Δίκη Φιλιππίδη: Όταν η έδρα δικάζει τα θύματα αντί για τους θύτες

Δίκη Φιλιππίδη: Όταν η έδρα δικάζει τα θύματα αντί για τους θύτες Facebook Twitter
Ας ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο: ο βιασμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συναίνεση
0

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ συνεχίζεται, αλλά ο δημόσιος διάλογος που την περιβάλλει παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, όχι εξαιτίας των καταθέσεων των θυμάτων ή των νομικών επιχειρημάτων, αλλά εξαιτίας των εξωφρενικών τοποθετήσεων του ίδιου του εισαγγελέα.

Σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα σοβαρότητας και σεβασμού προς τα θύματα έμφυλης βίας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αντιεπιστημονικές, σεξιστικές και άκρως επικίνδυνες απόψεις που αμφισβητούν την ίδια τη φύση του βιασμού.

Ακούστηκε ένας εισαγγελέας να μιλάει για τον «αυτοέλεγχο» του δράστη, να αμφισβητεί τη δυναμική της έμφυλης βίας μέσα από ανδρικές βιολογικές λειτουργίες και να υπαινίσσεται ότι το θύμα έπαιξε κάποιο ρόλο στην πράξη, επειδή «κάτι πρέπει να έχει προηγηθεί» ώστε να υπάρχει στυτική διέγερση. Η ρητορική αυτή δεν είναι απλώς ανάρμοστη για μια δικαστική αίθουσα, είναι επικίνδυνη.

Σε μια κοινωνία όπου τα θύματα βιασμού φοβούνται να μιλήσουν, όπου πολλές γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία δεν καταγγέλλουν τον δράστη από φόβο για στιγματισμό ή αμφισβήτηση, τέτοιες δηλώσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι εγκληματικές

Ας ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο: ο βιασμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συναίνεση. Ο δράστης δεν χρειάζεται καμία «διευκόλυνση» από το θύμα για να επιτεθεί, καθώς οι μηχανισμοί βίας και επιβολής δεν λειτουργούν βάσει ερωτικής επιθυμίας, αλλά βάσει εξουσίας. Αυτό είναι κάτι που έχει αναλυθεί εκτενώς από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και νομικούς παγκοσμίως.

Όταν ένας εισαγγελικός λειτουργός εκφράζει τέτοιες απόψεις, όχι μόνο υπονομεύει τη δίκη, αλλά ενισχύει και τις αποκρουστικές αντιλήψεις που κανονικοποιούν τον βιασμό. Οι φράσεις «κάτι πρέπει να έχει προηγηθεί» και «ο άνδρας δεν έρχεται σε στύση άμεσα» αφήνουν περιθώριο για ρητορική ενοχοποίησης του θύματος, γεγονός που αναπαράγει την επικίνδυνη κουλτούρα του «το θύμα φταίει».

Πέρα από την απαράδεκτη τοποθέτηση για τη στυτική λειτουργία, ο εισαγγελέας προσπαθεί να παραβιάσει το ίδιο το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής βίας. Ο βιασμός είναι έγκλημα που βασίζεται στην άσκηση εξαναγκασμού και όχι στη φυσιολογία του δράστη. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη ορίσει ότι η συναίνεση είναι ο μοναδικός παράγοντας που διαχωρίζει τη συναινετική πράξη από την εγκληματική πράξη—οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.

Σε μια κοινωνία όπου τα θύματα βιασμού φοβούνται να μιλήσουν, όπου πολλές γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία δεν καταγγέλλουν τον δράστη από φόβο για στιγματισμό ή αμφισβήτηση, τέτοιες δηλώσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι εγκληματικές. Η δικαστική αίθουσα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ανδρολογικές θεωρίες, ούτε για την επαναφορά σκοταδιστικών αντιλήψεων που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Η Δικαιοσύνη δεν κρίνεται μόνο από το τελικό της αποτέλεσμα, αλλά και από τον τρόπο που λειτουργεί. Αν τέτοιες απόψεις συνεχίσουν να έχουν χώρο σε ελληνικές δικαστικές αίθουσες, τότε δεν μιλάμε απλώς για μια εσφαλμένη νομική επιχειρηματολογία, αλλά για μια επικίνδυνη εκτροπή που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των θυμάτων και τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των πολιτών από την έμφυλη βία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ