Η17η Οκτωβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα τηςφτώχειας. Στο δικτυακό της τόπο, η ΕΡΤανάρτησε ένα ρεπορτάζ της δημοσιογράφουΑ.Π., το οποίο εικονογράφησε με μίαφωτογραφία που είχα τραβήξει πριν απόχρόνια, είχε δημοσιευθεί στο «Φωτογράφο»και υπήρχε στο δικτυακό μου τόπο από το1997.
Έναςφίλος, που γνώριζε τη φωτογραφία, μεειδοποίησε. Προσπάθησα να επικοινωνήσωμε κάποιον αρμόδιο, αλλά φαίνεται πωςοι αρμόδιοι εκεί σχολάνε νωρίς, γιατίδεν βρήκα κανέναν μετά τις 2.
Τηνάλλη μέρα, μπόρεσα να επικοινωνήσω μετην κα Α.Π., που με πληροφόρησε ότι πήρετη φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ.Όταν της θύμισα ότι ο νόμος απαγορεύειτη δημοσίευση φωτογραφιών αν δεναναγράφεται το όνομα του φωτογράφουκαι δεν έχουν καταβληθεί τα δικαιώματα,δήλωσε αναρμόδια και με παρέπεμψε στονπροϊστάμενό της. Μετά από αρκετό κόπο,μίλησα με τον προϊστάμενό της κ. Π., οοποίος αναγνώρισε το δίκιο μου και μερώτησε τι θέλω να γίνει. Του είπα τοαυτονόητο: να αναφερθεί το όνομα τουφωτογράφου και να εκφράσει η ΕΡΤ τη λύπητης για την παραβίαση των δικαιωμάτωντου.
«Αυτόδεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ», μουδήλωσε, «θα το συζητήσω με τονπροϊστάμενό μου». Μετά από μία ώρα,μίλησα με τον προϊστάμενό του κ. Κ. (οοποίος είχε ήδη μιλήσει με το δικό τουπροϊστάμενο κ. Μ.) και μου μετέφερε τηνάποψή του: «Αποκλείεται η ΕΡΤ ναεκφράσει τη λύπη της. Απλώς θα γράψουμετο όνομα του φωτογράφου».
Δηλαδήη ΕΡΤ επιτρέπεται να παρανομεί, αλλάόχι και να λυπάται γι' αυτό. Θέλει νατο κάνει ελεύθερα, άνετα, να μην τηβαραίνουν ενοχές, ούτε να ζητάει συγνώμες.(Βεβαίως, για πληρωμή πνευματικώνδικαιωμάτων ούτε κουβέντα.)
Όλοιαυτοί λοιπόν (οι δημιουργοί του αρχείουτης ΕΡΤ, οι διαδοχικοί προϊστάμενοι,και η ίδια η εταιρεία), που πληρώνονταιμε τα δικά μας λεφτά, δικαιούνται ναπαραβαίνουν το νόμο χωρίς συνέπειες.Ούτε καν της αξιοπρεπούς ευγένειας...
σχόλια