Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ Facebook Twitter
Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στην κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που παράγει καθημερινά επεισόδια, έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Οι έντεκα, έτοιμοι από καιρό, στην πραγματικότητα δεν ξάφνιασαν κανέναν. Η παρέμβασή τους ήταν αναμενόμενη, καθώς ήταν θέμα χρόνου όλο αυτό που υπήρχε υπόγεια να βγει και στην επιφάνεια πιο οργανωμένα. Η δυσαρέσκεια της «λαϊκής δεξιάς», που ένιωθε να ασφυκτιά εντός της Νέας Δημοκρατίας, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, ότι απομακρύνεται από τις ρίζες της, ότι έχει γίνει Ποτάμι κ.λπ.  

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναγνώρισε ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Η ερώτηση που κατέθεσαν αφορά το κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων οφειλετών, με το οποίο οι έντεκα επέλεξαν να αναδείξουν πολιτικά το «κοινωνικό προφίλ» της λαϊκής δεξιάς, κάνοντας πολλούς να σχολιάζουν εχθές, με υπερβολή, ότι τελικά η ΝΔ θα καλύψει και τα κενά της αντιπολίτευσης. Η οργανωμένη αυτή παρέμβαση, για την οποία χρειάστηκε να προηγηθεί συνεννόηση και συνεργασία αρκετών ημερών, είναι ίσως η πρώτη απόπειρα αντεπίθεσης της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς και οι πληροφορίες λένε ότι αναμένονται και άλλες. 

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές: Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας. 

Η πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, έγινε πριν από λίγο καιρό με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Οι έντεκα επέλεξαν ένα κοινωνικο-οικονομικό θέμα και όχι εθνικό, παρότι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πρώην προέδρους. Δημοσίως δεν δηλώνουν ότι έχουν αντιπολιτευτικές διαθέσεις, αλλά ότι κάνουν το καθήκον τους, ως βουλευτές, εκφράζοντας την πολιτική της παράταξης, που δεν θέλουν να χάσει την ψυχή της. Παρ' όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη ενόχληση και αρκετοί κυβερνητικοί τούς κατηγορούν από εχθές ότι «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», καθώς οι αναφορές τους σε «απροστάτευτους δανειολήπτες» και «κερδοσκόπους» θυμίζουν κόμμα της αριστεράς, όπως ισχυρίζονται. 

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πάντως, αναγνώρισε (αν και η αναφορά ήταν περισσότερο για τα εθνικά) ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συνέχεια στις διαφοροποιήσεις. Η αντίθεση αρκετών βουλευτών της ΝΔ στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι μία από τις επόμενες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ρεπορτάζ / Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Πώς ιεραρχούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική; Είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα ήταν εφικτό ο πλημμυρικός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, και τι μπορεί να γίνει στον Κηφισό;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανελκυστήρες: Τα ατυχήματα και τα θολά σημεία

Ρεπορτάζ / Δημόσιοι ανελκυστήρες: Τα ατυχήματα και το περίπλοκο νομικό πλαίσιο

Γιατί χιλιάδες ανελκυστήρες είναι άγνωστοι σήμερα στην πολιτεία; Τι συμβαίνει με τις συμβάσεις συντήρησης και πιστοποίησής τους; Με αφορμή τα πρόσφατα ατυχήματα σε δύο νοσοκομεία, αναζητήσαμε απαντήσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Βασιλική Σιούτη / Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τυχαίνει να πιστεύει κι αυτός ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Πριν από δύο χρόνια όμως έλεγε άλλα. Τι πιστεύει τελικά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ