Την τρίτη δέσμη των μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός «Αρμαγεδώνας» που θα ακολουθήσει την πανδημία του Covid-19, με τις πρώτες συνέπειες να είναι ήδη ορατές, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το σύνολο του ποσού της οικονομικής αυτής βοήθειας που ανακοινώθηκε ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των σημαντικών ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών είναι η συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να υπάρξει διευκόλυνση των δανειοληπτών (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), με αναστολή πληρωμής των δόσεων για 3 μήνες. Βέβαια, κανείς, ούτε ο πιο αισιόδοξος, δεν πιστεύει ότι όποιος δεν θα έχει τώρα τη δυνατότητα να πληρώσει θα μπορεί να το κάνει μετά από τρεις μήνες, όταν οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι ακόμα πιο δραματικές.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοινώθηκε ότι η δυνατότητα παροχής δανείων από τρία δισεκατομμύρια ευρώ πάει στα έξι δισεκατομμύρια, ενώ ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί συνολικά σε 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το οποίο θα είναι ακατάσχετο, όπως διευκρινίστηκε ‒ και όπως ήταν λογικό.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι στην πανδημία αυτή, που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική καταστροφή, το βάρος δεν πρέπει να το σηκώσουν τα φτωχά στρώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία οικονομική κρίση που έζησε η χώρα μας τα φτωχά και μεσαία στρώματα πλήρωσαν δυσανάλογα προς τους οικονομικά ισχυρούς.
Για το δώρο του Πάσχα αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες που δυσκολεύονται να το δώσουν στην ώρα του, λόγω της έκτακτης κατάστασης, να το καταβάλουν αργότερα, χωρίς κυρώσεις. Έκτακτο δώρο Πάσχα, όμως, θα πάρουν, ως μια μικρή επιβράβευση για τον αγώνα τους αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας, στην Πολιτική Προστασία και σε κάποιους ακόμα τομείς με ιδιαίτερο φόρτο, λόγω πανδημίας, οι οποίοι υπολογίζονται στα 108.000 άτομα.
Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο έχουν απευθύνει έκκληση στους οικονομικά ισχυρούς «να λειτουργήσουν εμπράκτως για να βγει η κοινωνία όρθια και με συνοχή από τη δοκιμασία». Οι εκκλήσεις αυτές, ωστόσο, σπανίως έχουν κάποιο αποτέλεσμα, γι' αυτό, εάν ο πρωθυπουργός το εννοεί, θα πρέπει να βρει τρόπο να το απαιτήσει. Έχει δηλώσει, πάντως, αρκετές φορές ότι στην πανδημία αυτή, που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική καταστροφή, το βάρος δεν πρέπει να το σηκώσουν τα φτωχά στρώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία οικονομική κρίση που έζησε η χώρα μας τα φτωχά και μεσαία στρώματα πλήρωσαν δυσανάλογα προς τους οικονομικά ισχυρούς. Δηλαδή πρόκειται για έναν σημαντικό πληθυσμό που είναι ήδη είτε οικονομικά γονατισμένος είτε φτωχοποιημένος και η ενίσχυση και στήριξη αυτού είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνική συνοχή.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει, επίσης, να μην υπάρχει όχληση στους πολίτες από τους δανειολήπτες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που έχει εκδηλωθεί με πρόστιμα που θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους.
Παρ' όλα αυτά, και παρότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναγνωρίζεται πως κινήθηκε νωρίς, παρά τις αντιδράσεις του οικονομικού του επιτελείου και τις ακόμα σφοδρότερες αντιδράσεις κάποιων κλάδων της αγοράς, η έντονη αισχροκέρδεια είναι μια αναμενόμενη επίπτωση που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από τον Άδωνι Γεωργιάδη και είναι αμφίβολο αν και τα μέτρα που ανακοίνωσε, έστω και τώρα, μετά από τόσες εβδομάδες οργίου κερδοσκοπίας, θα αποδώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα δέχτηκε παρατηρήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου γι' αυτό το θέμα και το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν ο κ. Γεωργιάδης θα εξακολουθήσει να δείχνει την ίδια ανοχή σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο που άφησε ανεξέλεγκτο.
Τέλος, σε συνέχεια των αυστηρών συστάσεων του πρωθυπουργού για τον περιορισμό των μετακινήσεων ανακοινώθηκαν μέτρα και για τον περιορισμό των μετακινήσεων με τα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς στην κυβέρνηση υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω των μετακινήσεων στα νησιά, όχι μόνο γιατί έτσι διευκολύνεται η μετάδοση αλλά και γιατί στα νησιά, όπως και σε πολλές περιοχές της επαρχίας όπου κατευθύνονται πολλοί, είναι δύσκολη και η νοσηλεία και η διακομιδή. Στα μικρά νησιά, μάλιστα, είναι αδύνατη. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι συνεχίζεται ο μαραθώνιος για τον εξοπλισμό του συστήματος της δημόσιας υγείας και η προσπάθεια να ανοίξουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για να νοσηλεύσουν τα βαριά περιστατικά, ενώ οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι όσον αφορά τα φάρμακα υπάρχει επαρκής ποσότητα και δεν χρειάζεται ανησυχία.
σχόλια