Εγχειρίδιο αισιοδοξίας

Hope
0

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ κάθε χρονιάς, ο αρθρογράφος των New York Times Nicholas Kristof γράφει την ίδια περίπου στήλη, δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, πορίσματα και στοιχεία, το προηγούμενο έτος ήταν «το καλύτερο στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας», ασχέτως αν, όπως λέει, αυτό το ετήσιο πλεόνασμα αισιοδοξίας εκνευρίζει ορισμένους αναγνώστες που το θεωρούν ασέβεια προς όλες τις τραγωδίες που συμβαίνουν στον κόσμο.

Φέτος το συγκεκριμένο άρθρο αργούσε να εμφανιστεί (δημοσιεύτηκε μόλις χθες, και σε όχι ιδανικό timing, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, με τίτλο «Ακόμα κι αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη για να είσαι ζωντανός»), γιατί, όπως παραδέχεται ο αρθρογράφος, «δεν είχε την καρδιά να το γράψει», απογοητευμένος «από τον πόνο των παιδιών στη Γάζα, από τις θηριωδίες και την πείνα στο Σουδάν, από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και από το τι προμηνύουν, και από ένα ταξίδι του Δεκεμβρίου στη Μαδαγασκάρη, όπου είδα νήπια να λιμοκτονούν εξαιτίας μιας ξηρασίας που πιθανώς επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος εγκληματίας που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μετακόμισε ξανά στον Λευκό Οίκο».

Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η θετική επίδραση όταν η «μεγάλη εικόνα» μοιάζει τόσο επίμονα δυσοίωνη;    

Παρ’ όλα αυτά βρίσκει το κουράγιο να δει τις θετικές εξελίξεις που συνέβησαν πέρσι και είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Το 2024 ήταν η χρονιά με τη χαμηλότερη παιδική θνησιμότητα στην ιστορία, ενώ σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ κυμάνθηκαν επίσης η ακραία φτώχεια (όχι όμως η ανισότητα) και ο αναλφαβητισμός στον πλανήτη.

Είχαμε επίσης το πρώτο αντιψυχωσικό φάρμακο εδώ και δεκαετίες ενώ ένα εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του στήθους θα εισέλθει στη δεύτερη φάση δοκιμών μέσα στο 2025.

Αρκούν όμως όλα αυτά, παρότι θα έπρεπε να μην είναι διόλου αμελητέα, για να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, όταν η γενική αίσθηση είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση πάμε –ως ανθρωπότητα, ως πολίτες, ως κοινωνία, ως άτομα, ως κλονισμένες οντότητες– ένα βήμα μπροστά και δύο (τουλάχιστον) πίσω;

Είναι γεγονός ότι το doomscrolling, η βουλιμική κατανάλωση ζοφερών ειδήσεων και αναλύσεων στην οποία επιδιδόμαστε και καταλήγει σε ένα είδος κατάθλιψης και «σήψης του μυαλού» ή brain rot (η «λέξη της χρονιάς» για το 2024), έχει παραλύσει την ικανότητά μας να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον – το δικό μας, της χώρας μας, του πλανήτη.

Χρειάζονται και οι καλές ειδήσεις –ασχέτως αν αφορούν μακρινά μέρη, ασχέτως αν δεν μαζεύουν πολλά «κλικ» και κοινοποιήσεις, ασχέτως αν δεν ενισχύουν την ατζέντα μας– για μια πιο ισορροπημένη και λιγότερο ερμητική αντίληψη των πραγμάτων. Πόσο όμως μπορεί να κρατήσει αυτή η θετική επίδραση όταν η «μεγάλη εικόνα» μοιάζει τόσο επίμονα δυσοίωνη;    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω»

Οπτική Γωνία / Ένας χρόνος ισότητας στον γάμο: οι αριθμοί, τα δικαιώματα και οι παραλείψεις

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω», λέει στη LiFO η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Οπτική Γωνία / Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός σχολιάζει με τον δικό του καυστικό τρόπο την επικαιρότητα, την πολιτική και την τηλεόραση, ενώ μιλά για τη ζωή και την πορεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Ακροβατώντας / Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Όλες οι απώλειες εδώ και χρόνια είναι προς τα δεξιά κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες επαναπατρισμού ψηφοφόρων με την υιοθέτηση, έστω εν μέρει, της ατζέντας της ακροδεξιάς. Το αντίθετο συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ