«Έχουμε πλέον διαβεί το κατώφλι όπου πρέπει να σκεφτούμε το αδιανόητο: τι θα γίνει αν οι εκλογές του Νοεμβρίου με κάποιο τρόπο υπονομευτούν», γράφει στο κείμενο της που δημοσιεύεται από χθες στο New Yorker η αρθρογράφος του περιοδικού Sue Halpern. «Εδώ και τριάμισι χρόνια παρακολουθούμε την κυβέρνηση Τραμπ, μαζί με τους συνεργούς τους στο Κογκρέσο και στην Δικαιοσύνη, να αγνοούν ή να αποδεκατίζουν τους δημοκρατικούς κανόνες. Από τις 20 Ιανουαρίου του 2017, έχουμε δει να παίζει αυτό το σενάριο με ποικίλες μεθόδους – τα μέτρα κατά των μουσουλμάνων, τα παιδιά στα κλουβιά, η δαιμονοποίηση του τύπου ως "fake news", για να αναφερθούμε μόνο σε κάποιες από αυτές».
«Κι αν ανεχόμασταν κάθε νέα κατάφωρη παραβίαση των βασικών δημοκρατικών αρχών, κουνώντας συλλογικά το κεφάλι», συνεχίζει το άρθρο, «ήταν επειδή πιστεύαμε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια βαναυσότητας και κλεπτοκρατίας, ο αμερικανικός λαός θα έσπευδε στις κάλπες για να διώξει τον Τραμπ και τους συνεργούς του από την διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ή όσοι ήταν βέβαιοι ότι η καμπάνια του Τραμπ θα έκανε τα πάντα για να κλέψει τις εκλογές, έμοιαζαν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν πάνε να ψηφίσουν αρκετοί άνθρωποι, καμία μέθοδος χειραγώγησης και παραπλάνησης του εκλογικού σώματος δεν θα ήταν αρκετή».
Το φάσμα της βίας στους δρόμους, που τρομοκρατεί τους περισσότερους Αμερικανούς, φαίνεται να διεγείρει τον αυτό-αποκαλούμενο 'Πρόεδρο του νόμου και της τάξης' και σίγουρα, λειτουργεί ως κάλυψη για ακόμα μεγαλύτερη παρακολούθηση και πιο ανελέητη πάταξη της διαμαρτυρίας
«Όπως και στις εκλογές το 2016, όταν ισχυρό τμήμα της καμπάνιας του Τραμπ ήταν αφοσιωμένο στο να κρατήσει όσο πιο πολύ κόσμο, ειδικά τους μαύρους και τους νεαρούς ψηφοφόρους, μακριά από τις κάλπες, είναι προφανές ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του γνωρίζουν ότι η καλύτερη τους ευκαιρία είναι ο δραματικός περιορισμός της προσέλευσης των εκλογέων. Παρόμοιες απόπειρες κλιμακώνονται τώρα, εν μέσω μάλιστα μιας πανδημίας, ενώ συγχρόνως η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή, ακολουθώντας το υπόδειγμα του Προέδρου, εργάζεται πυρετωδώς για να περιορίσει όσο γίνεται την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, πεπεισμένη ότι η αυτά τα ψηφοδέλτια θα προέρχονται από τους 'λάθους' ανθρώπους».
«Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ρώτησα τον επιφανή νομικό Rick Hasen σχετικά με το σενάριο που κυκλοφορούσε εκείνες τις μέρες, σύμφωνα με το οποίο κύκλοι της κυβέρνησης αναζητούσαν 'νόμιμο' τρόπο για να παραμείνει ο Τραμπ στην εξουσία παρακάμπτοντας την εκλογική διαδικασία, μου είπε ότι αν συμβεί αυτό θα βγει ο κόσμος στο δρόμο, θα γίνει εξέγερση. Στο μεταξύ, ο κόσμος βγήκε στο δρόμο, δίνοντας στην κυβέρνηση Τραμπ την ευκαιρία να κινητοποιήσει μονάδες του αμερικανικού στρατού με σκοπό την αστυνόμευση των Αμερικανών πολιτών, ενώ παράλληλα κάποιες τοπικές κυβερνήσεις παρατάσσουν στις διαδηλώσεις πλήρως στρατικοποιημένες δυνάμεις της αστυνομίας που ελάχιστο σεβασμό δείχνουν στα συνταγματικά δικαιώματα πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά... Το φάσμα της βίας στους δρόμους, που τρομοκρατεί τους περισσότερους Αμερικανούς, φαίνεται να διεγείρει τον αυτό-αποκαλούμενο 'Πρόεδρο του νόμου και της τάξης' και σίγουρα, λειτουργεί ως κάλυψη για ακόμα μεγαλύτερη παρακολούθηση και πιο ανελέητη πάταξη της διαμαρτυρίας».
Ακολούθως, το άρθρο αναφέρεται στην παρουσία «εθελοντών» πολιτών που λειτουργούν ως παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης κατά των διαδηλωτών, με την ανοχή συχνά της αστυνομίας:
«Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε τον Απρίλιο, ακούγονται στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να καταστρώνουν ένα πλάνο ανάθεσης σε απόστρατους των Ο.Υ.Κ. (Navy Seals) της επιτήρησης εκλογικών τμημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που απαγόρευση της χρησιμοποίησης προσωπικού του στρατού και της αστυνομίας στην επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας, ήρθη το 2018 (η απαγόρευση είχε θεσπιστεί ως αποτέλεσμα προηγούμενων προσπαθειών της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής να στείλει ένστολους παρατηρητές στις κάλπες με σκοπό τον εκφοβισμό των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων)».
Και το άρθρο του New Yorker καταλήγει: «Θα ήθελα να πιστέψω ότι, αν είμαστε τυχεροί, θα ταχυδρομήσουμε την ψήφο μας ή θα πάμε στις κάλπες, και οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Ειλικρινά, όμως, δεν πιστεύω ότι η τύχη θα παίξει κάποιο ρόλο σ΄ αυτό».
Με στοιχεία από το New Yorker
Επιμέλεια: Δ. Πολιτάκης
σχόλια