ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ φτιάχνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μετατρέπει εδώ και λίγο καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπικό όχημα για την ανάδειξη των φιλοδοξιών του και του δικού του «ελληνικού ονείρου».
Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (από όσα έχουν απομείνει) τον περιμένουν για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους μετά τις ευρωεκλογές. Κάποιοι είναι αποφασισμένοι να κινηθούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, άλλοι εκτιμούν ότι αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 15% δεν θα είναι εύκολο να τον αμφισβητήσουν. Οι περισσότεροι ωστόσο βιώνουν μάλλον ως φάρσα την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη και κάθε τόσο στελέχη του κόμματος προστρέχουν στον Τσίπρα για να τους «σώσει».
Ο Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που του εκφράζουν για τον Κασσελάκη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετά καλά ενημερωμένος για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος όμως δεν μοιάζει να θεωρεί τη συγκυρία κατάλληλη για να επιστρέψει και ούτε τα στελέχη που θέλουν να αναλάβουν δράση εναντίον του Κασσελάκη είναι ενωμένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Τσίπρα, έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες που συγκρούονται μεταξύ τους και αυτή η κατάσταση διευκολύνει τον Κασσελάκη, ο οποίος δεν εμπιστεύεται σχεδόν κανένα από τα παλιά στελέχη που βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός ίσως από τον ναύαρχο Αποστολάκη, που ανήκει σε ειδική κατηγορία.
Σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη και ειδικά στις χαλαρές εκπομπές που προτιμά για να μη συζητά την πολιτική ατζέντα, επαναλαμβάνει ότι είναι ο πιο διαφανής πολιτικός και λέει διαρκώς «τα ξέρετε όλα για μένα», ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Μία από τις προτεραιότητες του Κασσελάκη είναι να αλλάξει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος και να αναδείξει νέα στελέχη που θα αναφέρονται σε αυτόν, κάτι που είναι ορατό ήδη τελευταία και από τις νέες αφίξεις. Κάποιοι από αυτούς εντάχθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο, κάποιοι άλλοι έχουν αναλάβει ρόλο συνεργάτη. Από πρώην υπουργούς του Κώστα Καραμανλή μέχρι πρώην παίκτες ριάλιτι, όλοι ανακυκλώνονται και όλοι χωράνε σε ένα κόμμα που χάνει την ιδεολογία του και αλλάζει την ταυτότητά του.
Η νέα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αυτοσχέδιες εμπνεύσεις του Κασσελάκη. Τη θέση της «ριζοσπαστικής αριστεράς» παίρνει η «προοδευτική αριστεία» και άλλες γενικότητες: «Αλλάζουμε τα πράγματα, είμαστε μέσα στην κοινωνία, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους». Αλλά και: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ». «Είμαι ο πιο καθαρός πολιτικός», «είμαι ο πιο δημοκρατικός» κ.ο.κ.
Σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη και ειδικά στις χαλαρές εκπομπές που προτιμά για να μη συζητά την πολιτική ατζέντα, επαναλαμβάνει ότι είναι ο πιο διαφανής πολιτικός και λέει διαρκώς «τα ξέρετε όλα για μένα», ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις ομολογούν ότι δεν ξέρουν τίποτα γι' αυτόν και κυρίως δεν γνωρίζουν για τις επιχειρήσεις του, για την περιουσία του και τις δικαστικές διαμάχες του. Ο Πάνος Σκουρλέτης, πριν αποχωρήσει από το κόμμα, είχε ζητήσει να τους ενημερώσει για το «πόθεν έσχες» του, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανταποκρίθηκε, παρότι και άλλοι συμμερίστηκαν το αίτημά του.
Η συνέπεια ήταν να ενταθεί η καχυποψία, καθώς αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί το απέφευγε αν δεν είχε τίποτα να κρύψει. Το διάστημα μετά την εκλογή του, όταν έφυγε για να πάει στις ΗΠΑ, με συγγενείς του να δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι πήγε για να πάρει τα χειμερινά ρούχα του, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι πήγε για να διευθετήσει τα οικονομικά του.
Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε τελευταία, ο Κασσελάκης είπε ότι θα δημοσιοποιήσει τελικά το «πόθεν έσχες» του πριν από τις εκλογές. Το «πόθεν έσχες» βέβαια δεν εξασφαλίζει για κανέναν πολιτικό τη διαφάνεια, καθώς όλοι δείχνουν όσα θέλουν να δείξουν και δεν υπάρχει κανένας εξονυχιστικός ή ουσιαστικός έλεγχος. Θα είναι ωστόσο κάτι περισσότερο από την απόλυτη αδιαφάνεια που υπάρχει μέχρι σήμερα για το πρόσωπό του.
Όσο πλησιάζουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, όλο και περισσότερα στελέχη της αριστεράς και της κεντροαριστεράς συνειδητοποιούν την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν μόνοι τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εδώ και λίγο καιρό, σε κάποιες συζητήσεις που γίνονται, υπάρχει έκδηλος προβληματισμός ότι αν συνεχίσουν έτσι, πολλά στελέχη θα «συνταξιοδοτηθούν» χωρίς να προλάβουν να δουν ξανά την αριστερά και την κεντροαριστερά στην εξουσία. Στις σχετικές πολιτικές ζυμώσεις που γίνονται και στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, κερδίζει έδαφος η ιδέα να ενωθούν οι δυνάμεις τους και να ανανεωθεί ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς. Κι αν δεν συμφωνούν στο ποιος πρέπει να έρθει ή να βγει μπροστά και να τους ενώσει, όλοι συμφωνούν στο ποιος πρέπει να φύγει για να μην εγκλωβίζει τις δυνάμεις αυτές, και εννοούν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Κασσελάκης μιλάει κι αυτός εδώ και καιρό για επανίδρυση, αλλά όπως την εννοεί ο ίδιος, και αυτό θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές. Μαζί με τους λίγους που εμπιστεύεται, όχι τόσο για να τον συμβουλεύουν, όσο για να υλοποιούν τις ιδέες του, σκοπεύει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα.
Μετά τις ευρωεκλογές θα έχει μπροστά του τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές για να κάνει όλες τις αλλαγές που θέλει και να φτιάξει τα νέα ψηφοδέλτια. Έτσι θα ελέγχει πλήρως την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία θα είναι και ο ίδιος μέσα, οπότε και θα εδραιωθεί κανονικά, ακόμα και αν το κόστος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση. Αυτή την περίοδο φέρνει συνεχώς νέο κόσμο (και παλιό, αλλά νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παλιά στελέχη περιθωριοποιούνται.
Πολλά από αυτά, σε γενικές γραμμές, τα είχε αναφέρει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης. «Βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες» τους είχε πει τότε. «Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Θα κριθώ στις πρώτες εθνικές εκλογές».
Ο ίδιος, άλλωστε, πιστεύει ότι αυτός μόνος του και με το προσωπικό του πλαίσιο μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Δεν συμμερίζεται, δηλαδή, αυτό που θέλουν σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μιλούν για συμμαχίες – αν όχι και για σύμπραξη. Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή οι επικεφαλής των άλλων δυνάμεων δεν μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του, όλοι τον θεωρούν εμπόδιο για τη διαδικασία που επιδιώκουν να ξεκινήσει μετά τις 9 Ιουνίου για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος που θα διατυπώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο Κώστας Χρυσόγονος μίλησε πρόσφατα για την «ήττα του κασσελακισμού στις 9 Ιουνίου» ως «προϋπόθεση για να δρομολογηθεί η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2027». Για τον Κασσελάκη υποστήριξε ότι έχει εγγενές έλλειμμα σοβαρότητας και επισήμανε ότι «δεν δίνει καν την εικόνα για τις οικονομικές του δοσοληψίες» και «φυσικά δεν μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη, διότι δεν έχει την απαιτούμενη σοβαρότητα». Εξηγώντας, ανέφερε ότι «με τον τρόπο που πολιτεύεται, δυναμιτίζει κάθε προοπτική να υπάρξει μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η οποία να λειτουργήσει πειστικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2027».
Ο Κώστας Χρυσόγονος, όπως και πολλοί άλλοι στην κεντροαριστερά, θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία για την ανασύνταξη του πολιτικού τους χώρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό με συνθήματα «για μια καλύτερη ζωή» και για «το ελληνικό όνειρο». Το δικό του ελληνικό όνειρο προφανώς το ζει από τότε που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ονειρεύεται να γίνει και πρωθυπουργός, μάλιστα για δύο θητείες, όπως εξομολογήθηκε πρόσφατα σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή.