Ο τυφλοσούρτης

Ο τυφλοσούρτης Facebook Twitter
17

 

Ξέρετε ποιο είναι το πιο εύκολο επάγγελμα του κόσμου; Ειδικός σύμβουλος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κάθε Κομισιόν που καταστρώνει τα διάφορα προγράμματα «σωτηρίας» των χωρών που πέφτουν στα χέρια τους. Πάρτε το μνημόνιο που επιβάλλεται στην Κύπρο, η οποία παρουσιάστηκε ως εντελώς ξεχωριστή περίπτωση και υποτίθεται ότι γι' αυτό αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό, βάρβαρο τρόπο. Περιλαμβάνει, λοιπόν, τα παρακάτω πρωτότυπα μέτρα:

Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

- Είναι αυτό που στην αρχή λες «δεν πειράζει, θα πίνω και θα καπνίζω λιγότερο». Δεν καταλαβαίνεις, δηλαδή, ότι η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.

Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.

-Αυτό στην Ελλάδα ονομάστηκε «χαράτσι».

Μειώσεις μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ. Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%. Κόβεται και ο 13ος μισθός.


-Καλή αρχή!


Μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αύξηση της κινητικότητας (sic), εφαρμογή ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.


-Διαίρει και βασίλευε.


Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο.


-Και πού είστε ακόμη!


Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.

-Νοσοκομεία, συγκοινωνίες και άλλα διόδια.


Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.

-Πρόβλεψη: Σιγά-σιγά θα το πάνε στο 23.


Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα). Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

 
-Μετά θα πούνε ότι δεν δουλεύει καλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για να βάλουν και νέους φόρους.


Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.


- Εδώ είναι το ψητό.


Οι τύποι παίρνουν το πρόγραμμα μιας χώρας, το κάνουν copy paste και το εφαρμόζουν στις επόμενες. Εκτός από την Ελλάδα, το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία το 2011 είναι ίδιο και απαράλλακτο: μαχαίρι σε δώρα και επιδόματα για τους δημόσιους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ (όπως ακριβώς στην Κύπρο!), περικοπές στις συντάξεις, συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων, αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθεί η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, και δεν συμμαζεύεται. Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν επέβαλε το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας για να σώσει τις αμερικανικές τράπεζες που είχαν δανείσει το Μεξικό, και τα σημερινά μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.


Ούτε τυχαίο είναι, ούτε πρόκειται για σύμπτωση, γιατί όλα αυτά τα προγράμματα «δημοσιονομικής προσαρμογής» έχουν έναν βασικό σκοπό: μαζεύουν τα χρήματα από τον κόσμο και μια χώρα και τα δίνουν στις ξένες τράπεζες και στους δανειστές (στην αναμπουμπούλα παίρνουν μπιτ παρά και καμιά δημόσια επικερδή επιχείρηση).


Παλιότερα, αυτό γινόταν με τα κανόνια, στη σύγχρονη εποχή το έργο έχουν αναλάβει το ΔΝΤ και εσχάτως η Ευρωπαϊκή Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άμα, λοιπόν, διαβάσετε ότι ζητάνε ειδικούς επί του θέματος, μη διστάσετε. Υπάρχει ο τυφλοσούρτης, χώρια ότι αυτοί οι ανεπρόκοποι copypastαδόροι παίρνουν και σύνταξη στα 50.

Στήλες
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Απ' αυτά που γράφετε είναι προφανές ότι δεν εγκρίνετε το κυπριακό μνημόνιο. Μήπως έχετε ε̲σ̲ε̲ί̲ς̲ καμιά καλύτερη ιδέα να μας την πείτε; Μια ιδέα ορισμένη όχι αρνητικά (αντίσταση στην Τρόικα, όχι στα μνημόνια κτλ.), αλλά θ̲ε̲τ̲ι̲κ̲ά̲.
Τι θα πεί αρνητικά ορισμένη ιδέα; Το όχι στο μνημόνιο για κάποιους είναι θετικό εφόσον συμφωνούν με αυτή την άποψη. Ειρήσθω εν παρόδω δεν σας έχει απάντηση ούτε ο Τσόμσκι, ο Κούλογλου θα σας απαντήσει; Εξάλλου δεν είναι η δουλειά του. Αυτό που καλείται πάντα ο δημοσιογράφος να δώσει λύσεις δεν το έχω καταλάβει. Δεν είναι πολιτικός. Δεν είναι ο ρόλος του αυτός. Ψηφίζουμε αυτούς που θέλουμε να μας δώσουν λύσεις. Διαβάζουμε δημοσιογράφους για να ενημερωθούμε. Διακριτοί ρόλοι. Άσε που είναι και λίγο τρολιά. Είναι αυτό που λένε ας πούμε σε έναν κριτικό (τέχνης, μουσικής, κινηματογράφου), όταν κάνει μια κακή κριτική "κάντο εσυ καλύτερα". Ή το πιο παλιό και κλασικό "those who can't do, teach". Κάτι τέτοιο σα να λέτε. "Those who can't do, write". Πςςςς... Πανέξυπνο. Να σας πω, στον Νίκο Δήμου δεν σας έχω δεί να γράφετε ποτέ: "Έχετε καμία καλύτερα ιδέα;" Ίσως επειδή είναι υπέρ του μνημονίου. Οπότε οκ. Ακολουθούμε τη "μεγάλη ιδέα", δεν την αμφισβητούμε. Ξέρετε τι με ενοχλεί και γιατί αναφέρω τον Δήμου; Είναι πρόδηλο από την παρουσία σας στα σχόλια του site εν γένει, το που στέκεστε πολιτικά (μη βιαστείτε. δεν σας εντάσσω κάπου κομματικά συγκεκριμένα, γιατί όπως και ο Νίκος ο Δήμου που θαυμάζετε, φαντάζομαι δεν θέλετε να σας δίνουν ταμπέλες), οπότε εφόσον είστε ακριβώς απέναντι από εκεί που βρίσκεται ο Κούλογλου, γιατί σχολιάζετε αρνητικά, ΚΑΘΕ άρθρο του; Είναι καλό και πρέπει να γίνεται διάλογος μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές ιδέες και υπάρχει και γόνιμη διαφωνία, αλλά όταν διαφωνώ με κάποιον ΚΑΘΕΤΑ και ήδη έχω διατυπώσει τις ενστάσεις μου, το να διαφωνώ μαζί του και στη τελεία που βάζει δεν ξέρω τι είναι. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς το κάνετε. Τι προσφέρει και που αποσκοπεί. Ή προσπαθείτε να βγάλετε τα άρθρα εντελώς άχρηστα (και στη στήλη του κ. Βαρουφάκη νομίζω το κάνετε αυτό), είτε θέλετε το όνομά σας να φαίνεται παντού (τα διαπιστευτήριά σας όμως, ποιά είναι;) Αν δεν κάνω λάθος, έχετε πάρει ήδη blog στη LIFO. Γράψτε τα εκεί.
@Nick Vertigo 5.4.2013 | 02:56> Αυτό που καλείται πάντα ο δημοσιογράφος να δώσει λύσεις δεν το έχω καταλάβει.> Διαβάζουμε δημοσιογράφους για να ενημερωθούμε.Μα δεν χρειάζεται να συλλάβει τη λύση ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Μπορεί να μιλήσει μ' έναν πολιτικό που έχει μια λύση, να του πάρει συνέντευξη, να παρουσιάσει την ιδέα του στον κόσμο.Ο Κούλογλου απλώς διαμαρτύρεται γι' αυτό που θεωρεί ως επέμβαση ξένων δυνάμεων.> Να σας πω, στον Νίκο Δήμου δεν σας έχω δεί να γράφετε ποτέ: "Έχετε καμία καλύτερα ιδέα;" Ίσως επειδή είναι υπέρ του μνημονίου.Ο Νίκος Δήμου έχει προτείνει πολλές καλές ιδέες στα πολλά βιβλία κι άρθρα του. Διαβάστε τον! Αξίζει.Δεν είναι ακριβώς «υπέρ του μνημονίου». Βρίσκει πολλά απ' τα μέτρα καλά και αναγκαία, ενώ γι' άλλα είναι επικριτικός.> εφόσον είστε ακριβώς απέναντι από εκεί που βρίσκεται ο Κούλογλου, γιατί σχολιάζετε αρνητικά, ΚΑΘΕ άρθρο του;Δεν σχολιάζω αρνητικά κ̲ά̲θ̲ε̲ άρθρο του Κούλογλου, π.χ. πριν λίγες εβδομάδες [σχολίαζα](http://bit.ly/12AnFHr):> Σα να βρίσκετε τον παλιό καλό εαυτό σας!Ο Κούλογλου ήταν πολύ καλός δημοσιογράφος και το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ξεχώριζε στην ελληνική τηλεόραση. Δυστυχώς από κάποια στιγμή και μετά τον κυρίευσε η συνομωσιολογία, π.χ. με τους «οικονομικούς δολοφόνους» που καταστρέφουν κρατικές οικονομίες, κι από τότε δεν έχει συνέλθει. Αναγκάζομαι λοιπόν κι εγώ να θυμίζω στους αναγνώστες την πραγματικότητα κάθε φορά που εκείνος την ξεχνάει.
>αναγκάζομαι λοιπόν κι εγώ να θυμίζω στους αναγνώστες την >πραγματικότητα κάθε φορά που εκείνος την ξεχνάει @ein SteppenwolfΔεν εχεις την παραμικρη ιδεα πια ειναι η πραγματοκοτητα. Ουτε σε ενδιαφερει.
> Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.> -Νοσοκομεία, συγκοινωνίες και άλλα διόδια.Προφανώς εννοούσατε «μείωση του κόστους», όχι «αύξηση». Υπονοείτε ότι όταν μειώνεται το κόστος, χειροτερεύει οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Όμως το κόστος μπορεί να μειωθεί με περιστολή της σπατάλης.
Καλά το έγραψε. Ξέρεις τι εννοεί? Οτι πλέον στον νοσοκομείο η επίσκεψη εξωτ. Ιατρείου στοιχίζει 6.5 Ε αντί 5Ε πριν, ότι το εισητήριο ΜΜΜ, κοστίζει 1,8 Ε αντί 1,4 πρίν, κλπ...
@Floria 8.4.2013 | 14:25Κατάλαβα, ευχαριστώ.Μετρά δηλαδή μόνο τα μετρητά που δίνει ο πολίτης στο γκισέ, αλλά όχι τους φόρους και τα δάνεια για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των δημοσίων υπηρεσιών. Αν πριν το εισιτήριο είχε €1 και τώρα έχει €1,5, βγάζει το συμπέρασμα ότι αυξήθηκε το κόστος των λεωφορείων κατά 50%. Μπορεί βέβαια τα λεωφορεία να είχαν πριν ένα θεόρατο έλλειμμα, που έκλεισε με την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, καλύτερη διαχείριση και καταπολέμηση της διαφθοράς, άρα δεν επιβαρύνει πια τον φορολογούμενο. Αυτό όμως δεν το μετράει.
> Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνιαΌταν παλιά είχαν θεσπιστεί τα όρια συνταξιοδότησης, το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλότερο απ' το σημερινό και η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους υψηλότερη. Τι προτείνετε εσείς να γίνει;
> Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.> -Αυτό στην Ελλάδα ονομάστηκε «χαράτσι».Λάθος, τα πρόσθετα έσοδα θα έρθουν απ' την εξίσωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων προς την εμπορική αξία.
> στην αναμπουμπούλα παίρνουν μπιτ παρά και καμιά δημόσια επικερδή επιχείρησηΜια δημόσια επικερδής επιχείρηση που πωλείται σε ιδιώτες εξακολουθεί να είναι επικερδής για το κράτος, διότι το κράτος εισπράττει φόρο επί τον κερδών της επιχείρησης. Αν ο ιδιώτης διοικήσει καλά την επιχείρηση και αυξήσει τα κέρδη της, τότε αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους.Απ' την άλλη αν η επιχείρηση ήταν ελλειμματική, τότε πουλώντας την το κράτος γλυτώνει τα ελλείμματα, που τώρα πια επιβαρύνουν τον ιδιώτη που την αγόρασε.
> αυτά τα προγράμματα «δημοσιονομικής προσαρμογής» έχουν έναν βασικό σκοπό: μαζεύουν τα χρήματα από τον κόσμο και μια χώρα και τα δίνουν στις ξένες τράπεζες και στους δανειστέςΟ σκοπός των προγραμμάτων «δημοσιονομικής προσαρμογής» δεν είναι να μαζεύει χρήματα απ' τον κόσμο και να τα δίνει στους δανειστές, αλλά να μειώσει σταδιακά το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού μέχρι να το κλείσει τελείως. Οι δανειστές όχι μόνο δεν παίρνουν τα χρήματα του κόσμου, αλλά δανείζουν κι από πάνω την Κύπρο €10 δις με χαμηλό επιτόκιο 2,5% και δεκαετή περίοδο χάριτος.
Σκοπος των προγραμματων δεν ειναι το "κλεισιμο" μονο του πρωτογενους ελλειμματος αλλα του ελλειμματος. Η διαφορα των δυο ειναι εξυπηρετηση των δανειων. Παραλληλα, σκοπος ειναι και η μειωση του χρεους. Δηλαδη των ιδιων των δανειων. Οι δανειστες στην περιπτωση της κυπρου προσπαθουν με νεο δανειο να διαφυλαξουν την αποπληρωμη των παλαιων δανειων(βλεπε ELA) αλλα και τις μελλοντικες πληρωμες των παλαιων κυπριακων ομολογων.Κατα συνεπεια, περα ολων των αλλων, τα προγραμματα αποσκοπουν στην αποπληρωμη παλαιων χρεων προς ξενες κυβερνησεις, ξενες τραπεζες και κατοχους ομολογων.