονομασία των αγαλμάτων) στο Νησί του Πάσχα.
James Cook, Voyage towards the South Pole. 1777. Βλ. isabelgg.
Γεωμετρικές λεπτομέρειες των μνημείων του Νησιού του Πάσχα. Atlas du vogage de la Pérouse (1797). Βλ. isabelgg.
Λατρευτική τελετή μπροστά στα είδωλα. Βλ. jeanhervedaude.
Πιρόγα στο Νησί του Πάσχα. Βλ. isabelgg.
Σχέδια του γάλλου αξιωματικού του ναυτικού και συγγραφέα Pierre Loti που έφτασε στο Νησί του Πάσχα το 1871. Βλ. jeanhervedaude και Wikimedia Commons.
Αριστ., καρτ ποστάλ Delcampe. Δεξ., σχέδιο του Pierre Loti. Βλ. jeanhervedaude.
Γυναίκα και άντρας από το Νησί του Πάσχα. Βλ. jeanhervedaude.
Βλ. jeanhervedaude.
Βλ. Museo Chileno de Arte Precolombino.
Βλ. Museo Chileno de Arte Precolombino.
Βλ. Museo Chileno de Arte Precolombino.
Καρτ ποστάλ Delcampe.
Βλ. taringa.
Καρτ ποστάλ Delcampe.
Καρτ ποστάλ Delcampe.
Καρτ ποστάλ Delcampe.
Αριστ., βλ. racheltobias. Δεξ., καρτ ποστάλ Delcampe.
Καρτ ποστάλ Delcampe.
Βλ. taringa.
Αριστ., πετρόγλυπτο με άνθρωπο-πουλί που απεικονίζει τον Δημιουργό Θεό Makemake. Φωτ. Jason Devitt. Βλ. sacred-destinations. Δεξ., Βλ. taringa.
σχόλια