ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ θα βρίσκεται η χώρα το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω της όξυνσης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη, μαζί με την οικονομική ύφεση που την ακολουθεί και το προσφυγικό - μεταναστευτικό να παραμένει άλυτο και άμεσα συνδεδεμένο με τις διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδια της Γερμανίας. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση και όχι η απάντηση με στρατιωτικά μέσα, παρότι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού να επιθυμεί μια πιο δυναμική απάντηση στην Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής Νομικής και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με την απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας. «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Πολλούς όμως δεν τους ικανοποίησε, γιατί έκριναν ότι η κόκκινη γραμμή έπρεπε να είναι στα «12 ναυτικά μίλια», τα οποία αποτελούν δικαίωμα της Ελλάδας, που για τους γνωστούς λόγους δεν έχει ασκηθεί ως τώρα. Παρά τις αντιδράσεις στην αντιπολίτευση για την απάντηση Γεραπετρίτη (υπήρχαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμφώνησαν μαζί του, διαφωνώντας με την ηγεσία του κόμματος) και παρά την γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία, η διαφωνία για τους πιο πολλούς είχε να κάνει με τη δημόσια διατύπωση περισσότερο και όχι τόσο με την ουσία. Η φράση αυτή, πάντως, χρησιμοποιείται για να δηλώσει το έσχατο όριο της υποχώρησης στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, είναι ξανά σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει έντονος φόβος για προβοκάτσια αυτές τις μέρες. «Αν η Τουρκία κάνει την πρώτη κίνηση, εννοείται ότι θα δοθεί στρατιωτική απάντηση» αναφέρουν στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.
«Ο Γεραπετρίτης δεν έκανε γκάφα» υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος. «Χρειάζεται σθεναρή, αλλά εχέφρων στάση. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και διαθέτει στρατηγική. Αν το Ορούτς Ρέις περάσει τα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα ενισχυθεί άμεσα η παρουσία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, αλλά δεν θα αντιμετωπιστεί στρατιωτικά, καθώς θεωρούνται διεθνή ύδατα». Επισημαίνουν όμως ότι εάν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή, τότε ενδεχομένως η ελληνική αντίδραση θα είναι πιο σθεναρή.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του. Διότι όταν δηλώνει ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια, τότε στην πραγματικότητα στέλνει μήνυμα ανοχής στην άλλη πλευρά. #Συνέντευξη
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) October 16, 2020
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, καθώς στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία. Παρόμοια κριτική, σε σκληρότερους τόνους, καθώς μίλησε για ατόπημα, έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., και αρκετοί άλλοι. Κανένας τους, ωστόσο, δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό. Στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχούν για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού, όπως λένε, εκτιμούν ότι αυτή δεν θα υπερβεί κάποια όρια και θα κινηθεί εντός πλαισίου, λόγω και της σχέσης με τη γερμανική και την αμερικανική πρεσβεία. Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αντίδραση από αρκετά στελέχη όταν ο Τσίπρας ασκεί «πατριωτική» κριτική στην κυβέρνηση, ενώ στελέχη των «53» και της «Γέφυρας» έχουν υπερασπιστεί επιλογές της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, είναι ξανά σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει έντονος φόβος για προβοκάτσια αυτές τις μέρες. «Αν η Τουρκία κάνει την πρώτη κίνηση, εννοείται ότι θα δοθεί στρατιωτική απάντηση» αναφέρουν στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα». Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην προμήθεια των γαλλικών Ραφάλ, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, επισκεπτόμενος μονάδες, και ανεβάζει τις φωτογραφίες στον λογαριασμό που άνοιξε τον προηγούμενο μήνα στο Twitter.
Πραγματοποίησα επίσκεψη στον Νομό Έβρου. Υψηλό ηθικό, άριστο πνεύμα και αποφασιστικότητα. pic.twitter.com/2tN5YYimXS
— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) October 16, 2020
Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ξανά το θέμα του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, εκθέτοντας αρκετές χώρες, αλλά κυρίως τη Γερμανία, που θα της προμηθεύσει έξι επιθετικά υποβρύχια της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ της αρνήθηκε τα F-35 και ο Καναδάς, μετά την παρέμβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απαγόρευσε την εξαγωγή οπτικών συστημάτων και λέιζερ που χρησιμοποιούνται στα τουρκικά drones. Η Γερμανία απέφυγε να δεσμευτεί και να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, παρότι το ζήτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια της Ελλάδας. Το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση είχε ξαναθέσει το θέμα στη Γερμανία, της απάντησε ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός εταίρος και έχει αναλάβει το καθήκον να προστατεύει τη συμμαχία συνολικά. Το ηθικό ζήτημα, ωστόσο, εκθέτει τη Γερμανία, η οποία αδυνατεί να απαντήσει πώς γίνεται να βοηθά να εξοπλιστεί μια χώρα, η οποία απειλεί ευθέως ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. με πόλεμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναβάλει τις αποφάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου και οι ΗΠΑ είναι στον ρυθμό των εκλογών που θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν προφανώς θεωρεί ότι ως τότε έχει περιθώριο να δρα όπως θέλει. Για την ώρα, τον παρακολουθούμε να διεκδικεί το μισό Αιγαίο και να προσπαθεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η άβουλη στάση της Ε.Ε. αναγκάζει την Ελλάδα τώρα να παίζει καθυστέρηση, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση να «μπει σε χειμερία νάρκη έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου». Δηλαδή, μια παραλλαγή της συμβουλής «εάν στο σπίτι σας μπουν εγκληματίες, κάντε πως κοιμάστε...», που έδινε πριν από δύο χρόνια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.