Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ Facebook Twitter
Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στην κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που παράγει καθημερινά επεισόδια, έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Οι έντεκα, έτοιμοι από καιρό, στην πραγματικότητα δεν ξάφνιασαν κανέναν. Η παρέμβασή τους ήταν αναμενόμενη, καθώς ήταν θέμα χρόνου όλο αυτό που υπήρχε υπόγεια να βγει και στην επιφάνεια πιο οργανωμένα. Η δυσαρέσκεια της «λαϊκής δεξιάς», που ένιωθε να ασφυκτιά εντός της Νέας Δημοκρατίας, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, ότι απομακρύνεται από τις ρίζες της, ότι έχει γίνει Ποτάμι κ.λπ.  

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναγνώρισε ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Η ερώτηση που κατέθεσαν αφορά το κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων οφειλετών, με το οποίο οι έντεκα επέλεξαν να αναδείξουν πολιτικά το «κοινωνικό προφίλ» της λαϊκής δεξιάς, κάνοντας πολλούς να σχολιάζουν εχθές, με υπερβολή, ότι τελικά η ΝΔ θα καλύψει και τα κενά της αντιπολίτευσης. Η οργανωμένη αυτή παρέμβαση, για την οποία χρειάστηκε να προηγηθεί συνεννόηση και συνεργασία αρκετών ημερών, είναι ίσως η πρώτη απόπειρα αντεπίθεσης της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς και οι πληροφορίες λένε ότι αναμένονται και άλλες. 

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές: Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας. 

Η πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, έγινε πριν από λίγο καιρό με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Οι έντεκα επέλεξαν ένα κοινωνικο-οικονομικό θέμα και όχι εθνικό, παρότι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πρώην προέδρους. Δημοσίως δεν δηλώνουν ότι έχουν αντιπολιτευτικές διαθέσεις, αλλά ότι κάνουν το καθήκον τους, ως βουλευτές, εκφράζοντας την πολιτική της παράταξης, που δεν θέλουν να χάσει την ψυχή της. Παρ' όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη ενόχληση και αρκετοί κυβερνητικοί τούς κατηγορούν από εχθές ότι «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», καθώς οι αναφορές τους σε «απροστάτευτους δανειολήπτες» και «κερδοσκόπους» θυμίζουν κόμμα της αριστεράς, όπως ισχυρίζονται. 

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πάντως, αναγνώρισε (αν και η αναφορά ήταν περισσότερο για τα εθνικά) ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συνέχεια στις διαφοροποιήσεις. Η αντίθεση αρκετών βουλευτών της ΝΔ στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι μία από τις επόμενες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ