Ο έρωτας, οι σχέσεις και το να είσαι γονιός στην εποχή του GhatGPT

Ο έρωτας, οι σχέσεις και το να είσαι γονιός στην εποχή του GhatGPT Facebook Twitter
«Aνοιγόμαστε και μιλάμε για τις ανησυχίες μας όταν υπάρχει ένα πρόσωπο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει μια θέση για εμάς στη ζωή του, σημαντική». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι NYT αναφέρονταν στον έρωτα στα χρόνια του GhatGPT. Τι σηματοδοτεί το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις πως τα επόμενα δύο χρόνια μια «εικονική» συναισθηματική σχέση θα θεωρείται απολύτως κανονική;
Προφανώς πολλά αλλάζουν ραγδαία και η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, μάλλον της έχουμε επιτρέψει να εισέλθει ή, καλύτερα, να συνδεθεί και με βαθύτερα στρώματα του ψυχισμού μας. Ο άνθρωπος, με την πολυπλοκότητά του, είναι ένα τραυματισμένο ζώο απ’ όταν γεννιέται. Σε όλη του τη ζωή αναζητά τρόπους να ανακουφιστεί και να ξεπεράσει τη μοναξιά και, δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν ικανοποιεί ποτέ ούτε με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους και όλες τις ανάγκες, ούτε είναι εφικτό να ικανοποιούνται όλοι στο μέτρο της ανθρώπινης φαντασίωσης. Αυτό ισχύει και στον έρωτα.

«Μπορεί να φοβίζει πολύ η επέλαση της τεχνολογίας, αλλά αυτό που πρέπει να μας φοβίζει –και να επαγρυπνούμε– δεν είναι τόσο η τεχνολογία όσο οι άνθρωποι που δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να έχουν επίγνωση της καταστροφικότητάς τους, όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία».

Ο έρωτας είναι μια συναισθηματική καταιγίδα αλλά και μια συνάντηση. Από τη μια είναι μια τυφλή ανάγκη για εξύψωση και διέγερση, είναι όμως και ένα τυχερό συναπάντημα, αυτό που μας έμαθαν από τα μικρά μας χρόνια ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος/-α/-ο που θα μιλάει την ίδια ψυχική γλώσσα μ’ εμάς. Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν για διάφορους λόγους και απελπίζουν τους ανθρώπους. Οπότε, ναι, μάλλον θα υπάρχουν άνθρωποι που, έχοντας φοβηθεί την εγγύτητα αλλά και την απόρριψη, θα αναζητήσουν μια κάποιου είδους συναισθηματική κάλυψη από την εικονική πραγματικότητα. Δεν σκέφτομαι με όρους καλό - κακό, κανονικό ή μη κανονικό, είμαι υπέρμαχος της αναζήτησης και της δοκιμής, όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου και αν κάτι λειτουργήσει για κάποιον, ποια είμαι εγώ να αμφισβητήσω τις «αγάπες» του.

cover
Μαριαλένα Σπυροπούλου,
ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας

Ο έρωτας, όμως, είναι και σώμα. Έτσι έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι στο τέλος το σώμα θα διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος και θα ξαναμπεί στην αρένα της δοκιμής. Γιατί πολλά δομήθηκαν πριν από τον λόγο, μέσα από τη μυρωδιά και την αφή, την αγκαλιά. Γιατί είμαστε σώμα και κανένας έρωτας δεν διαρκεί για πάντα, έτσι κι αλλιώς. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Αρκεί ο έρωτας να μπαίνει στην υπηρεσία της ενόρμησης της ζωής και όχι του θανάτου, για να αντέχουμε τη γόνιμη ανταλλαγή σωμάτων και ψυχών, αλλά κυρίως τον αποχωρισμό όσων αγαπήσαμε.

— Πώς σχολιάζετε το ότι υπάρχουν εφαρμογές που εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά τους στις οποίες τα παιδιά μπορούν να απευθυνθούν για να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και να αναζητήσουν συμβουλές;
Δηλαδή δυσκολεύονται οι γονείς να έχουν απευθείας σχέσεις με τα παιδιά τους και χρειάζονται μια διαμεσολάβηση; Αν η διαμεσολάβηση είναι στην υπηρεσία της εγγύτητας, μπορεί και να έχει τη χρησιμότητά της, αν λειτουργεί στην υπηρεσία της εγκατάλειψης του ρόλου, τότε σίγουρα το υποκατάστατο αυτό σε βάθος χρόνου θα μπερδέψει τα παιδιά και τους γονείς. Γιατί ανοιγόμαστε και μιλάμε για τις ανησυχίες μας όταν υπάρχει ένα πρόσωπο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει μια θέση για εμάς στη ζωή του, σημαντική. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Πώς να μοιραστώ εγώ μ’ εσάς βαθιές ανησυχίες μου, αν δεν έχει προηγηθεί κάτι προηγουμένως μεταξύ μας; Νομίζω ότι για να φτάσει ένας γονέας να θέλει να περάσει στην τεχνολογία ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του δεν πάει καλά συνολικά. Δεν γνωρίζει τον εαυτό του αλλά ούτε και το παιδί του. Άλλο είναι η γνώση και άλλο το βίωμα. Και το βίωμα χτίζεται μέρα τη μέρα, με τις αποτυχίες του.

— Πόσο μας έχει επηρεάσει το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα;
Αχ αυτή η τελειότητα. Μα δεν υπάρχει πουθενά στη φύση, και ακριβώς αυτή είναι η ομορφιά της. Η αναζήτηση της τελειότητας είναι διαφορετική από την ανάγκη για ρυθμό και αρμονία.

Δεν υπάρχει τελειότητα, μόνο ο θάνατος είναι τόσο ολοκληρωμένος άρα και τέλειος. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε βαθιά μέσα μας γιατί δεν μαλακώνουμε, γιατί δεν αγαπάμε, γιατί δεν ασκούμαστε στο βάθος της ζωής και μένουμε στην αντανάκλαση της επιφάνειας, γιατί μας θαμπώνει αυτό που γυαλίζει.

Βρισκόμαστε σε αυτές τις εποχές δυστυχώς, και το γυαλί θα σπάσει και θα παρασύρει την ανυπεράσπιστη και ανεπεξέργαστη οδύνη μας για τον θάνατο και την ανθρώπινη φύση. Κανείς μας δεν μπορεί να γλιτώσει από αυτόν, και γνωρίζω ότι κάποιοι ήδη το προσπαθούν με διάφορα μέσα, όπως θα διαβάζετε κι εσείς. Μόνο να τον επιταχύνουμε κατορθώνουμε, όχι να τον αποφύγουμε.

— Πώς βρίσκετε περισσότερο νόημα στην καθημερινότητα; 
Το νόημα είναι μια βαριά επενδεδυμένη λέξη. Όλοι αναζητάμε ένα νόημα, το οποίο δεν υπάρχει συνήθως, σίγουρα όχι έξω από εμάς. Αν θέλετε ωμά τη γνώμη μου, η ζωή αυτή καθαυτή δεν έχει κανένα νόημα. Είναι μια αρχή, μια βιολογική έκρηξη που δίνει κάποιες δυνατότητες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα, αν θέλω να βρω νόημα ευγνωμονώντας την τύχη που με έφερε σε αυτήν τη ζωή, θα πρέπει εγώ να το αναζητήσω.

Μέσα μου; Έξω μου; Κάπου. Το άγχος για το νόημα βρίσκει τις ρίζες του στον θάνατο. Τον θάνατο χρειάζεται να νοηματοδοτήσουμε. Όσο περισσότερο αποδεχτούμε ότι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης είναι να πιάνουμε μια θέση στον κόσμο και μετά να την αφήνουμε, τόσο περισσότερο θα ζήσουμε. Το ότι ζούμε ήδη είναι ευτυχία, αυτό είναι το νόημα της ζωής. Και η αγάπη. Καθόλου αυτονόητη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

— Ποια θα λέγατε ότι είναι η απάντηση στη σύγχρονη απομόνωση;
Δεν ξέρω αν ζούμε όλοι απομονωμένοι ή εάν είναι μια επιλογή μας. Δεν υπάρχει μια απάντηση για όλα, όπως καταλαβαίνετε. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην υπάρχουν μέρη του εαυτού μας που να ζουν απομονωμένα από τον εαυτό, να ζούμε δηλαδή χωρίς να έχουμε συνείδηση του εύρους και του βάθους, της πολυπλοκότητας μερών του εαυτού.

Μπορεί να φοβίζει πολύ η επέλαση της τεχνολογίας, αλλά αυτό που πρέπει να μας φοβίζει –και να επαγρυπνούμε– δεν είναι τόσο η τεχνολογία όσο οι άνθρωποι που δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να έχουν επίγνωση της καταστροφικότητάς τους, όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Καλό θα ήταν να ασκηθούμε στο να βρισκόμαστε μέσα στην καινούργια εποχή με δραστικό αλλά και αντι-δραστικό τρόπο.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ