Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ αυτή για την κυβέρνηση, η οποία τελευταία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει την εικόνα της που έχει εμφανίσει ρωγμές. Οπότε, το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και νυν δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και τον μέχρι πρότινος υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή, μη αφήνοντας περιθώριο στον πρωθυπουργό για μια πιο ήπια αντίδραση, όπως, για παράδειγμα, να εκφράσει απλώς την ενόχλησή του μέσω διαρροών στον Τύπο. Αυτά ήταν για τις καλές εποχές. 

Τώρα τα μέτωπα είναι πολλά, η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή που διέθετε την πρώτη περίοδο και εδώ και λίγες μέρες προσπαθεί να επιβάλει μια «θετική ατζέντα», όπως την ονομάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ξεχαστούν οι αποτυχίες και οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Τα μέτωπα είναι πολλά, η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή που διέθετε την πρώτη περίοδο και εδώ και λίγες μέρες προσπαθεί να επιβάλει μια «θετική ατζέντα», ώστε να ξεχαστούν οι αποτυχίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζεται πια ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας – και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, με τόσους νεκρούς. Μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φωτιές της Εύβοιας το περασμένο καλοκαίρι και παρά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης βαθμολογήθηκε χαμηλά και στην πρόσφατη χιονόπτωση. Ούτε οι υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων συγκρατούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μαζί με όλα αυτά, η ΝΔ έχει αποκτήσει πολιτικό αντίπαλο που τη σφυροκοπά στα αριστερά της, δηλαδή στο κέντρο, το νέο ΚΙΝ.ΑΛ. υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο φαίνεται να αποτελεί εναλλακτική για αρκετούς ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυσαρέσκεια όμως εκδηλώνεται και από τους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Στα νησιά με τις δομές, στον Έβρο και στην Α’ Αθήνας το πρόβλημα είναι εντονότερο. 

Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο Πέτρος Δούκας είναι μια sui generis πολιτική προσωπικότητα και αν δημοσιεύονταν πιο συχνά αυτά που λέει, πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα ήταν αυτή η πρώτη φορά που θα διατύπωνε ένα «καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου», όπως χαρακτήρισε όσα είπε στο βίντεο απολογούμενος. Φωτ.: Eurokinissi

Σε αυτήν τη συγκυρία, την πιο αρνητική στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, και ενώ καταβάλλει εντατική προσπάθεια για να βγει από αυτήν, δημοσιεύτηκε το βίντεο με τον Σπήλιο Λιβανό, τον Πέτρο Δούκα και τους κυνικούς κομπασμούς του για το πώς μοίραζαν λεφτά στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ηλεία το 2007, όταν ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Το αντικείμενο της σύσκεψης με τον υπουργό στη Σπάρτη ήταν οι αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό, γι' αυτό και ο Πέτρος Δούκας θύμισε τις αποζημιώσεις στην Ηλεία, για τις οποίες κόμπασε ότι γύρισαν το «πολιτικό παιχνίδι» των εκλογών τότε, ενθαρρύνοντας προφανώς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να κάνουν το ίδιο για να το πιστωθούν.  

Ο Πέτρος Δούκας είναι μια sui generis πολιτική προσωπικότητα και αν δημοσιεύονταν πιο συχνά αυτά που λέει, πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα ήταν αυτή η πρώτη φορά που θα διατύπωνε ένα «καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου», όπως χαρακτήρισε όσα είπε στο βίντεο απολογούμενος. 

Κι αν ο πρωθυπουργός μπορούσε να αγνοήσει τα λεγόμενα ενός νυν δημάρχου και πρώην μέλους της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο για τον υπουργό του, που επιδοκίμαζε ξεκάθαρα τον δήμαρχο Σπάρτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρκετές διαφωνίες με τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την οποία θεωρούσε λαϊκίστικη, ειδικά τη δεύτερη περίοδο, γι αυτό άλλωστε και δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο (εμβληματικό στέλεχός της) για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή είχε τον συμβολισμό της αποκήρυξης της διακυβέρνησης Καραμανλή, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία. 

Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, όμως, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι για το Μάτι δεν του άσκησε τόσο έντονη κριτική για τη διαχειριστική ανικανότητα, όσο για το σόου που στήθηκε την επόμενη μέρα και το οποίο φανέρωνε έλλειψη ενσυναίσθησης. Μια έλλειψη που είναι προφανής και στο βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως εχθές. 

Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
O πρωθυπουργός ίσως δεν θα θύμωνε τόσο πολύ με τον υπουργό του εάν η δημοσιοποίηση του βίντεο δεν συνέπιπτε  με μια εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία. Φωτ.: Eurokinissi

Δεν μπορούσε να κάνει, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από το να παραιτήσει τον υπουργό του, προσπαθώντας να περιορίσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις και να ανακόψει την ορμή της αντιπολιτευτικής κριτικής που ήξερε ότι μετά από αυτό θα ενισχυόταν.

Βέβαια, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του Κώστα Καραμανλή (με υπουργό τον Γ. Αλογοσκούφη), το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και της Μονής Βατοπεδίου, υποστήριξε πως επρόκειτο απλώς για «ένα καθ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» που πήρε «απρόσμενη διάσταση» και λυπάται που «είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλους του». Ισχυρίστηκε δε ότι η υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 έγινε με «απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεπέρασε την αρχική αμηχανία του, γιατί δεν θέλει να καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε να αφήνει να χάνονται ευκαιρίες να αντιπολιτευθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι «δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε στην ανακοίνωσή του επίσης «ότι η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο».

Η απροθυμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να αναφερθούν στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ώστε να χρεώσουν το 2007 στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν προφανής. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και βουλευτής Ηλείας που γνωρίζει από πρώτο χέρι όσα είχαν συμβεί τότε στην περιοχή, ήταν μάλλον ο πρώτος βουλευτής που ανέδειξε χθες το θέμα, αρχικά στα social media. «Τα 3χίλιαρα που μοίρασε η κυβέρνηση Καραμανλή μέσα στις φωτιές του 2007 είχαν "στόχευση". Η ίδια "στρατηγική" εφαρμόζεται κατά γράμμα από τότε σε κάθε φυσική καταστροφή…» σχολίασε, χωρίς τον φόβο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθούν στο όνομα του Κώστα Καραμανλή.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην «κυνική ομολογία υπουργών της ΝΔ που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ», ενώ κάποια στελέχη του, όπως η Ελπίδα Τσουρή, θύμισαν το εγκώμιο που είχε πλέξει πριν από λίγο καιρό ο Σπήλιος Λιβανός στον αρνητή εμβολίων Μητροπολίτη Αιτωλίας, σε έναν νομό γεμάτο κρούσματα και πολλούς ανεμβολίαστους. «Η απουσία ενσυναίσθησης του αποπεμφθέντος υπουργού είχε διαφανεί τότε» σημείωσε η Ελπίδα Τσουρή, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από τότε.  

Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση ήταν και μια προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς όλους του υπουργούς και τους βουλευτές του πως από δω και πέρα δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που ζημιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης και της ΝΔ. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός ίσως δεν θα θύμωνε τόσο πολύ με τον υπουργό του εάν η δημοσιοποίηση του βίντεο δεν συνέπιπτε με μια εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία. Αλλά όταν, εκεί που δεν το περιμένει, προκύπτει μια συμπεριφορά που εκθέτει το κόμμα του και την κυβέρνησή του, την ώρα που αυτή αντιμετωπίζει πλήθος υπαρκτών κρίσεων και προβλημάτων, δεν έχει πολλά περιθώρια ούτε να κάνει τον επιεική ούτε  να υποκριθεί ότι δεν είδε και δεν άκουσε.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ